3 Μαρ 2019

Ελβετία: Δημοψήφισμα για την απέλαση αλλοδαπών όταν παραβαίνουν το νόμο

Οι πολίτες της Ελβετίας καλούνται σήμερα να ψηφίσουν σε ένα δημοψήφισμα σχετικά με την αμφιλεγόμενη πρόταση να απελαύνονται αλλοδαποί όταν...
παραβιάζουν τον νόμο, πρακτικά για οποιοδήποτε αδίκημα: από την παραβίαση του ορίου ταχύτητας ως την ανθρωποκτονία.
Την πρόταση αυτή έκανε το αντιμεταναστευτικό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP), το οποίο έχει τη μεγαλύτερη ισχύ από όλα τα κόμματα στο Εθνικό Συμβούλιο (κάτω Βουλή), καθώς οι ξένοι αποτελούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας.
Οι Βρυξέλλες και η Βέρνη κατέληξαν σε μια συμφωνία επί της αρχής για την εφαρμογή της θεμελιώδους αρχής της ελευθερίας της κίνησης των προσώπων το 1999. Με βάση αυτή τη συμφωνία, οι πολίτες της Ελβετίας και της ΕΕ έχουν δικαίωμα να κινούνται ελεύθερα από τη μια στην άλλη. Πάνω από ένα εκατομμύριο υπήκοοι κρατών μελών της ΕΕ ζουν μόνιμα σήμερα στην Ελβετία, ενώ περίπου 300.000 περνούν τα σύνορα καθημερινά για να πάνε στις δουλειές τους, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).
Η πρωτοβουλία του SVP επικρίθηκε σφοδρότατα από πολιτικούς, κρατικές υπηρεσίες, οργανώσεις αρωγής και μη κυβερνητικής οργανώσεις. Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την πρόταση, ενώ η οργάνωση αρωγής Caritas Internationalis και άλλες ΜΚΟ έκαναν παρόμοιες τοποθετήσεις.
Η Ελβετή υπουργός Δικαιοσύνης Σιμονέτα Σομαρούγκα καταδίκασε την πρόταση που τίθεται σε δημοψήφισμα σήμερα, χαρακτηρίζοντας την «απάνθρωπη» και κρίνοντας ότι αποσκοπεί να θέσει την Ελβετία υπεράνω και πέραν του διεθνούς δικαίου.
Από τη δική της πλευρά, η αναπληρώτρια γραμματέας του SVP Ζίλβια Μπερ δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ότι η χώρα της δεν έχει επιδείξει αρκετά σκληρή στάση έναντι των εγκληματιών και δεν έχει ποτέ χρησιμοποιήσει την απειλή απέλασης ως αποτρεπτικό μέσο.
Ο Γκρέγκορ Ρουτς, άλλο ένα μέλος του κόμματος, υποστήριξε ότι αλλοδαποί διαπράττουν το 73% των διαρρήξεων, το 61% των βιασμών και το 58% των ανθρωποκτονιών στην Ελβετία, επικαλούμενος στατιστικές της αστυνομίας.
Το δημοψήφισμα ενδιαφέρει ιδιαίτερα μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους Ελβετία, καθώς σε αυτές απασχολείται ένας μεγάλος αριθμός ξένων. Ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται μεν τις ανησυχίες που υπάρχουν, αλλά πρόσθεσε ότι η Ελβετία πρέπει να ξανασκεφτεί τις πολιτικές που την έκαναν τόσο ελκυστική για τις πολυεθνικές.
Τον Δεκέμβριο η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για να μειωθεί η μετανάστευση από την ΕΕ. Η εξέλιξη αυτή καταγράφηκε με βάση το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος που είχε διεξαχθεί το 2014, στο οποίο το 50,3% τάχθηκε υπέρ της πρότασης της δεξιάς να επιβληθούν εκ νέου ποσοστώσεις για τους υπηκόους κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μεταναστεύουν στη χώρα.
ΠΗΓΗ: The TOC