5 Μαρ 2019

Μάτι: Ποινικές διώξεις σε Δούρου, Ψινάκη και άλλα 18 άτομα

Το δρόμο για τον ανακριτή θα πάρουν 20 πρόσωπα σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι,
που οδήγησε στο θάνατο περισσότερα από 100 άτομα.
Το ανακριτικό κατώφλι φαίνεται πως θα κληθούν να περάσουν ανάμεσα σε άλλους, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης και στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής καθώς ο 65 χρονος που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.
  • Εμπρησμό από αμέλεια 
  • Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως
  • Σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παράλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μή.
Σημειώνεται, ότι για τα συγεκριμένα αδικήματα ο νόμος προβλέπει ποινές μέχρι πέντε χρόνια φυλάκισης. Ωστόσο, με τη συνθήκη της συρροής των ανθρωποκτονιών ένδεχεται υπό εξαιρετικές περιστάσεις να φθάσουν ως και τα δέκα χρόνια φυλάκισης.
Παράλληλα, υπάρχει φέρεται να εκδόθηκε και απαλλακτική διάταξη από την εισαγγελία της Αθήνας, η οποία περιλαμβάνει 4 πρόσωπα τα ονόματα των οποίων είχαν αναφερθεί σε μηνυτήριες αναφορές συγγενών θυμάτων και θυμάτων, αλλά δεν πρόεκυψε καμία ένδειξη ενοχής τους. Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Τσουβάλα πρώην αρχηγός ΕΛΑΣ, τον διευθυντή της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής ταξίαρχο Νίκο Σπανουδάκη, την περιφερειακή σύμβουλο Αττικής Ιωάννα Τσούπρα, υπεύθυνη για την Πολιτική Προστασία, και τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής Κωνσταντίνο Καλύβα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το εισαγγελικό πόρισμα των εισαγγελέων πρωτοδικών Ν. Φιστοπουλου και Κ. Σπυροπουλου -αριθμεί 293 σελίδες- αναφέρεται σε ύπαρξη ευθυνών πριν και και κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.
Μάλιστα, ευθύνες φέρεται να επιρρίπτουν οι εισαγγελείς για έλλειψη συντονισμού, σωρεία παραλείψεων και λαθών κατά την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας από Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Περιφέρεια, τους δύο Δημους της περιοχής (Ραφήνα, Μαραθώνα) και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προσταςίας.
Η πολύμηνη εισαγγελική έρευνα οδήγησε σε μια δικογραφία που αριθμεί περισσότερες από δέκα κούτες, ενώ συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 350 καταθέσεις συγγενών θυμάτων. Η εικόνα που αποκαλύπτεται μοιάζει τραγική, αφού φαίνεται να διαπιστώθηκε «απόλυτη ασυνεννοησία και κατάρρευση του συστήματος», δηλαδή ένα χάος.
Την ίδια στιγμή, παραμένουν ανοιχτές έξι δικογραφίες για την πύρινη λαίλαπα που στέρησε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων.
-Στο Ναυτοδικείο για ευθύνες λιμενικών και Λιμεναρχείου
-Στο Στρατοδικείο για ευθύνες στρατιωτικών
-Μία δικογραφία για πολεοδομικές παραβάσεις ( αυθαίρετη δόμηση και αιγιαλός_
-Μία δικογραφία που αφορά αναντιστοιχίες στο σύστημα της Πυροσβεστικής
-Μία δικογραφία για την καθήλωση των εναέριων μέσων από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.
-Η δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων.