Κύματα ανησυχίας έχει προκαλέσει η προαναγγελία της τουρκικής στρατιωτικής άσκησης «Γαλάζια πατρίδα» που θα ξεκινήσει από 27 Φεβρουαρίου,
τόσο για τον αριθμό των τουρκικών δυνάμεων που θα αγγίζουν τα 2/3 του τουρκικού ναυτικού, αεροπορίας και του στρατού, όσο και για τους αληθινούς σκοπούς μιας και η ίδια είναι προκάλυμμα τρομερού σχεδίου του Ερντογάν.
Σκοπός των Τούρκων είναι η de facto, οριοθέτηση ΑΟΖ εκεί ακριβώς που επιθυμεί ο Τούρκος πρόεδρος, ώστε να εκμεταλλευτεί και αυτός, μέρος των δισ. δολαρίων που θα ρέουν σε λίγα χρόνια από την Α.Μεσόγειο.
Το σίγουρο είναι, παρά την ειρήνη την οποία ανέφερε ο Α. Τσίπρας κατά την επίσκεψη του στην Τουρκία, ότι οι Τούρκοι θα «χτυπήσουν» όπου πρόκειται να επωφεληθούν.
«ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΤΥΠΟΥ ΖΟΡ ΣΤΟ 10»
Η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα την ανακάλυψη ενός τεράστιου κοιτάσματος στο οικόπεδο 10 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπριακής Δημοκρατίας
Αυτό δήλωσε στο ιταλικό «Agenzia Nova», στο περιθώριο του συνεδρίου EGYPS 2019 που διεξάγεται στο Κάιρο, μια κυπριακή πηγή υψηλού επιπέδου που ωστόσο ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη.
«Το κοίτασμα δεν είναι τόσο μεγάλο όσο το Zohr αλλά έχει παρόμοιο αποθεματικό», δήλωσε η πηγή σύμφωνα με το Agenzia Nova
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ
Το τουρκικό σχέδιο υφαρπαγής κοιτασμάτων, ξεκίνησε από το 2017 και την Επιχείρηση «Ασπίδα της Μεσογείου», με την οποία βάφτισε η Άγκυρα την αμφισβήτηση του Αιγαίου και της κυπριακής ΑΟΖ, χωρίς να κατανοηθούν οι πραγματικές προθέσεις των Τούρκων.
Οι Τούρκοι αξιωματούχοι, με την επιχείρηση αυτή απέκτησαν «αρμοδιότητες» που δεν τους δόθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο, και το Αιγαίο, με σκοπό να κάνουν το επόμενο βήμα.
Η τουρκική Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων πραγματοποιεί τη »Μεσογειακή Ασπίδα» εδώ και δύο χρόνια, με στόχο να προστατεύσει δήθεν τα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, να διασφαλίσει την αποτροπή παράνομων δραστηριοτήτων και να στηρίξει την ασφάλεια στη μεταφορά πετρελαίου σε Ceyhan και Yumurtalık.
Ιδιαίτερη σημασία έχουν ωστόσο αυτά που αναφέρουν κατά καιρούς τα τουρκικά ΜΜΕ, για τις δυνάμεις που συμμετέχουν στην »Ασπίδα της Μεσογείου»:
«Η εν λόγω περιοχή, στο πλαίσιο της »Ασπίδας της Μεσογείου» ελέγχεται συνεχώς με συστήματα θαλάσσιας επιτήρησης εγκατεστημένα στην ξηρά, ενώ πλέουν στην περιοχή, φρεγάτες, καταδρομικά, περιπολικά σκάφη και υποβρύχια νέου τύπου. Στην »Ασπίδα της Μεσογείου» χρησιμοποιούνται ακόμα και συστήματα αέρος – θαλάσσης».
Τώρα περνάμε στην δεύτερη φάση του τουρκικού σχεδίου με την άσκηση ‘Γαλάζια πατρίδα» που είναι η κατοχύρωση των απαιτήσεων για συμμετοχή στο πάρτι των 60 τρισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην Α.Μεσόγειο.
Η δεύτερη φάση ονομάζεται, αεροναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» η οποία θα βγάλει σχεδόν ολόκληρο τον τουρκικό στόλο «έξω», μαζί με την πολεμική αεροπορία, και το Deepsea Metro-1 που είναι το δεύτερο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία.
Σκοπός, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένα «τρύπημα» έστω και για τα μάτια του κόσμου (οι Τούρκοι δεν διαθέτουν τεχνογνωσία εξόρυξης) εκεί που τέμνονται οι τρείς ΑΟΖ (Αιγύπτου, Ισραήλ, Κύπρου).
Εκεί εκτιμάται ότι υπάρχει και το περισσότερο φυσικό αέριο μιας και το οικόπεδα 10 είναι σχετικά κοντά με το κοίτασμα Ζορ της Αιγύπτου στο οποίο εμπεριέχονταν πολλά δισ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο..
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις την ίδια ώρα θα «απασχολούν» φίλους και εχθρούς από την Μαύρη Θάλασσα έως την Κύπρο, αφήνοντας ουσιαστικά την πρωτοβουλία στην τουρκική ηγεσία, για το που θα κτυπήσει.
Αυτό είναι απλά και περιεκτικά το πιθανό σχέδιο της Τουρκίας.
Το ερώτημα που τίθεται αυτόματα εδώ είναι ένα. Ελλάδα, Κύπρος, και λοιποί (Ισραήλ -Αίγυπτος-ΗΠΑ) θα αντιδράσουν στην επικείμενη τουρκική πρόκληση; Μήπως αυτή θα είναι η αφορμή που γυρεύουν οι ΗΠΑ για να κινηθούν… κατά του Ερντογάν;
pentapostagma.gr