20 Απρ 2019

Κόκκαλης - Μαρινάκης: Από σχέσεις στοργής, σε σχέσεις οργής

Μέχρι πριν από µερικούς µήνες τίποτα δεν προδιέγραφε όσα θα ακολουθούσαν. Ο τέως και ο νυν µεγαλοµέτοχος της ΠΑΕ Ολυµπιακός µπορεί να µην είχαν ..
φιλικές σχέσεις, ωστόσο δεν ήταν λίγες οι φορές που είχαν συναντήσεις στη σουίτα του πρώτου στο γήπεδο Καραϊσκάκη ή σε κοινωνικές υποχρεώσεις.
Μπορεί εσχάτως ο Βαγγέλης Μαρινάκης να υποστήριξε ότι «παρέλαβε καµένη γη από τον κ. Κόκκαλη», ωστόσο ουδέποτε µέχρι την τελευταία δηµόσια τοποθέτησή του είχαν καταγραφεί τέτοιες ενστάσεις εκ µέρους του. Η αγοραπωλησία της ΠΑΕ Ολυµπιακός είχε ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2010 και η συµφωνία έδειχνε πως τηρείτο κανονικά όλα αυτά τα χρόνια, σε σηµείο που ουδείς, ούτε καν ο αγοραστής, παρατηρούσε πως η… γη δεν ήταν εύφορη.
Μάλιστα, ο Σωκράτης Κόκκαλης ουκ ολίγες φορές είχε πλέξει το εγκώµιο του διαδόχου του, για τον οποίον ουδέποτε -τουλάχιστον εµφανώς- εξέφρασε ψήγµατα ζηλοφθονίας για τα επιτεύγµατά του και τις επτά σερί κατακτήσεις πρωταθληµάτων.
«Ο κ. Μαρινάκης µπορεί να ξεπεράσει τα κατορθώµατά µου», έχει πει πολλάκις ο κατηγορηθείς -εσχάτως- και για χρέη +40 εκατ. € της ΠΑΕ, Σ. Κόκκαλης. ∆ιότι, όταν ανελήφθησαν -από τον νυν µεγαλοµέτοχο- οι υποχρεώσεις της ΠΑΕ, ουδεµία «µαύρη τρύπα» είχε εντοπιστεί ή, αν είχε διαπιστωθεί, δεν είχε αξιολογηθεί επαρκώς.

Ατελείωτα χρέη

«Το 2010 ήρθαµε για να βγάλουµε τον Ολυµπιακό από µια εξαιρετικά κρίσιµη περίοδο στην Ιστορία του. Από τότε στο ∆ηµόσιο έχουµε πληρώσει για φόρους και ΙΚΑ 150 εκατ. ευρώ, χωρίς καθυστέρηση ή διακανονισµό. Εβαλα “µε το καληµέρα” 60 εκατ. ευρώ για να καλύψω το άνοιγµα που υπήρχε» τόνισε ο Β. Μαρινάκης στην πρόσφατη συνέντευξή του.
Βέβαια, και η προηγούµενη διοίκηση, υπό τον Σ. Κόκκαλη, που είχε αναλάβει την ΠΑΕ Ολυµπιακός το 1992, όπως είχε αναφέρει ο τότε υπεύθυνος διεθνών σχέσεων της ΠΑΕ Ολυµπιακός, Π. Κόκκαλης, που είχε κατηγορηθεί για ευνοϊκές ρυθµίσεις εκ µέρους των τότε κυβερνήσεων, κατέβαλε περίπου 7 δισ. δραχµές προκειµένου να αποπληρώσει όλα τα χρέη που είχε αναλάβει µετά τη «διακυβέρνηση» της οµάδας από τον Γ. Κοσκωτά και τον Αργ. Σαλιαρέλη. Οι σχέσεις των δύο ανδρών κυλούσαν µια χαρά, µε τον Σ. Κόκκαλη να εκτελεί µέχρι και χρέη συνηγόρου του Β. Μαρινάκη. Απευθυνθείς, µάλιστα, ο πρώτος στους οργανωµένους οπαδούς της Θύρας 7, τους είχε πει: «Πρέπει πάντα, επειδή είµαστε Ολυµπιακοί, να στηρίζουµε την οµάδα και τον πρόεδρό της, γιατί ο πρόεδρος πράγµατι καταβάλλει µεγάλη προσπάθεια για να πάει καλά η οµάδα. Αν ήταν κανένας καραγκιόζης πρόεδρος, να φάει γιούχα».
Σε απάντηση των λεγοµένων από τον Σ. Κόκκαλη, ο Β. Μαρινάκης, το 2014, είχε αναφέρει: «Και εγώ µε τη σειρά µου θα ήθελα πριν ξεκινήσω να πω κάποια πράγµατα για το πόσο σηµαντική είναι για την οικογένεια του Ολυµπιακού αυτή η σχέση. Η σχέση η δική µου µε τον Σωκράτη Κόκκαλη, το πώς εξελίχθηκε η διαδοχή και το πώς έχει βοηθήσει µέχρι σήµερα σε αυτήν τη συνεργασία που έχουµε, γιατί η συνεργασία µας δεν σταµάτησε το 2010». Πόσο άλλαξαν, ρούχα (ερυθρόλευκα) µαζί που πλύθηκαν και έχουνε γίνει ροζ…
εθνος