20 Μαρ 2019

«Μακρύς Ορίζοντας» – Το άγρυπνο μάτι Ελλάδας και Ισραήλ που «παγώνει» τους Τούρκους

«Μακρύς Ορίζοντας» θα λέγεται το νέο σύστημα ραντάρ που Ελλάδα και Ισραήλεγκαθιστούν από κοινού για να ελέγχουν την Ανατολική Μεσόγειο.

Η είδηση έφτασε και στην Τουρκία, με τις τουρκικές εφημερίδες να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους.
Όλο το προηγούμενο διάστημα ο τουρκικός Τύπος μάς βομβάρδιζε με μια σειρά ψευδείς ειδήσεις υπερόπλων, όπως «σαλάχια», «βαλλιστικοί πύραυλοι», «τανκς» και ό,τι άλλο φαντάζονταν.
Όλο αυτό βεβαίως γινόταν και γίνεται στα πλαίσια του ψυχολογικού πολέμου που ασκεί η Τουρκία και πολλοί Έλληνες «δημοσιογράφοι» τσιμπάνε και γίνονται χρήσιμοι ηλίθιοι των Τούρκων.
«Τσιμπάνε» επίσης και οι θυματοποιημένοι ακροδεξιοί, που επίσης γίνονται χρήσιμοι ηλίθιοι των Τούρκων διασπείροντας την προπαγάνδά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τώρα όμως ήταν η σειρά των Τούρκων να τα «χρειαστούν» και όχι με ψευδείς ειδήσεις, αλλά με την πραγματικότητα.

«Μακρύς Ορίζοντας»

Η συμμαχία Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου που, σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες Yeni Safak και Hurriyet, φτιάχτηκε υπό την «ομπρέλα» των ΗΠΑ στην Μεσόγειο, κάνει ένα ακόμα βήμα.
Το Ισραήλ και η Ελλάδα θα φτιάξουν ένα νέο σύστημα ραντάρ στην Κρήτη.
Ο «Μακρύς Ορίζοντας» όπως θα λέγεται το σύστημα, θα επιτρέψει στις δύο χώρες να επιβλέπουν την Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με την Hurriyet το σύστημα αυτό θα μπορεί να καλύψει την περιοχή μεταξύ Κρήτης-Κύπρου και Δαρδανελίων.
Η Yeni Safak τονίζει ακόμα πως Ελλάδα και Ισραήλ μοιράζονται μεταξύ τους τεχνολογία, ενώ η Αθήνα νοίκιασε 7 UAV από το Τελ Αβίβ για χρήση σε επιχειρήσεις επιτήρησης, έρευνας και διάσωσης.
Η Hurriyet αναφέρει πως το σύστημα «Μακρύς Ορίζοντας» στην Κρήτη ξεκίνησε από το 2015 ως ιδέα αλλά λόγω κόστους είχε παγώσει.
Καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το news.gr ανέφεραν πως το συγκεκριμένο project, προχωρά και δεν είναι κάτι που ανάγεται στο απώτερο μέλλον.
Είναι χαρακτηριστικό πως η συγκεκριμένη εφημερίδα επικαλούμενη ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρει πως η Ελλάδα εργάζεται στο κομμάτι του σχεδιασμού από κοινού με το Ισραήλ αλλά θα προχωρήσει στην απόκτησή του όταν καλυτερέψουν οι οικονομικές συνθήκες.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που αναφέρει η ιστοσελίδα, η Αθήνα είχε κάνει στο παρελθόν ανάλογες συζητήσεις για ανάλογο σύστημα ραντάρ και με άλλες χώρες.

Τριμερής + ΗΠΑ

Σημειώνεται πως τα τουρκικά ΜΜΕ συνδυάζουν το συγκεκριμένο θέμα με την τριμερή σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.
Σύμφωνα με το sigmalive, μηνύματα, που θα απαντούν στις τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, αναμένεται να στείλει η 6η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 απόγευμα στην Ιερουσαλήμ, η οποία επιβεβαιώνει τον αναβαθμισμένο ρόλο Ελλάδας και Κύπρου.
Το θέμα της ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου, γενικότερα, και της ενεργειακής ασφάλειας ειδικότερα, αλλά και οι περιφερειακές εξελίξεις θα είναι τα κυρίαρχα θέματα στην ατζέντα της Συνόδου.
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχουν οι συζητήσεις για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, υπό το φως των σημαντικών αλλαγών στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, στις οποίες Κύπρος και Ελλάδα διαδραματίζουν, πλέον, σημαντικό ρόλο.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έφτασε το πρωί για το Ισραήλ, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας, Νίκο Χριστοδουλίδη και Γιώργο Λακκοτρύπη, αντίστοιχα, καθώς και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Πρόδρομο Προδρόμου.
tribune.gr