Κατέρρευσαν οι συνομιλίες ΗΠΑ-Τουρκίας για το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 αναφέρει η εφημερίδα ..
WSJ ενώ με βαρυσήμαντο άρθρο το Bloomberg καλεί το ΝΑΤΟ να μην χάσει χρόνο και να ξεκινήσει άμεσα την αποχώρηση δυνάμεων από την βάση του Ιντσιρλίκ.
Σύμφωνα με την WSJ, οι δύο πλευρές απέτυχαν να ξεπεράσουν το αδιέξοδο σχετικά με τα σχέδια της Άγκυρας να προχωρήσει στην προμήθεια του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, αναφέρει σε ανταπόκριση της από την Ουάσιγκτον η δημοσιογράφος Jessica Donati της εφημερίδας Wall Street Journal.
Αμέσως μετά το πρακτορείο Bloomberg με βαρυσήμαντο άρθρο γνώμης ζητά από το ΝΑΤΟ να απαντήσει άμεσα και δυναμικά στις τουρκικές προκλήσεις.
Bloomberg: "Το NATO να απαντήσει δυναμικά στις προκλήσεις της Τουρκίας με αποχώρηση από το Ιντσιρλίκ"
"Ήρθε η ώρα για το ΝΑΤΟ να ξεσκεπάσει τη μπλόφα της Τουρκίας. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε για άλλη μια φορά την περασμένη εβδομάδα ότι το αμφιλεγόμενο του σχέδιο για την αγορά ενός ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας είναι μια "κλεισμένη συμφωνία" - παρόλο που οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι αυτό θα μπορούσε να δώσει στη Ρωσία πρόσβαση στα μυστικά της αεροπορικής άμυνας του ΝΑΤΟ.
Εν μέσω ενός κλιμακούμενου πολέμου λέξεων, αυτή η απειλή δεν πρέπει να υποτιμηθεί.
Το σύστημα της Ρωσίας, το S-400, θα μπορούσε να καταρρίψει τα μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ και οι μηχανικοί της Μόσχας αναμένεται να βοηθήσουν την Τουρκία να το τρέξει μόλις ολοκληρωθεί η αγορά.
Αυτό θα μπορούσε να δώσει στη Ρωσία μια εικόνα στην ευαίσθητη τεχνολογία των ΗΠΑ - ιδιαίτερα αυτή που χρησιμοποιείται από τα μαχητικά stealth F-35, στην κατασκευή των οποίων συμβάλλει και η Τουρκία.
Εκτός από το ότι είναι επικίνδυνη, η απόφαση είναι απολύτως αυτοκαταστροφική.
Οι ΗΠΑ έχουν αναστείλει τις παραδόσεις εξοπλισμού F-35 στην Τουρκία, παρόλο που οι τουρκικές εταιρείες είχαν την πρόθεση να παράγουν εξοπλισμό αξίας περίπου 12 δισ. δολαρίων για τα αεροσκάφη και οι τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις σχεδίαζαν να αγοράσουν περίπου 100 από αυτά.
Έχει επίσης απορρίψει μια γενναιόδωρη προσφορά των ΗΠΑ για να προσθέσει στο δυναμικό τους τους παρόμοιους πυραύλους Patriot, αποφεύγοντας ολόκληρο το χάος.
Το ότι ο Ερντογάν εξέτασε την προσφορά των Ρώσων ήταν λιγότερο για την ασφάλεια από ό,τι εξαιτίας της άποψής του ότι η Τουρκία εξαρτάται υπερβολικά από τη δυτική στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη, με τη δυσαρέσκεια να έχει ενταθεί με την αμερικανική και την ευρωπαϊκή κριτική που ασκείται στην όλο και πιο αυταρχική εξουσία του.
Ξεχωριστός μεταξύ των ηγετών του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν έχει επιδοθεί σε πολεμική, αντι-δυτική ρητορική, ακόμη και κατηγορώντας τις συμμαχικές χώρες ότι προσπαθούν να ανατρέψουν την κυβέρνησή του.
Προφανώς σκέφτεται ότι η συμμαχία δεν θα τιμωρήσει τις επανειλημμένες δηλώσεις κακής πίστης διότι η Τουρκία έχει ιστορικά σημαντική σημασία για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων ανησυχιών ασφάλειας του ΝΑΤΟ, του ρωσικού επεκτατισμού και της ισλαμικής τρομοκρατίας.
Αλλά η αίσθησή του για την κεντρική θέση της Τουρκίας είναι διογκωμένη.
Αντί να είναι ένα προπύργιο εναντίον της Ρωσίας, η χώρα έχει εμβαθύνει μόνο τους δεσμούς οικονομίας και ασφάλειας με τη Μόσχα υπό την ηγεσία του Ερντογάν. Η συμβολή της στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν επεκτάθηκε ποτέ πέρα από τον υπολογισμό του δικού της συμφέροντος.
Τώρα το ΝΑΤΟ πρέπει να αποδείξει ότι η συλλογική ασφάλεια της συμμαχίας του είναι πιο σημαντική από τους στενούς υπολογισμούς ενός μόνο μέλους.
Η Τουρκία θα πρέπει να εξοβελιστεί από το πρόγραμμα κατασκευής F-35 - άλλα μέλη θα χαρούν να αναλάβουν το μερίδιό της – αλλά και από την αγορά του μοντέλου. Η κυβέρνηση του Donald Trump πρέπει επίσης να επιβάλει κυρώσεις, όπως έπραξε πέρυσι, όταν η Κίνα αγόρασε ρωσικά αεροσκάφη και πυραυλικά συστήματα.
Εάν ο Ερντογάν προχωρήσει ανεξάρτητα από αυτό, η συμμαχία πρέπει να είναι έτοιμη να μειώσει τον ρόλο της Τουρκίας σε οποιαδήποτε κοινή στρατιωτική δραστηριότητα.
Oι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας και να αποσυρθούν από την αεροπορική βάση Incirlik.
Η αεροπορική βάση Muwaffaq Salti της Ιορδανίας είναι μια από τις πολλές εφικτές εναλλακτικές λύσεις.
Από την πλευρά του, ο Ερντογάν πρέπει να αναγνωρίσει ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ υπηρέτησε καλά τα στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα της Τουρκίας για σχεδόν επτά δεκαετίες.
Παρά τη ρητορική του, δεν μπορεί να μη συνυπολογίσει ότι η εναλλακτική λύση στη συμμαχία είναι μια αυξανόμενη εξάρτηση από τη Ρωσία – όχι και το καλύτερο αποτέλεσμα για έναν ηγέτη ο οποίος εξαίρει τη γεωπολιτική αυτονομία.
Η συμμετοχή στη δυτική συμμαχία είναι μακράν η καλύτερη επιλογή για την Τουρκία. Αλλά απαιτεί σεβασμό προς τις συλλογικές ανησυχίες της συμμαχίας.
Ο Ερντογάν πρέπει να δείξει ότι τον έχει".