17 Απρ 2019

«Πακέτο» νέων φοροελαφρύνσεων...

Mειώσεις φόρων μόνιμου χαρακτήρα σε εισόδημα, ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων περιλαμβάνει το νέο «πακέτο» των φοροελαφρύνσεων που εξετάζει η κυβέρνηση στη βάση των ...
αντοχών του προϋπολογισμού και των...
περιθωρίων για παροχές που αφήνει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας που παρακολουθούν οι θεσμοί.

Οι οριστικές αποφάσεις για τα νέα μέτρα ελάφρυνσης θα ληφθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, αμέσως μετά το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα, και θα ανακοινωθούν λίγο πριν από τις ευρωεκλογές. Τον σχεδιασμό για τις νέες πολιτικές ελάφρυνσης έχει αναλάβει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που θα κάνει και τις σχετικές εισηγήσεις, ενώ τον τελευταίο λόγο θα έχει ο πρωθυπουργός.

Είναι σαφές ότι το «πακέτο» των νέων φοροελαφρύνσεων θα συζητηθεί προηγουμένως με τους θεσμούς ώστε να αποφευχθεί ένα λάθος «σήμα» προς τις αγορές, ότι «ξηλώνονται» βασικές μεταρρυθμίσεις των μνημονίων. Το κουαρτέτο των δανειστών θα βρίσκεται στην Αθήνα 6 με 8 Μαΐου για την 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση και είναι ένα διάστημα που εξυπηρετεί τα κυβερνητικά σχέδια.

Ετσι, μετά τα αναδρομικά, το κοινωνικό μέρισμα, το επίδομα ενοικίου, την αύξηση του κατώτατου μισθού, τις ρυθμίσεις με τις 120 δόσεις για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία αλλά και τις ευνοϊκές διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας, οι οποίες παίρνουν τον δρόμο προς τη Βουλή, η κυβέρνηση ετοιμάζει παράλληλα νέα «δέσμη» μέτρων ελάφρυνσης για νοικοκυριά, φυσικά πρόσωπα, μικρομεσαίους και καταναλωτές.

Κεντρική θέση σε αυτό αναμένεται να έχει η διατήρηση του αφορολογήτου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με τον Αλέξη Τσίπρα να δεσμεύεται προσωπικά ότι «όσο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, η μείωση στο αφορολόγητο όριο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί».

Το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει να κλείσει το θέμα με το αφορολόγητο το συντομότερο δυνατόν, πολύ πριν στηθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών, παρά την επιμονή που εξακολουθούν να δείχνουν οι εταίροι στην εφαρμογή της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης. Εφόσον άλλωστε από τις διαπραγματεύσεις και την αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας οι δανειστές πειστούν από τα ελληνικά επιχειρήματα για την ακύρωση του μέτρου (όπως συνέβη με τις συντάξεις), θα είναι το πλέον ισχυρό προεκλογικό χαρτί για την κυβέρνηση.

ΦΠΑ στα νησιά

Αναλυτικότερα στο «καλάθι» με τα μέτρα ελάφρυνσης που τελούν υπό διαμόρφωση βρίσκονται:

● Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

● Η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, από το 22% στο 20%.

● Η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται σήμερα στα εισοδήματα πάνω από τις 12.000 ευρώ.

● Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και συγκεκριμένα του υψηλού στο 22% από 24% και του χαμηλού στο 12% από 13%. Το μέτρο είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να εφαρμοστεί το 2021. Ωστόσο, μπορεί να έρθει νωρίτερα.

● Η διατήρηση του μειωμένου κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κω και Λέρος) που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές. Να σημειωθεί ότι το μέτρο αυτό λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2019...

efsyn.gr