22 Μαΐ 2019

Όλα τα μυστικά για τη ρύθμιση των 120 δόσεων στην εφορία - Πώς θα υποβάλετε την αίτηση

Η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία σε έως 120 δόσεις είναι από χθες σε «αέρα» και ήδη χιλιάδες πολίτες κατέθεσαν τη σχετική αίτηση στην ...
ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα παραμείνει ανοικτή έως τις 28 Ιουνίου.
Στη ρύθμιση υπάγονται όλα τα φυσικά πρόσωπα και το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών τους που έγιναν ληξιπρόθεσμες έως 31/12/2018. Προαιρετικά ο οφειλέτης θα μπορεί να εντάξει στη ρύθμιση και ρυθμισμένες με τις πάγιες ρυθμίσεις οφειλές, οφειλές από ρυθμίσεις λόγω φυσικών καταστροφών και οφειλές που είναι σε αναστολή.
Για να μπει κάποιος στη ρύθμιση, θα πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για την τελευταία πενταετία (φορολογικό έτος 2013-2017). Αν δεν ήταν υπόχρεος για κάποιο ή κάποια έτη, το δηλώνει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Ο αριθμός των δόσεων που προβλέπεται στη νέα ρύθμιση φτάνει έως και τις 120, με ελάχιστο αριθμό δόσεων τις 18, υπό τον περιορισμό της ελάχιστης μηνιαίας δόσης των 30 ευρώ.
Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ χορηγείται δυνατότητα ρύθμισης σε έως 120 δόσεις με περιορισμό την ελάχιστη των 30 ευρώ. Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ οι δόσεις μπορούν να φτάσουν και πάλι έως τις 120, αλλά για τα εισοδήματα αυτά εφαρμόζεται προοδευτικός συντελεστής, προκειμένου να προσδιοριστούν η δυνατότητα αποπληρωμής του κάθε οφειλέτη και ο αριθμός των δόσεων σε συνάρτηση με το χρέος του. Προβλέπεται μείωση των συντελεστών ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.
Η ρύθμιση χάνεται αν δεν καταβληθούν δύο συνεχόμενες δόσεις ή αν καθυστερήσει η καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων. Επίσης, αν δεν υποβληθούν οι προβλεπόμενες δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ σε όλη τη διάρκεια της ρύθμισης εντός 3 μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.
Επίσης η ρύθμιση θα χαθεί αν κατά τη διάρκειά της δεν εξοφληθούν ή τακτοποιηθούν κατά νόμιμο τρόπο εντός διμήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους οι οφειλές που θα γεννηθούν μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση, ενώ το ίδιο αποτέλεσμα θα επέλθει και αν δεν τακτοποιηθούν οι οφειλές που έχουν γεννηθεί από την αρχή του έτους εντός διμήνου από την υπαγωγή στη ρύθμιση.
Εκτός ρύθμισης θα βρεθούν και όσοι υποπέσουν καθ’ υποτροπή σε φορολογικές παραβάσεις, ιδίως όσον αφορά τη μη έκδοση φορολογικών παραστατικών κ.λπ. Αν η ρύθμιση χαθεί, τότε ο οφειλέτης υποχρεούται σε άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, με όλες τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και επιδιώκεται η άμεση είσπραξη με όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα.
Πώς να καταθέσετε την αίτηση
Η ένταξη στη ρύθμιση ολοκληρώνεται σε οκτώ βήματα:
-Ο οφειλέτης εισέρχεται στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr.
-Στην κατηγορία «Υπηρεσίες προς τους πολίτες ή τις επιχειρήσεις» επιλέγει την ένδειξη αίτηση ρύθμισης οφειλών. Στη συνέχεια εισέρχεται στην εφαρμογή με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.
-Στην αρχική σελίδα που εμφανίζεται επιλέγει πρώτα τον τύπο της ρύθμισης Ρ6 - Αίτηση ρύθμισης με απαλλαγή προσαυξήσεων του Ν.4611/2019 για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και 31/12/2018.
-Στη συνέχεια επιλέγει, κάνοντας «κλικ», την υποβολή νέας αίτησης.
-Στην επόμενη σελίδα εμφανίζονται τα στοιχεία του οφειλέτη (ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο κ.λπ.), το ύψος του εισοδήματός του, ο αριθμός των τέκνων, η επιλογή των δόσεων έως 120 και η ΔΟΥ. Στον πίνακα αυτόν θα πρέπει να επιλέξει τις οφειλές που θέλει να ρυθμίσει.
-Στην επόμενη σελίδα εμφανίζεται πίνακας με τα εξής στοιχεία: το ποσοστό της έκπτωσης προσαυξήσεων, το ποσό έκπτωσης παγιωμένων προσαυξήσεων, τις προσαυξήσεις μετά την ημερομηνία της αίτησης, το ρυθμιζόμενο πληρωτέο ποσό ανάλογα με την έκπτωση των προσαυξήσεων, τομ μέγιστο αριθμό δόσεων, το ποσό της μηνιαίας δόσης. Σε αυτό το στάδιο ο οφειλέτης θα πρέπει να επιλέξει ανάλογα με το κούρεμα που επιθυμεί στο ύψος των προσαυξήσεων τον αριθμό των δόσεων. Στη συνέχεια θα πρέπει να κάνει «κλικ» στην ένδειξη «Υπολογισμός ποσού δόσης» και το σύστημα αυτομάτως θα εμφανίσει τη μηνιαία δόση.
-Στη συνέχεια εμφανίζεται η αίτηση ρύθμισης οφειλών Ν. 4611/2019, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης. Η υποβολή του αιτήματος ανοίγει τν δρόμο για την έκδοση της Ταυτότητας Ρυθμισμένης Οφειλής για την πληρωμή της πρώτης δόσης της ρύθμισης.
-Η ρύθμιση επικυρώνεται με την πληρωμή της πρώτης δόσης εντός 3 εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης. Οι υπόλοιπες δόσεις εξοφλούνται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα.