Τα αναμενόμενα οικονομικά χτυπήματα της Ουάσινγκτον στην Άγκυρα ξεκίνησαν, καθώς με εντολή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τερματίζεται η ...
προνομιακή μεταχείριση στο εμπόριο, και είναι θέμα χρόνου πλέον η επιβολή δασμών.
Αυτό είναι κάτι που σίγουρα συνδέεται με το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, καθώς και την συμμαχία που έχει σχηματισθεί μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας. Οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας, το εκολλαπτόμενο Κουρδιστάν και η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, είναι αυτά που θα οδηγήσουν τον Ερντογάν μακριά από την εξουσία της χώρας (ίσως ακόμα και στο θάνατο), και την Τουρκία σε έναν διαμελισμό χωρίς επιστροφή.
Όπως έχει αποκαλύψει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, πριν από ένα μήνα περίπου, το Stratfor, είχε προειδοποιήσει για σοβαρές κυρώσεις κατά της Άγκυρας, προμηνύοντας ακόμα και την πτώση του καθεστώτος Ερντογάν μετά από την οικονομική κατάρρευση της χώρας.
Προειδοποίηση για το μέλλον της Τουρκίας από τη «φωνή» της CIA, το αμερικανικό think tank Stratfor, τo οποίο επικαλούμενο έκθεση των μυστικών υπηρεσιών, κάνει λόγο για σοβαρές κυρώσεις στην Άγκυρα, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημίες.
Δίνοντας έμφαση στα πανίσχυρα οικονομικά όπλα των ΗΠΑ, η έκθεση αναφέρει πως για το ζήτημα των Κούρδων, εφόσον η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να παρέμβει στρατιωτικά, έχει διατηρήσει το ενδεχόμενο κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία.
Το σενάριο μιας οικονομικής επίθεση στην αποσταθεροποιημένη τουρκική κοινωνία μπορεί να πυροδοτήσει μια σειρά λαϊκών εξεγέρσεων και αντιδράσεων, οι οποίες σταδιακά θα οδηγήσουν στην κατάρρευση του καθεστώτος Ερντογάν.
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα τερματίσει τις συμφωνίες βάσει των οποίων επιφυλάσσει προνομιακή μεταχείριση στο πεδίο του εμπορίου τόσο στην Ινδία όσο και στην Τουρκία, ανακοινώθηκε χθες Δευτέρα.
Ο λόγος είναι διότι αυτές οι δύο δυνάμεις «δεν εκπληρώνουν πλέον τα κριτήρια» που τους επέτρεπαν να ωφελούνται από το πρόγραμμα που εφαρμόζει η Ουάσινγκτον στον τομέα αυτό.
Πρέπει να σημειωθεί, ότι τόσο η Ινδία όσο και η Τουρκία έχουν αγοράσει από τη Ρωσία το αντιπυραυλικό σύστημα S-400. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν συνδεθεί μέχρι της στιγμής τα δύο γεγονότα, θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι ο τερματισμός της προνομιακής μεταχείρισης στο εμπορικό πεδίο της Αμερικής με το Νέο Δελχί και την Άγκυρα, είναι ένα ισχυρό μήνυμα στην περίπτωση που εγκαταστήσουν το ρωσικό σύστημα.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα τερματίσει τις συμφωνίες βάσει των οποίων επιφυλάσσει προτιμησιακή μεταχείριση στο πεδίο του εμπορίου τόσο στην Ινδία όσο και στην Τουρκία, διότι αυτές οι δύο δυνάμεις «δεν εκπληρώνουν πλέον τα κριτήρια» που τους επέτρεπαν να ωφελούνται από το πρόγραμμα που εφαρμόζει η Ουάσινγκτον στον τομέα αυτό, ανακοινώθηκε τη Δευτέρα.
«Κατόπιν εντολής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο αμερικανός αντιπρόσωπος για το Εμπόριο (USTR) ανακοινώνει σήμερα ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν θα τερματίσουν το (προτιμησιακό) καθεστώς το οποίο έχει παραχωρηθεί στην Ινδία και την Τουρκία», στο πλαίσιο ενός προγράμματος υπέρ των αναπτυσσόμενων χωρών, που τους επέτρεπε κυρίως να διαθέτουν ευχερέστερη πρόσβαση στην αμερικανική αγορά, εξηγείται στην ανακοίνωση.
Κατά την άποψη του Ντόναλντ Τραμπ και του USTR Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, η Τουρκία δεν δικαιούται πλέον να επωφελείται από το πρόγραμμα, αυτό διότι «είναι επαρκώς ανεπτυγμένη οικονομικά». Αυτό σημαίνει ότι πολλά τουρκικά εξαγόμενα προϊόντα που διατίθενται αδασμολόγητα στην αμερικανική αγορά θα υπόκεινται πλέον σε δασμούς.
Στην περίπτωση της Ινδίας, ο Τραμπ αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτό το μέτρο διότι έπειτα από «εντατικές επαφές» με το Νέο Δελχί κατέληξε στο συμπέρασμα πως «δεν παρέχει εγγυήσεις» σε επαρκή βαθμό στην Ουάσινγκτον πως θα προσφέρει «ίση και δίκαιη πρόσβαση των αμερικανικών προϊόντων στις ινδικές αγορές».