3 Φεβ 2019

Η Τουρκία επιτέθηκε στις ΗΠΑ ότι πυροδοτούν την κρίση στη Βενεζουέλα

Η Τουρκία, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου, δήλωσε την Κυριακή ότι οι χώρες, οι οποίες έχουν αναγνωρίσει τον αυτοανακηρυχθέντα μεταβατικό πρόεδρο Χουάν Γκουάιντο,
πυροδοτούν την κρίση στη Βενεζουέλακαι τιμωρούν εκατομμύρια πολίτες της.
Δηλαδή, η Τουρκία επιτέθηκε στις ΗΠΑ, που πρώτες αναγνώρισαν τον Γκουάιντο, ότι πυροδοτούν την κρίση στη Βενεζουέλα.
Η Τουρκία έχει υποστηρίζει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο σε αντίθεση με τους συμμμάχους στο ΝΑΤΟ ΗΠΑ και Καναδά και δεκάδες χώρες της Λατινικής Αμερικής με δεξιές κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν αναγνωρίσει την κίνηση του προέδρου της Βουλής Γκουάιντο να αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος της χώρας.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει ενισχύσει τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με το Καράκας, κάλεσε τον περασμένο μήνα τον Μαδούρο για να του ζητήσει να παραμείνει ακλόνητος απέναντι σε αυτό που χαρακτήρισε «αντιδημοκρατικές εξελίξεις».
Ο Ερντογάν αποκάλεσε τον Μαδούρο «αδελφό του».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι χώρες που υποστηρίζουν τον Γκουάιντο θα έπρεπε αντιθέτως να είχαν εργαστεί ώστε να γίνονταν διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κρίσης στη Βενεζουέλα.
«Υπάρχει πρόβλημα σε μια χώρα, υπάρχει μια σπίθα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει πυρκαγιά.
»Σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να έχουν συνεισφέρει στη λύση του προβλήματος μέσω του διαλόγου», είπε ο Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.
«Αλλά έτσι χειρίστηκαν την κατάσταση; Όχι.
»Αντίθετα, η κατάσταση πυροδοτήθηκε από το εξωτερικό.
»Ο λαός της Βενεζουέλας τιμωρείται από μια τέτοια προσέγγιση», τόνισε ο Τσαβούσογλου.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε επίσης ότι η χώρα του επιχείρησε να ξεκινήσει συνομιλίες για την Βενεζουέλα τον περασμένο χρόνο, μεταξύ των ΗΠΑ και των χωρών της Λατινικής Αμερικής.
«Αλλά σήμερα καμία από αυτές τις χώρες που έχουν κάνει βήματα κατά της Βενεζουέλας δεν αναζητεί τον διάλογο».
Η διαφωνία αναφορικά με την κρίση στη Βενεζουέλα πιθανόν να εξελιχθεί σε ένα ακόμη σημείο τριβής μεταξύ της Άγκυρας και την Ουάσιγκτον, που βρίσκονται σε αντιπαράθεση για τη Συρία, τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν και τα τουρκικά σχέδια για αγορά ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος.
Ο Τσαβούσογλου εξάλλου επανέλαβε την τουρκική κριτική αυτού που η Άγκυρα χαρακτηρίζει αδύναμη διεθνή απάντηση στην δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη πριν από τέσσερις μήνες.
«Πρόσφατα δυτικές χώρες – ξέρετε, είναι πολύ ευαίσθητες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα προσπαθώντας να διδάξουν τους πάντες για τα ανθρώπινα δικαιώματα – υπήρξαν σιωπηλές», είπε ο υπουργός υποννοώντας ότι οι χώρες αυτές ενδιαφέρονται περισσότερο να προστατεύσουν τους εμπορικούς δεσμούς τους με το Ριάντ.
«Συνάπτουν συμφωνίες και πουλάνε όπλα», σχολίασε ο Τσαβούσογλου.