20 Μαρ 2019

Σπύρος Πολίτης: Αυτόνομη κάθοδος για το «Κύμα» - Τι λέει για τα περί κομματικής πειθαρχίας

Για τον Σπύρο Πολίτη ακουγόταν εντόνως το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι θα άρει την απόφασή του για αυτόνομη κάθοδο και θα συμπορευτεί με τον Νίκο Παπαδημάτο λόγω κομματικής πειθαρχίας.
Η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος ποτέ δεν είχε κάνει δήλωση «συγχώνευσης». Σήμερα, δύο μήνες πριν από τις εκλογές, ο Σπύρος Πολίτης δηλώνει ότι εμμένει στην αρχική του απόφαση, ανακοινώνει το όνομα της παράταξής του, τη στήριξής της από 100 ονόματα μεταξύ των οποίων γνωστοί Πατρινοί όπως ο Λεωνίδας Γούδας, ο Σπύρος Σκιαδαρέσης, ο Χαράλαμπος ο Κοντογιαννάτος , η Λένα Καλεντζώτη κ.α. και τονίζει ότι ήδη έχουν συμφωνήσει μαζί του περί τους 30 υποψήφιους.

Μόνο ένα κύμα…
Το όνομα του συνδυασμού είναι «Κύμα αναγέννησης». «Στο τέλμα που είναι η Πάτρα μόνο με ένα κύμα μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα. Αν δεν έρθει ένα μεγάλο κύμα από τους πολίτες για να συμπαρασύρει τα πάντα, δεν θα αλλάξει τίποτα» λέει ο Σπύρος Πολίτης, ο οποίος εξηγεί σχετικά με τα όσα ακούστηκαν περί καθόδου του με άλλο συνδυασμό.
«Από τον Οκτώβριο είχα εκδηλώσει την πρόθεσή μου να είμαι υποψήφιος δήμαρχος και αυτό δεν το αναίρεσα ποτέ. Την 1η Ιανουαρίου είχα στείλει στον Τύπο σχετική ανακοίνωση με την επιβεβαίωση της υποψηφιότητάς μου και συνεχίζω χωρίς ποτέ εγώ να έχω δηλώσει κάτι άλλο, χωρίς ποτέ να έχω πει ότι ενδιαφέρομαι να κάνω άτι άλλο με κάποιον άλλο συνδυασμό. Η αλήθεια είναι ότι έχω δεχθεί προτάσεις από τρεις τουλάχιστον συνδυασμούς άμεσα και από έναν ακόμη έμμεσα, αλλά ποτέ δεν απάντησα θετικά σε κανέναν. Υπάρχουν άνθρωποι στο δικό μου συνδυασμό στους οποίους έχω εκτεθεί, έχω δεσμευτεί πάρα πολύ για να πω ότι θα κάνω μια συζήτηση μόνος μου και θα αλλάξω τη διαδικασία. Πέραν των άλλων είναι και αγενές αυτό».

Περί κομματικής πειθαρχίας
«Ο πρόεδρος είχε πει τον Νοέμβριο ότι εμείς δεν θα έχουμε κομματικά ψηφοδέλτια και χρίσματα στους δήμους, αλλά μόνο στις περιφέρειες» λέει ο κ. Πολίτης. «Η Νέα Δημοκρατία μετά από τρεις μήνες διαδικασίας αποφάσισε να βάλει υποψήφιο. Εμείς είχαμε ήδη εκτεθεί. Θα σας πω βέβαια ότι η Νέα Δημοκρατία δεν με έχει ποτέ ενοχλήσει για την υποψηφιότητά μου κεντρικά και εγώ μιλάω με το γραφείο του Προέδρου. Δεν έχει γίνει κάτι σαφές και επίσημο τόσο που να δεσμεύει ανθρώπους και στελέχη στην Πάτρα».

Η σύνθεση του ψηφοδελτίου
«Θα έχουμε στελέχη και από άλλους πολιτικούς χώρους, αλλά θα σηματοδοτούμε φυσικά και την κατεύθυνσή μας. Δεν θα βγούμε να κάνουμε τους κομμουνιστές προφανώς. Στόχος είναι να υπάρχει συνεννόηση στα βασικά πράγματα που αφορούν την πόλη και τη νοοτροπία με την οποία ο καθένας πορεύεται. Δεν θα συμπεριλάβω βέβαια ανθρώπους που πιστεύουν π.χ. στην ανοικτή πλατεία Όλγας. Είναι απέναντί μου αυτά τα πράγματα. Εγώ θα θέλω με τους συνεργάτες μου να έχουμε συναντίληψη στο γενικότερο πλαίσιο.
Είναι θέμα αρχών. Στις λεπτομέρειες δεν θα τα χαλάσουμε. Όσο για τον εκλογικό μας στόχο, δεν βάζουμε όρια ούτε προς τα πάνω ούτε προς τα κάτω. Θέλουμε να  ακουμπήσουμε όσο το δυνατόν ευρύτερα κοινωνικά στρώματα».

Όχι συνεργασία με Πελετίδη
«Εγώ αν συνεργαστώ τη δεύτερη Κυριακή με κάποιον, σίγουρα αυτός ο κάποιος δεν θα είναι ο Πελετίδης. Είναι ο μόνος με τον οποίο σίγουρα δεν θα συνεργαστώ γιατί απέχουμε έτη φωτός» λέει ο Σπύρος Πολίτης.

Για τα προγνωστικά των στοιχηματικών
«Κάτι δείχνει το ότι με εμφανίζουν ψηλά, αλλά δεν είναι μια δημοσκόπηση που μπορεί να έχει εγκυρότητα.
Και μόνο το όνομά σου να υπάρχει ωστόσο κάπου και να είναι ψηλά κάτι σημαίνει κι αυτό, δεν είναι τόσο απλό».

Τα επόμενα βήματα
«Προχωράμε στην ανακοίνωση της διακήρυξης και των ονομάτων που στηρίζουν το συνδυασμό, ενώ στις   5 Απριλίου θα κάνουμε ανοικτή εκδήλωση. Στόχος είναι να ολοκληρώσουμε ένα ψηφοδέλτιο στο μέγιστο βαθμό με βάση τις δυνατότητες που μας δίνει ο νόμος.
Είναι δύσκολο να κάνειςένα ψηφοδέλτιο και να το κάνεις και ποιοτικό, ειδικά αν ψηφιστεί η τροπολογία και ανεβάζει το ποσοστό των γυναικών στο 40% για παράδειγμα, πράγμα που ανατρέπει τους σχεδιασμούς όλων των υποψηφίων».

Τα μεγάλα προβλήματα
«Τα επόμενα δύο χρόνια πιστεύω ότι τα σκουπίδια θα είναι το μείζον πρόβλημα της πόλης. Επί μια δεκαετία έχουμε αφήσει το θέμα και το πάμε από τη μια δημοτική αρχή στην επόμενη. Θα μας πνίξουν τα σκουπίδια και θα παρακαλάμε το νομό Ηλείας με το εργοστάσιο που θα είναι τελειωμένο να παίρνουνε τα σκουπίδια μας με οποιοδήποτε κόστος. Το επόμενο σημαντικό θέμα είναι  η εξωστρέφεια και οι δουλειές. Είναι θέμα επιβίωσης της ίδιας της πόλης,  των παιδιών της και του μέλλοντός τους. Πρώτα βλέπουμε πώς μια πόλη μπορεί να υπάρχει και μετά πως οι νέοι άνθρωποι θα μπορούν για τα επόμενα 20 χρόνια να βρίσκουν δουλειές. Όλα αυτά βέβαια δεν είναι πράγματα που γίνονται σε μια μέρα. Είναι θέμα αλλαγής νοοτροπίας και στόχευσης,  να βάλεις κάποια αρχή που να λέει ότι εμείς σε δέκα χρόνια τη θέλουμε την Πάτρα έτσι και θα δουλεύουμε πάνω σε αυτούς τους τομείς. Κανένας δεν έχει ασχοληθεί τα τελευταία 20 χρόνια με το πως θα ζουν οι άνθρωποι σε αυτή την πόλη. Κανένας  δεν έχει βάλει κάποια κατεύθυνση. Οι συνδυασμοί αυτό πρέπει να έχουν ως αγωνία. Και πρέπει να βρούμε μεταξύ μας τον κοινό τόπο για να προχωρήσουμε».

«Δεν αντέχει η πόλη άλλο ΚΚΕ»
«Δεν αντέχει η πόλη άλλα 4 χρόνια αγκύλωσης στο ΚΚΕ, παγώματος του βλέμματος προς τα μπροστά και μόνο κοίταγμα μόνο προς τα πίσω. Δεν μπορώ να με υποτιμούν εμένα και το μέλλον των παιδιών μου άνθρωποιπουείναι αγκυλωμένοι και περιμένουν το τηλεγράφημα από τον Περισσό για το αν θα κάνουν π.χ. το Γύρο θυσίας με τη συμμετοχή του πρέσβη της Αμερικής. Και δεν συμβαίνει μόνο με τον ποδηλατικό να έχουμε παρεμβάσεις, τα ίδια συμβαίνουν και με άλλα αθλητικά σωματεία».

Για τον αποκλεισμό του πρέσβη
«Ο ποδηλατικός όμιλος επί 42 χρόνια οργανώνει έναν ιστορικό αγώνα μαζί με τον δήμο Πατρέων. Για πρώτη φορά φέτος μας ζήτησαν από το δήμο να αποκλειστείμια συμμετοχή, αυτή του Αμερικανού πρέσβη. Ομόφωνα το Δ.Σ. του ΠΟΠ αποφάσισε ότι αποκλεισμούς αθλητών δεν νομιμοποιείται να κάνει. Ο κ. Πάιατ είναι μέλος του συλλόγου μας και μεαθλητικό δελτίο. Έρχεται να κάνει αγώνα, όχι πολιτική. Δεν μπορεί λοιπόν ο ΠΟΠ σαν αθλητικό σωματείο να κάνει αποκλεισμούς πολιτικής φύσεως. Αυτά γίνονται αλλού, όχι σε εμάς. Αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι πέρυσι και στην Πάτρα και στα Καλάβρυτα είχε πολύ θερμή υποδοχή. Ο κόσμος δεν έχει κανένα πρόβλημα».

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου
(εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)