29 Απρ 2019

Προς εμφύλιο η Αλβανία – «Βόμβα» από ΜΜΕ: «Πάμε σε κρίση σαν εκείνη του 1997» – «Ετοιμαστείτε για τα χειρότερα!»

Δραματικές εξελίξεις έχουμε στην Αλβανία, λίγες μόλις εβδομάδες από τις σφοδρές διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης κατά του ..
καθεστώτος Ράμα, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις, συνοδεύτηκαν από «εκρήξεις» βίας, φέρνοντας τη χώρα στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Οδηγείται σε εμφύλιο πόλεμο η Αλβανία μετά το κύμα διαδηλώσεων έξω από το κοινοβούλιο και πόσο κινδυνεύουν οι γειτονικές χώρες;
Η απάντηση είναι κάπου στη μέση. Πάντως η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου. Το σκηνικό θυμίζει τις ταραχές του 1997 και τη γενικότερη κατάσταση εκείνης της εποχής στην περιοχή των Βαλκανίων.
Μια επέμβαση της Δύσης στην περιοχή, αναμφίβολα θα οδηγήσει σε κλιμάκωση της κρίση και επέκταση σε ολόκληρη την περιοχή, καθώς διαχρονικά τέτοιες καταστάσεις επηρεάζουν όλες τις Βαλκανικές χώρες.
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΜΜΕ

«Η Αλβανία οδεύει σε εμφύλια κρίση σαν εκείνη του 1997», προειδοποιεί ο Αλβανός δημοσιογράφος Ηλί Ρακίπι (Ylli Rakipi), γράφει η αλβανική «TEMA». «Η χώρα πάει κατευθείαν προς την αναρχία, όπως εκείνη τη χρονιά (1997) όταν οι Αλβανοί έπιασαν τα όπλα ο ένας ενάντια στον άλλον».
«Μια πολύ δύσκολη κατάσταση έχει δημιουργηθεί», τονίζει ο Αλβανός δημοσιογράφος. Ο ίδιος κατηγορεί τον Έντι Ράμα ότι με τον τρόπο που χειρίζεται τα δημόσια πράγματα έχει καταστήσει την Αλβανία «μια χώρα δίχως κυβέρνηση».
Έκανε επίσης και την «πρόβλεψη» ότι η αντιπολίτευση, που έχει δηλώσει αποχή από τις δημοτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου, πολύ πιθανό να προσπαθήσει να τις εμποδίσει να διεξαχθούν και με δυναμικές κινητοποιήσεις.
Ο δημοσιογράφος είναι της άποψης ότι ο μόνος τρόπος για μια κανονική λύση της πολιτικής κρίσης στη χώρα είναι ο Έντι Ράμα να παραιτηθεί από πρωθυπουργός και να προκηρυχθούν έκτακτες εκλογές.
Αιτία οι αποκαλύψεις ότι στις εθνικές εκλογές του 2017 εξαγοράστηκαν ψηφοφόροι υπέρ του Έντι Ράμα με χρήματα από ναρκωτικά.
Τι συνέβη το 1997 στην Αλβανία
Η εξέγερση του 1997 στην Αλβανία πυροδοτήθηκε από τα μέτρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Εκατομμύρια χαμένες θέσεις εργασίας, περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση και τις συντάξεις.
Σχεδόν καταρρέουσες δημόσιες υποδομές. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των σχεδίων για άνοιγμα της χώρας στις επενδύσεις της Δύσης. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η πίεση του ΔΝΤ που οδήγησε το κράτος να καταργήσει κάθε εγγύηση για τις τραπεζικές καταθέσεις.
Αυτή η κατάσταση έχει θέσει σε κίνηση ΗΠΑ & Ευρωπαίους, που φοβούνται έναν πραγματικό πόλεμο μεταξύ των κομμάτων. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο πρόεδρος του ΕΚ πριν λίγες μόλις εβδομάδες, έστειλε έμμεσο μήνυμα ότι η ΕΕ θα αναλάβει την τύχη της Αλβανίας!