Πληθαίνουν τα ερωτήματα για την προέλευση των χρημάτων του Θ. Δουζόγλου, πληροφορίες και για συνεργασίες με το περιβάλλον του Νίκου Παπανδρέου.
Πυκνώνουν οι πληροφορίες της αγοράς ότι τα κεφάλαια με τα οποία πραγματοποίησε σημαντικές επενδύσεις σε ελληνικά ακίνητα ο εκ Βενεζουέλας ορμώμενος ομογενής επιχειρηματίας Θεόδωρος Δουζόγλου ή Teodoro Danilopol Duzoglu, που έχει και ρίζες από τη Ρουμανία, βρίσκονται υπό διερεύνηση από τις ελληνικές -και όχι μόνον- Αρχές. Επιπλέον πιο πρόσφατες πληροφορίες θέλουν τον επενδυτή να αναζητά τρόπους ρευστοποίησης κάποιων των εν Ελλάδι ακινήτων του ακόμα και μέσω υποθήκευσής τους έναντι δανείων, χωρίς να διευκρινίζεται αν σκοπός είναι η αποκόμιση υπεραξιών ή η αποεπένδυση από τη χώρα εν γένει, και αν είναι έτσι, γιατί. Αν και κτηματομεσιτικές πηγές αναφέρουν ότι αρνήθηκε ακόμα και υψηλότερα τιμήματα από αυτά που κατέβαλε για κάποια μικρότερα ακίνητα του χαρτοφυλακίου του, άλλες πηγές επιμένουν ότι είναι πωλητής.
Επιπλέον κυκλοφορούν στοιχεία που τον συνδέουν με το περιβάλλον του Νίκου Παπανδρέου, ενώ συμφέροντά του φέρεται ότι «εφάπτονται» ερευνών που διεξάγουν διάφοροι φορείς για τις προσπάθειες του καθεστώτος Μαδούρο να εξασφαλίσει ρευστότητα σε περίπτωση που αποχωρήσει από τη χώρα. Αυτά συζητούνται πλέον ευρέως στην αγορά, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει απαραίτητα πως είναι κι έτσι. Εκείνο όμως που αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι την τελευταία πενταετία μπήκαν πάρα πολλά χρήματα σε ελληνικά ακίνητα τα οποία ουδέποτε αξιοποιήθηκαν και σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα ανεστάλησαν οι λειτουργούσες επιχειρήσεις, όπως αυτή του ξενοδοχείου «Πεντελικόν». Συμπεριφορά που, αν δεν προσομοιάζει -όπως πολλοί κακόπιστοι σπεύδουν να παρομοιάσουν- με τυπική συμπεριφορά ξεπλύματος μαύρου χρήματος, πάντως είναι ανεξήγητη.
Οι αγορές του
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο ιδιαίτερα ακριβοθώρητος Θεόδωρος Δουζόγλου από το 2015 ως σήμερα έχει προχωρήσει σε γνωστές -και άγνωστες- αγορές ακινήτων αξίας που προσεγγίζουν τα 100.000.000 ευρώ. Τότε απέκτησε το ξενοδοχείο «Πεντελικόν» στο Κεφαλάρι πλειοδοτώντας σε σχετικό πλειστηριασμό της Alpha Bank, έναντι ανάληψης υποχρεώσεων ύψους 26.000.000 ευρώ. Εναν χρόνο μετά, τον Μάιο του 2016, αποκτά το ξενοδοχείο «Λητώ» στη Μύκονο καταβάλλοντας 17.000.000 ευρώ σε διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Το ίδιο διάστημα αγόρασε από τον ΟΤΕ το ιστορικό νεοκλασικό κτίριο των 1.400 τ.μ. στη συμβολή των οδών Σταδίου 15 και Ανθίμου Γαζή, έναντι της Παλαιάς Βουλής. Το τίμημα λέγεται ότι ανήλθε στα 17.000.000 ευρώ. Το 2017 αγόρασε και το ξενοδοχείο- ακίνητο «Mistral» στην περιοχή της Καστέλας αντί 6.000.000 ευρώ. Κανένα από τα παραπάνω ακίνητα, με εξαίρεση το ξενοδοχείο στη Μύκονο που λειτουργούσε, δεν αναπτύχθηκε, και ακόμα και αυτό απλώς συνέχισε τη λειτουργία του χωρίς καμιά ουσιαστική αναβάθμιση. Τα υψηλά τιμήματα που κατέβαλε για την αγορά αυτών των ακινήτων ήταν το πρώτο που προβλημάτισε την αγορά. Το δεύτερο ήταν η μη εκμετάλλευσή τους.
Τώρα νέες πληροφορίες τοποθετούν στο χαρτοφυλάκιο του Δουζόγλου και μια σειρά άλλων ακινήτων, που μέχρι πρότινος δεν είχαν συνδεθεί με αυτόν, όπως ακίνητο στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Πίνδου. Αλλο στη Γρηγορίου Λαμπράκη 50, ένα στην Ερμού 700 μ2 αλλά και κατάστημα της Εθνικής στο Παγκράτι. Επίσης έχει αποκτήσει το κτίριο των Village στο Φάληρο από την Alpha Bank αντί 20.000.000 ευρώ και βίλα στη Φιλοθέη, στην οδό Αθανασίου Διάκου.
Αν και δεν έχει γίνει γνωστή καμία συναλλαγή πώλησης, όπως εικάζεται ότι επιδιώκει, προ ολίγων ημερών κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι νωρίτερα φέτος αιτήθηκε χρηματοδότηση 35.000.000 ευρώ από την Attica Bank, για την οποία προσέφερε ως εξασφάλιση κάποια από τα ακίνητά του. Ακόμα πιο ενδιαφέρουσες όμως είναι οι πληροφορίες ότι στον φάκελο της εν λόγω αίτησης αναφέρονταν ως πρόσωπα εμπιστοσύνης που μπορούσαν να πιστοποιήσουν το αξιόχρεο του επιχειρηματία οι Γιώργος Τρεπεκλής (σύμβουλος του Γιώργου Α. Παπανδρέου), Νίκος Τόλης (επίσης συνεργάτης του Γ.Α. Παπανδρέου), που εμφανίζεται συχνά και ως επικεφαλής του επενδυτικού οχήματος του Δουζόγλου Macofin), και αυτός ο ίδιος ο Νίκος Παπανδρέου, γιος του εκλιπόντος πρώην πρωθυπουργού και αδελφός του πρωθυπουργού που έβαλε τη χώρα στα Μνημόνια.
Κάποιοι πάνε το πράγμα ακόμα πιο μακριά: Οπως ισχυρίζονται, ο ομογενής από τη Βενεζουέλα και η οικογένειά του φέρεται ότι αφενός έχουν από παλιά γνωριμία με τον υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά και αφετέρου αποτέλεσαν έναν από τους ευνοημένους ομίλους του καθεστώτος Τσάβες. Πληροφορίες και δημοσιεύματα που επικαλούνται αυτές οι πηγές αναφέρουν την οικογένεια Δουζόγλου ως έχουσα μεγάλη περιουσία στη Λατινική και τη Βόρεια Αμερική αλλά και σχέσεις με ανώτατους κρατικούς υπαλλήλους με ρόλο στην κρατική εταιρία πετρελαίου της Βενεζουέλας, την PDVSA.
Ασφαλώς και τίποτα από τα παραπάνω, εφόσον ευσταθούν, δεν είναι επιλήψιμο. Το ερώτημα όμως που παραμένει αναπάντητο και το οποίο φέρεται ότι προσπαθούν να απαντήσουν οι ελληνικές δικαστικές Αρχές, και όχι μόνον (λέγεται πως ο επιχειρηματίας ερευνάται και στις ΗΠΑ), είναι το «πόθεν έσχες» των κεφαλαίων Δουζόγλου. Ενα παρεμπίπτον ερώτημα είναι βέβαια και γιατί ζήτησε χρηματοδότηση ο εκ Βενεζουέλας ορμώμενος επιχειρηματίας αλλά και γιατί στηρίχτηκε, αν πράγματι είναι έτσι, από το περιβάλλον Παπανδρέου.
δημοκρατια