1 Απρ 2019

ΕΝΕΔ προς sites: Μην δημοσιεύσετε fake news την Πρωταπριλιά - Το παρασκήνιο της απόφασης

Μία πρωτόγνωρη απόφαση έλαβε η Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου με τη στήριξη της ΕΣΗΕΑ και στο πλαίσιο της online προσπάθειας που γίνεται για να  αναχαιτιστούν τα fake news και ....
η άμεση επίδρασή τους στην ενημέρωση. Μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση, στην οποία συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι σχεδόν από όλα τα ελληνικά sites για να συναποφασίσουν και να δεσμευτούν στο γεγονός ότι δεν θα υπάρξουν ψευδείς ειδήσεις την ημέρα της Πρωταπριλιάς.
Στον διάλογο τον οποίο συντόνιζαν εκπρόσωποι της ΕΝΕΔ τονίστηκε ότι θα ήταν λάθος για μία ακόμη χρονιά τα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης να δημοσιεύσουν κείμενα τα οποία οι αλγόριθμοι της Google και του Facebook θα καταλάβαιναν σε λίγα δευτερόλεπτα ότι πρόκειται για fake news και θα μείωναν περαιτέρω - κατά 2,8 μονάδες - την αξιοπιστία της ελληνικής online ενημέρωσης (Δείκτης Grillia, 2018).  Πολύ περισσότερο, θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα στην προσπάθεια που γίνεται για αξιόπιστη ενημέρωση μέσα από το «πολύπαθο» Ίντερνετ. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Γιάννης Οικονομάκης, νομικός Σύμβουλος της ΕΝΕΔ, ενδέχεται να παρουσιαστούν και νομικές επιπλοκές από τα fake news της Πρωταπριλιάς. 
Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr, για την εφαρμογή της εν λόγω απόφασης ακούστηκαν απόψεις για ακραίες μεθόδους επιβολής της, εμπνευσμένες από τον «τύποκτονο νόμο», δηλαδή να οδηγούνται συντάκτες και αρχισυντάκτες των sites στο αστυνομικό τμήμα και να παραμένουν εκεί μέχρι να κάνουν stop Publish τις επίμαχες αναρτήσεις μέσα από το... κρατητήριο. Στη συνέχεια βέβαια πρυτανεύσε η λογική και αποφασίστηκε ότι μοναδική κύρωση που θα επιβληθεί από την ΕΣΗΕΑ σε περίπτωση δημοσίευσης τέτοιων ειδήσεων είναι η επιβολή προστίμων τα οποία και θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης.
εθνος