Όπως ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης 14 Φεβρουαρίου ο ΟΗΕ, η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη, η οποία είναι ήδη η χειρότερη σε όλον τον κόσμο, επιδεινώνεται λόγω της συνέχισης της ένοπλης σύγκρουσης στη χώρα, η οποία μαίνεται εδώ ....
και τέσσερα χρόνια ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες Χούτι.
«Η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη παραμένει η χειρότερη στον κόσμο», γράφει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.
«Σχεδόν τέσσερα χρόνια σύγκρουσης και σοβαρής οικονομικής ύφεσης ωθούν τη χώρα στα πρόθυρα του λιμού και εντείνουν τις ανάγκες σε όλους τους τομείς», προσθέτει η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.
«Υπολογίζεται ότι το 80% του πληθυσμού, ήτοι 24 εκατομμύρια άνθρωποι, χρήζουν κάποιας μορφής ανθρωπιστική βοήθεια ή προστασία, εκ των οποίων τα 14,3 εκατομμύρια επειγόντως», συνεχίζει η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.
«Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν οξεία ανάγκη (βοήθειας ή προστασίας) αυξήθηκε κατά 27% σε σχέση με πέρυσι», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση αυτή.
«Τα δύο τρίτα όλων των περιοχών βρίσκονται ήδη στα πρόθυρα του λιμού», προειδοποποιεί η υπηρεσία του ΟΗΕ.
Ο συνασπισμός δυνάμεων υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας επεμβαίνει από τον Μάρτιο του 2015 στη σύγκρουση στην Υεμένη στο πλευρό της κυβέρνησης και κατά των ανταρτών Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν.
Από τότε 10.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους από την σύγκρουση και 60.000 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με μερικό απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Ωστόσο μη κυβερνητικές οργανώσεις θεωρούν ότι ο αριθμός των νεκρών είναι κατά πολύ υψηλότερος, με ορισμένες να εκτιμούν ότι είναι ο πενταπλάσιος.
(ΑΠΕ/ΜΠΕ)