16 Απρ 2019

Πολεμικές εξελίξεις στη Λιβύη: Στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ κατά Χαφτάρ – Οι Τούρκοι εφοδιάζουν με όπλα & πυρομαχικά τους Τζιχαντιστές

Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι πολύ σύντομα θα έχουμε ραγδαίες πολεμικές εξελίξεις στην Λιβύη με εισβολή αμερικανικών και άλλων δυνάμεων,
μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο εκλεκτός της Μόσχας στρατηγός Χ. Χαφτάρ, τον οποίο ουσιαστικά σημαδεύουν οι Αμερικανοί, δηλώνουν Ρώσοι ειδικοί σύμβουλοι του Κρεμλίνου.
Την ίδια ακριβώς στιγμή έχουμε ένα πολύ περίεργο και συνάμα ύποπτο περιστατικό το οποίο ανακοίνωσε η Άγκυρα. η οποία έχει εμπλακεί ενεργά στην όλη κρίση.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε «επιτυχημένη» επιχείρηση με την οποία συνελήφθη πλοίο που έκανε διακίνηση ναρκωτικών στα διεθνή ύδατα της Λιβύης, φορτωμένο από τουρκικό λιμάνι με τόνους «ναρκωτικών», που είχαν προορισμό το λιβυκό έδαφος και τους Τζιχαντσιστές.
Είναι γνωστό σε όλους ότι η Τουρκία διακινεί όπλα, πυρομαχικά και ναρκωτικά στο λιβυκό έδαφος εφοδιάζοντας τους ισλαμιστές στην χώρα.
CNN Türk: International waters operation.
View image on Twitter
Turkish Interior Ministry said that this was an anti-drug trafficking operation in international waters aimed to seize a boat that sailed from Turkey with a few tons of narcotics on board. pic.twitter.com/cqrTcKcSmX
View image on Twitter
15 people are talking about this
Τώρα το συγκεκριμένο ύποπτο επεισόδιο πιθανόν, αποτελεί προκάλυμμα μεταφοράς όπλων και ναρκωτικών από την Τουρκία προς τους Τζιχαντιστές, με τις τουρκικές αρχές να επεμβαίνουν μέχρι τις λυβικές ακτές, για να μην πέσει το πλοίο στα χέρια άλλων υπηρεσιών όπως των αμερικανικών, γαλλικών, Ιταλικών για παράδειγμα, οι οποίες τυγχάνει να παρακολουθούν στην περιοχή τα πάντα.

Τι έρχεται στην Λιβύη το επόμενο διάστημα   
«Οι προειδοποιήσεις των ειδικών Αμερικανών «εμπειρογνωμόνων» σχετικά με την απειλή της αναγέννησης του ISIS στη Λιβύη πρέπει να ληφθούν ως προετοιμασία των ΗΠΑ για στρατιωτική παρέμβαση», λένε πολλοί  ειδικοί επιβεβαιώνοντας την ιστοσελίδα μας και σχετικό άρθρο μας , όταν αναφέραμε «ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέα στρατιωτική επιχείρηση στην Λιβύη, ειδικά τώρα που μας «τελείωσε» η Συρία, μιας και το τεράστιο παιχνίδι ελέγχου της Α.Μεσογείου, συμπεριλαμβάνει τον έλεγχο της χώρας αυτής, η οποία μετά την πτώση του Καντάφι το 2011 έχει βυθιστεί στο χάος.     
Το γνωστό αμερικανικό ινστιτούτο Brookings Institution υποστηρίζει ότι υπάρχει «αναζωογονημένη αμερικανική εμπλοκή» στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ».
Από 14 Απριλίου 2019 συνεχείς πληροφορίες του ρωσικού τύπου, στο πλαίσιο της επιδεινούμενης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ του στρατού του στρατάρχη Khalifa Haftar και της κυβέρνησης στην Τρίπολη, τονίζουν ότι Αμερικανοί ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για πιθανή ενεργοποίηση των ισλαμιστών τρομοκρατών στη Λιβύη.
Κατά τη γνώμη τους, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, θα χρησιμοποιήσουν τον εμφύλιο πόλεμο για να αποκαταστήσουν την επιρροή που είχαν στην Συρία και αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από την Ουάσιγκτον.
Οι σφοδρές συγκρούσεις στη Λιβύη ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Χαλίφα Χάφταρ διέταξε τον εθνικό στρατό LNA να προελάσει στην πρωτεύουσα Τρίπολη σε μια «νικηφόρα πορεία» από την ανατολή, εναντίον της κυβέρνησης εθνικής συναίνεσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Οι δυνάμεις του Χαφτάρ εξαπέλυσαν 10 αεροπορικές επιθέσεις στην πρωτεύουσα της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής βάσης στο αεροδρόμιο Mitiga.
Αμερικανοί εμπειρογνώμονες που παρακολουθούν τις κινήσεις των τζιχαντιστών και αναφέρουν ότι η χώρα θα εμπλακεί σε έναν μεγαλύτερο πόλεμο και από αυτόν της Συρίας.
Για παράδειγμα, ο επικεφαλής THINK TANK για την Λιβύη, Jason Pak, δήλωσε ότι οι Τζιχαντιστές και ο ISIS «αναγεννήθηκαν» στη Λιβύη και η οργάνωση τους αποκαταστάθηκε και αναδιοργανώθηκε, ενώ οι εμπειροπόλεμοι ισλαμιστές μαχητές είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στο πεδίο της μάχης.
Επιπλέον, στο πλαίσιο των συγκρούσεων μεταξύ του στρατού του Χαφτάρ και της κυβέρνησης της Τρίπολης,  οι δύο πλευρές δεν είναι σε θέση να ελέγξουν ολόκληρο το έδαφος της χώρας.
«Η κατάσταση στη Λιβύη» υπενθύμισε ο Jason Pak, «ομοιάζει με  τα γεγονότα του 2012, όταν, μετά τη δολοφονία του Αμερικανού πρεσβευτή, John Stevens, οι τζιχαντιστές  έγιναν πιο δραστήριοι σε αρκετές περιοχές της Λιβύης.
Υπενθυμίζουμε ότι η αποστολή των ΗΠΑ στη Βεγγάζη δέχτηκε επίθεση από τη λιβυκή τρομοκρατική ομάδα Ansar al-Sharia, παρακλάδι του ISIS. Το 2015, αυτοί οι μαχητές ορκίστηκαν πίστη στο ισλαμικό κράτος.
Το 2016, οι κυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, κατάφεραν να καθαρίσουν την πόλη της Σύρτης και τις γύρω περιοχές από αυτές. Οι τρομοκράτες αναγκάστηκαν τότε να υποχωρήσουν στις ερημικές περιοχές.
Τώρα, σύμφωνα με τον Pak, ο ISIS ελπίζει να εξαντλήσει τις δυνάμεις της Λιβύης με αιφνιδιαστικές επιθέσεις ανταρτών για να αποτρέψει οποιαδήποτε πρόοδο στην επίλυση της σύγκρουσης.
Οι εμπειρογνώμονες θεωρούν πιο ευάλωτες τις νότιες περιοχές της Λιβύης, η τεράστια έκταση των οποίων, κατά την άποψή τους, μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο όχι μόνο για τον ISIS, αλλά και για τις ομάδες της Αλ Κάιντα και της Boko Haram.
Ο Alexei Albu, επικεφαλής του ρωσικού Κέντρου Πολιτικών Μελετών πιστεύει ότι οι δηλώσεις Αμερικανών εμπειρογνωμόνων κρύβουν την επιθυμία των ΗΠΑ να προετοιμάσουν το έδαφος για νέα επίθεση. Αυτή η ενημερωτική εκστρατεία, όπως είπε ο ίδιος, συνοδεύτηκε από σχεδόν όλες τις μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις:
«Για παράδειγμα, πίσω από ψεύτικα άρθρα σχετικά με τη» χρήση» χημικών όπλων από υποστηρικτές του [προέδρου της Συρίας] Μπασάρ Ασάντ, υπήρχε η επιθυμία να βομβαρδιστούν οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις των συριακών δυνάμεων με πυραύλους Tomahawk.
Παρόμοια στρατιωτική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Ιρακινή Ελευθερία» ακολούθησε δηλώσεις σχετικά με την αγορά από την κυβέρνηση του Ιράκ ουρανίου από την Νιγηρία», τονίζει ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Albu, η πρακτική δείχνει ότι η ισλαμική τρομοκρατία δεν προκύπτει λόγω της δύσκολης εσωτερικής πολιτικής κατάστασης, αλλά μόνο όταν οι εξωτερικές δυνάμεις ενδιαφέρονται και παρέχουν στους μαχητές όπλα και να συντονίζουν τις δραστηριότητές τους.
Με αυτή την έννοια, οι Αμερικανοί «αναλυτές» εμπειρογνώμονες μπορούν να θεωρηθούν ως ένα «επικίνδυνο σήμα», προειδοποιεί ο Ρώσος ειδικός.
«Μπορεί και να κάνω λάθος, αλλά, όπως δείχνει η ιστορία, πίσω από αυτή την« αντιτρομοκρατική» προπαγάνδα βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία στρατιωτικής επίθεσης των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του σε ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.
Ο πολιτικός αναλυτής Βλαντιμίρ Σολοβέιτς πιστεύει επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να παρουσιάσουν την στρατιωτική παρέμβαση ως «αναπόφευκτη» και «υγιή». Έτσι, ώστε ο ISIS να γίνει το «όχημα» για να επιτεθούν οι ΗΠΑ στον στρατό του Χαφτάρ.

Νωρίτερα, η Λιβύη εξασφάλισε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι ο στρατός του Χαλίφα Χάφταρ δεν θα έθετε σε κίνδυνο τους πολίτες όταν εισέλθει στην πόλη της Τρίπολης.
πενταποσταγμα