16 Φεβ 2019

Ολομέτωπη επίθεση της Μέρκελ στις ΗΠΑ – Γεωστρατηγικά «απέναντι» Βερολίνο-Ουάσιγκτον

Ολομέτωπη επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσε η Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος διαφοροποιήθηκε γεωστρατηγικά από τους αμερικανικούς σχεδιασμούς.

Δήλωσε υπέρ της προμήθειας της χώρας της με ρωσικό φυσικό αέριο, υπεραμυνόμενη και του αγωγού «Nord Stream II», επέκρινε την απόφαση των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν και υπερασπίστηκε τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία που βρίσκεται στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ.
Να μην πραγματοποιήσει την απειλή της για επιβολή δασμών στις εισαγωγές από την Ευρώπη κάλεσε την Ουάσιγκτον η καγκελάριος της Γερμανίας, στη διάρκεια της ομιλίας της από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ενώ υπεραμύνθηκε της στάσης του Βερολίνου σε ό,τι αφορά την Ρωσία και απηύθυνε έκκληση προς τους ξένους ηγέτες να συνεργαστούν προκειμένου να λύσουν τα μεγάλα προβλήματα.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα γερμανικά αυτοκίνητα αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της χώρας, είπε η κ. Μέρκελ, με την Ιβάνκα Τραμπ, κόρη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, να βρίσκεται στο ακροατήριο.
«Είμαστε περήφανοι για τα αυτοκίνητά μας και πρέπει να είμαστε», δήλωσε η καγκελάριος και επισήμανε ότι γερμανικές εταιρείες έχουν εργοστάσια στις ΗΠΑ, από τα οποία μάλιστα πραγματοποιούνται εξαγωγές, π.χ. προς την Κίνα.
«Εάν αυτό θεωρείται απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ, αυτό μας σοκάρει», είπε καταχειροκροτούμενη.
Η καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στον αμφιλεγόμενο αγωγό «Nord Stream II», απορρίπτοντας τους αμερικανικούς ισχυρισμούς για «αιχμαλωσία» της Γερμανίας από την Ρωσία, λόγω της ενεργειακής εξάρτησής της:
«Εγώ βρισκόμουν στην Ανατολική Γερμανία στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά και η Δυτική Γερμανία έπαιρνε αέριο από την Ρωσία.
»Δεν πιστεύω ότι σήμερα είναι τόσο χειρότερα από τότε… Η Ρωσία παραμένει εταίρος.
»Αλλά θέλουμε και η Ρωσία να εξαρτάται μόνο από την Κίνα; Δεν νομίζω», τόνισε.
Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι γεωστρατηγικά η Ευρώπη δεν έχει συμφέρον από τον πολιτικό αποκλεισμό της Ρωσίας, ενώ καθησύχασε την Ουκρανία, η οποία ανησυχεί ότι θα χάσει τον ρόλο της στην μεταφορά ενέργειας προς την Ευρώπη.
Η κ. Μέρκελ επέκρινε ακόμη την απόφαση των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τη Συμφωνία για το Ιράν, αλλά και για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία, εκφράζοντας την επιφύλαξή της σχετικά με το εάν αυτή είναι η σωστή πολιτική για την περιοχή.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς μπορούν να επιλυθούν τα μεγάλα διεθνή προβλήματα, η καγκελάριος είπε πως «το μεγάλο παζλ: και ποιος θα μαζέψει τα κομμάτια; Μα μόνο εμείς, όλοι μαζί», για να δεχθεί το παρατεταμένο χειροκρότημα των παρευρισκομένων, οι οποίοι μάλιστα σηκώθηκαν όρθιοι, επιδοκιμάζοντάς την.