Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή;, λένε. Μια κουβέντα που έχει σχέση με την πραγματικότητα. Η Σαρακοστή, όμως, δεν έχει σχέση με τον Έλληνα. Κι όμως οι αθεόφοβοι, την Καθαρά Δευτέρα, ο ένας ευχόταν στον άλλον ''Καλή Σαρακοστή''
. Ο ορισμός της κωμωδίας. Της απάτης. Της υποκρισίας.
Φοβερό. Να λες στον άλλον να κάνει κάτι, να νηστέψει, μάλιστα να νηστέψει ευλαβικά, ενώ γνωρίζεις πως δεν πρόκειται να το κάνει. Και ο άλλος, στα σοβαρά κι αυτός, όχι ότι κάνει την πλάκα του, όχι ότι συνεχίζει το παραμύθι, με την ίδια πάσα αντεύχεται ''Καλή Σαρακοστή''.
Τι είναι, ρε, η Σαρακοστή; Νηστεία είναι, η πιο μεγάλη νηστεία που φτάνει μέχρι το Πάσχα. Απαγορεύονται κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, λάδι και κρασί. Ποιοι, πόσοι το κρατάνε… μανιάτικο και τη βγάζουν νηστήσιμα τόσες πολλές μέρες; Λένε ''Καλή Σαρακοστή'' και την άλλη μέρα κιόλας (!), την επομένη της Καθαράς Δευτέρας, ούτε που σκέφτονται να προσαρμόσουν την καθημερινή διατροφή τους στα χριστιανικά νηστήσιμα δεδομένα.
Και γιατί Σαρακοστή, παρακαλώ, κι όχι Τεσσαρακοστή, όπως είναι το κανονικό όνομα της. Για να μην πούμε πως την Τεσσαρακοστή έπρεπε να την αποκαλούν Πενηντακοστή, αν υπολογίσεις και τη Μεγάλη Εβδομάδα. Στη σούμα οι μέρες φτάνουν τις πενήντα. Εξαιρούνται, βέβαια, τα σαββατοκύριακα, όπου επιτρέπεται το λάδι και το κρασί. Έτσι έχει αποφασιστεί από τους αγίους πατέρες, διότι δεν χαλάει η αξία και η σημασία της προετοιμασίας του σώματος με τη νηστήσιμη, δηλαδή τη διατροφή-αποτοξίνωση της σαρακοστής, μέχρι και την Παρασκευή πριν το Σάββατο του Λαζάρου.
Όλα κανονισμένα. Τι θα φας, και πότε. Και έρχεται ο… πιστός και ξεφτυλίζει τα άγια των αγίων. ''Καλή Σαρακοστή'' λέει χωρίς να έχει νόημα η ευχή του. Ποιο είναι το φοβερό; Δεν σατιρίζει τα χριστιανικά έθιμα, τους χριστιανικούς κανόνες. Εννοεί αυτό στο οποίο ο ίδιος δεν δίνει νόημα.
apodytiriakias.gr