21 Απρ 2019

«Τον έβλεπα να παραδίδει μεγάλα χρηματικά ποσά σε δεσμίδες...» - Τι έχει στα χέρια του το FBI για το σκάνδαλο Novartis

Μόνο ως «σκευωρία» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το σκάνδαλο της Novartis, αφού τα στοιχεία, που έχουν στην κατοχή τους οι δικαστικές Αρχές, αποκαλύπτουν τις παράνομες πρακτικές...
που εφάρμοζε η φαρμακοβιομηχανία. Οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, τα ηλεκτρονικά αρχεία, οι χειρόγραφες σημειώσεις και τα τραπεζικά δεδομένα αλληλοσυμπληρώνονται και αποκαλύπτουν το πως γινόταν το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος και το πως δωροδοκούνταν τα πολιτικά πρόσωπα και οι γιατροί.
Η ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τόσο οι ελληνικές Αρχές, όσο και το FBI, η Novartis ξέπλενε μαύρο χρήμα μέσω διαφημιστικών εταιρειών, οι οποίες έκοβαν τεράστια εικονικά τιμολόγια. Δύο από αυτές φαίνεται πως ήταν οι «Ιατρικές Εξελίξεις» και «Νέες Ιατρικές Εξελίξεις» του Μανώλη Βουλκίδη. Οι Αρχές πιστεύουν πως ο τότε αντιπρόεδρος της Novartis Hellas, Κωνσταντίνος Φρουζής έδινε εξωπραγματικά ποσά στις παραπάνω εταιρείες, ώστε να τα χρησιμοποιήσει ως διαφημιστικά κονδύλια (σε blogs, σε κανάλια χαμηλής τηλεθέασης, κ.λπ.).
Στη συνέχεια, ο επιχειρηματίας φέρεται να τα εκταμίευε και να κρατούσε ένα ποσό. Τα υπόλοιπα χρήματα τα επέστρεφε στον Φρουζή, ο οποίος με τη σειρά του τα έδινε σε πολιτικά πρόσωπα. Οι έρευνες των Αρχών έχουν αποκαλύψει πως την περίοδο 2006-2013 από τους λογαριασμούς του Βουλκίδη έγιναν αναλήψεις που ξεπερνούσαν το ένα εκατομμύριο ευρώ!
ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ
Αποκαλυπτική είναι η κατάθεση της προστατευόμενης μάρτυρος «Αικατερίνη Κελέση», η οποία μπλέκει στο παραπάνω deal και τον πρώην υπουργό, Ανδρέα Λοβέρδο:
«Έβλεπα τον Βουλκίδη κατ’ επανάληψη να επισκέπτεται τον Φρουζή στις εγκαταστάσεις της Novartis, όπου παρέδιδε μεγάλα χρηματικά ποσά σε δεσμίδες. Τα χρήματα που έδινε ο Βουλκίδης στον Φρουζή προέρχονταν από εικονικές και υπερκοστολογημένες διαφημιστικές καταχωρίσεις, τις οποίες η εταιρεία του Βουλκίδη τιμολογούσε στη Novartis και αφού παρακρατούσε ο ίδιος κάποιο ποσοστό, επέστρεφε στον Φρουζή τα υπόλοιπα στο χέρι. Τα χρήματα αυτά προορίζονταν για δωροδοκίες και ειδικά τη συγκεκριμένη περίοδο προορίζονταν για να εξυπηρετήσουν τις οικονομικές απαιτήσεις του Λοβέρδου».
Ο άλλος προστατευόμενος μάρτυρας, γνωστός ως «Μάξιμος Σαράφης» υποστήριξε ότι μέσω της παραπάνω απάτης, το 2011 η Novartis έδωσε 90.000 ευρώ στον Ανδρέα Λοβέρδο. «Σε δύο περιπτώσεις ήμουν παρών όταν ο Βουλκίδης έφερε τον φάκελο με τα χρήματα στον Φρουζή. Στη μια περίπτωση ο Φρουζής άνοιξε τον φάκελο και φάνηκαν οι δεσμίδες των 50 και των 100 ευρώ. Από τα ποσά των εικονικών τιμολογίων ο Βουλκίδης στο διάστημα από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2011 επέστρεψε τμηματικά στον Φρουζή ποσό συνολικά 90.000 ευρώ» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το 2011 είναι και η χρονιά που επί υπουργίας Λοβέρδου, τιμολογήθηκε παρανόμως το φάρμακο Gilenya, κάτι που το παραδέχεται η ίδια η Novartis, σύμφωνα πάντα με εσωτερικό έγγραφο της εταιρείας που έχουν στην κατοχή τους οι Αρχές: «Χρόνος ρεκόρ και μοναδική για το Gilenya τοπική έγκριση και τιμολόγηση. Πρώτη φορά που ένα προϊόν παίρνει την έγκριση τιμής εκτός της τυπικής διαδικασίας. Κανένα άλλο προϊόν δεν τιμολογείται από το 2011» αναγράφεται χαρακτηριστικά. Επίσης, οι Αρχές έχουν στην κατοχή τους την αυτό-αξιολόγηση του Κωνσταντίνου Φρουζή, όπου ο πρώην αντιπρόεδρος της φαρμακευτικής αυτοχαρακτηρίζεται ως «ο πιο αξιόπιστος συνομιλητής του υπουργείου» και πανηγυρίζει, διότι «το Gilenya είναι το μόνο φάρμακο που έλαβε τιμή το 2011» κατόπιν «καινοτόμων ενεργειών» του ίδιου. Αυτές οι «καινοτόμες ενέργειες» δεν περιγράφονται στο συγκεκριμένο έγγραφο…
Οι παραπάνω καταθέσεις των μαρτύρων φαίνεται να επιβεβαιώνονται πλήρως από το χειρόγραφο σημείωμα που βρέθηκε στο σπίτι του Μανώλη Βουλκίδη, στο οποίο, δίπλα στις ημερομηνίες του 2011, αναγράφεται το ποσό των 90.000 ευρώ, το οποίο πιστεύεται πως ξεπλύθηκε, ώστε να δοθεί στον Ανδρέα Λοβέρδο.
Ο «Μάξιμος Σαράφης» υποστηρίζει πως και το 2010 δόθηκαν με τον ίδιο τρόπο 58.000 ευρώ στον Ανδρέα Λοβέρδο. Και αυτό το ποσό φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τις χειρόγραφες σημειώσεις του Μανώλη Βουλκίδη.
ΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ NOVARTIS ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
Οι Εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς φέρονται να έχουν αποκωδικοποιήσει και τη διαδρομή του μαύρου χρήματος, το οποίο κατάληγε από τη Novartis σε κάποιους γιατρούς, ώστε αυτοί να υπερσυνταγογραφούν τα σκευάσματα της συγκεκριμένης φαρμακοβιομηχανίας. Ένας συγκεκριμένος λογαριασμός σε τράπεζα της Ελβετίας φέρεται να χρηματοδοτούσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς θυγατρικών εταιρειών της Novartis στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, αυτά τα χρήματα κατέληγαν σε Έλληνες γιατρούς.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν καταθέσει οι προστατευόμενοι μάρτυρες, η εταιρεία πλήρωνε έως και 2.000 ευρώ κάθε γιατρό για τα δικαιώματα συγκεκριμένων ιατρικών άρθρων τους. Βέβαια, όπως κατέθεσαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες τα άρθρα ήταν η… κάλυψη, αφού τα λεφτά ήταν η ανταμοιβή της εταιρείας για τις υπερσυνατγογραφήσεις.
Άλλο έγγραφο του FBI αποκαλύπτει πως η Novartis δωροδοκούσε τους γιατρούς και με πολυτελή ταξίδια στο εξωτερικό. Σύμφωνα με αυτό η  εταιρεία πλήρωνε στους γιατρούς τα έξοδα εγγραφής τους σε συνέδρια και τους κάλυπτε τα έξοδα, με την προϋπόθεση ότι οι ίδιοι θα συνταγογραφούσαν περισσότερα σκευάσματα της. Ως τέτοιο ταξίδι περιγράφεται από το FBI και η αποστολή 50 Ελλήνων γιατρών το 2011 σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη, αλλά και οι επταήμερες διακοπές 120 γιατρών στο Κιότο της Ιαπωνίας.
Τα ηλεκτρονικά πάνελ ήταν ένας ακόμα τρόπος κάλυψης της δωροδοκίας των γιατρών, που υπερσυνταγογραφούσαν τα φάρμακα της Novartis. Οι γιατροί επιλέγονταν να συμμετάσχουν επί πληρωμή στη συγκέντρωση πληροφοριών για δήθεν έρευνες προώθησης.
Η NOVARTIS ΕΙΧΕ ΦΑΚΕΛΩΜΕΝΟΥΣ  ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
Από τα ηλεκτρονικά αρχεία που έχει στην κατοχή της η Δικαιοσύνη, προκύπτει πως η φαρμακοβιομηχανία είχε φάκελο με τον κάθε γιατρό που συνεργαζόταν. Βρέθηκαν αξιολογήσεις γιατρών ανάλογα με την προθυμία τους να υπερσυνταγογραφούν, ενώ αναγράφονταν και οι προσωπικές τους προτιμήσεις (αν π.χ. τους αρέσουν τα ταξίδια ή το ποδόσφαιρο). Σε άλλο ηλεκτρονικό αρχείο, βρέθηκε οδηγία της Novartis προς τα στελέχη της, να προσέχουν τα «δώρα» τους ενόψει πιθανών ελέγχων της Δικαιοσύνης.
Η Εισαγγελία έχει ζητήσει από την ΤτΕ τη διαβίβαση των στοιχείων των εμβασμάτων από τον ελβετικό λογαριασμό προς τις θυγατρικές της Novartis στην Ελλάδα και από εκεί προς οποιοδήποτε άλλο φυσικό πρόσωπο στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί πάνω από 1.000 πρόσωπα, ενώ ελέγχονται και τα αρχεία των ηλεκτρονικών συνταγογραφήσεων πολλών γιατρών του ΕΟΠΥΥ, που ίσως συνδέονται με τους παραπάνω τραπεζικούς λογαριασμούς.
Πάντως, ενδεικτικό είναι το γεγονός πως το 2016 το συνολικό κόστος των σκευασμάτων της Novartis που συνταγογραφήθηκαν ήταν πάνω από 33 εκατομμύρια ευρώ. Το κόστος της αμέσως επόμενης εταιρείας δεν ξεπερνούσε τα 7 εκατομμύρια…
kontranews.gr/Χρήστος Κυμπιζης