22 Μαΐ 2019

Ουρές χιλιομέτρων και αναμονή… 24 ωρών για ανεφοδιασμό βενζίνης στη Βενεζουέλα

Οι κυρώσεις της κυβέρνησης Τραμπ στη Βενεζουέλα θέλοντας να διώξει τον Μαδούρο από την εξουσία είχαν ως επίπτωση τις ουρές χιλιομέτρων στα πρατήρια του Μαρακαϊμπο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης.

Οι οδηγοί περίμεναν ακόμα και 24 ώρες, όπως μεταδίδει η «Daily Mail», για να φουλάρουν βενζίνη, καθώς οι εκτιμήσεις μάς λένε πως η κρατική πετρελαϊκή PDVSA παράγει καύσιμαμόλις στο 10-15% των δυνατοτήτων της.
Άλλοι πάλι κοιμήθηκαν μέσα ή ακόμα και πάνω στα καπό των αυτοκινήτων, περιμένοντας υπομονετικά στα βενζινάδικα του Μαρακαΐμπο. «Πέρασα 4 μέρες προσπαθώντας να βρω βενζίνη», λέει χαρακτηριστικά η γιατρός Yoli Urdaneta, «αλλά δεν βρήκα».
Η αμερικανική διαστημική εταιρία Maxar Technologies υπολόγισε μέσω δορυφόρου πως οι ουρές έφταναν ακόμα και τα 1,6 χιλιόμετρα, καθώς οι αμερικανικές κυρώσεις άρχισαν να δείχνουν τα δόντια τους.
Ο Russ Dallen της χρηματιστηριακής Caracas Capital Markets δήλωσε πως η Βενεζουέλα δεν έχει το χρήμα που χρειάζεται ώστε να εισάγει τα βασικά συστατικά της διύλισης πετρελαίου και να ανταποκριθεί στη ζήτηση, σε μια χώρα μάλιστα με τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα στον πλανήτη…