20 Μαΐ 2019

Ο πόλεμος των πέντε ημερών: Κορυφώνεται η μάχη ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ..ο ΣΥΡΙΖΑ μαζευει την διαφορα νικη με μισο ποντο θελει η Ν.Δ

των Βούλας Κεχαγιά, Σπύρου Μουρελάτου
Σε πόλεµο πέντε ηµερών για την κρίσιµη αναµέτρηση των ευρωεκλογών, µε φόντο τις δηµοσκοπήσεις, εισέρχεται η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να ...
«µαζέψει» τη διαφορά που τη χωρίζει από την ΝΔ. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν µε ικανοποίηση τη µείωση της απόστασης από το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και µε βάση αυτήν τη δυναµική εκτιµούν ότι ο χρόνος που αποµένει ως τις κάλπες µπορεί να προκαλέσει ανατροπές και να δηµιουργήσει συνθήκες ντέρµπι, ακόµη και εκλογικής επικράτησης του σχήµατος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία.
Αυτό είπε ούτως ή άλλως χθες το απόγευµα στα µέλη της κεντρικής εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, σε µία συνεδρίαση-εξπρές, στην οποία φέρεται να επεσήµανε ότι υπάρχει «ρεύµα ανατροπής» που ενδέχεται να υπερβεί και την πρόβλεψη ότι οι κάλπες της 26ης Μαΐου µπορεί να εξελιχθούν σε ντέρµπι. Υπονοώντας εµµέσως πλην σαφώς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ µπορεί, τελικά, να είναι το κόµµα που θα κόψει πρώτο το νήµα της ευρωµάχης.

Στο µικροσκόπιο

Στο Μαξίµου το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχουν «ξετινάξει» τις δηµοσκοπήσεις, όχι µόνο ως προς τα εκλογικά ευρήµατα αλλά και ως προς τα ποιοτικά τους στοιχεία, και αντιλαµβάνονται πως και η διαφορά βαίνει διαρκώς µειούµενη και ο Αλέξης Τσίπρας µε τον ΣΥΡΙΖΑ αυξάνουν τα ποσοστά τους σε θέµατα αξιοπιστίας, οικονοµίας και προοπτικής για τη χώρα.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο υπήρξαν δηµοσκοπήσεις που προσδιόρισαν την απόσταση των δύο πρώτων από 7,5 µονάδες (Marc) έως και 3,5 µονάδες (Palmos Analysis), την ώρα που η MRB κατέβαζε τη διαφορά στο 6,5% και η Metron Analysis στο 6,7%. Το πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρεί πως η Πειραιώς βρίσκεται σε αµηχανία διότι αφενός βλέπει ότι η απόσταση µειώνεται και αφετέρου διαπιστώνει ότι το εναποµείναν σηµαντικό κοµµάτι των αναποφάσιστων ψηφοφόρων προέρχεται κατά κύριο λόγο από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εξ αυτού του λόγου, από το Μαξίµου δεν έχει περάσει καθόλου απαρατήρητο το γεγονός πως κορυφαία στελέχη της Νέας ∆ηµοκρατίας, όπως ο κ. Βορίδης αλλά και η κυρία Βόζεµπεργκ, έχουν «εξαφανίσει» τον εκλογικό πήχη και ζητούν νίκη έστω και µε µία ψήφο διαφορά. Την ίδια ώρα, και ο πρόεδρος της Ν∆ µιλά πλέον για νίκη του κόµµατός του, αποφεύγοντας να αναφερθεί σε ποσοστά ή να επικαλεστεί τον όρο «δηµοψήφισµα».
Στην κυβέρνηση διευκρινίζουν ότι η λέξη «δηµοσκόπηση» που χρησιµοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας για τις ευρωεκλογές δεν αφορά το αποτέλεσµα της συγκεκριµένης αναµέτρησης, αλλά την πραγµατική αφετηρία από την οποία θα ξεκινήσουν τα δύο κόµµατα (ΣΥΡΙΖΑ και Ν∆) να αναµετρώνται για τις εθνικές εκλογές. Προς τούτο, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη είπε πως «οι ευρωεκλογές δεν είναι εθνικές εκλογές ούτε για τον έναν ούτε για τον άλλον», για να σηµειώσει πως «ένα αποτέλεσµα το οποίο θα φέρει ενδεχοµένως κοντά τα δύο κόµµατα θα σηµατοδοτήσει το αποτέλεσµα των επόµενων εθνικών εκλογών».

Ψήφος εµπιστοσύνης

Από τον Πειραιά, χθες το βράδυ, o Αλέξης Τσίπρας εµφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την έκβαση της ευρωµάχης. «Το ποιος θα κυβερνήσει αυτήν τη χώρα θα το κρίνει ο κυρίαρχος λαός και όχι οι τεχνοκράτες της τρόικας ή διάφοροι δηµοσκόποι ή δηµοκόποι». Πρόσθεσε πως οι συγκεντρώσεις που γίνονται ανά τη χώρα είναι ένα µήνυµα προς όλους όσοι είχαν προεξοφλήσει την έκβαση της µάχης ότι το βράδυ της Κυριακής θα έχουν µεγάλη δυσκολία να κοιµηθούν και «δεν θα τους πιάνει ύπνος».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι ευρωεκλογές θα είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ µια ψήφος εµπιστοσύνης και στήριξης τα πολιτικής του και ανέφερε ότι το σχέδιο των πολιτικών του αντιπάλων είναι «τα δώρα στους λίγους και εκλεκτούς». Εξέφρασε την εκτίµησή του ότι την Κυριακή θα υπάρξουν ανατροπές, λέγοντας: «Τους βλέπω λίγο ανήσυχους τις τελευταίες ηµέρες. Πού πήγε ο περίπατος που µας έλεγαν, πού πήγαν οι δηµοσκοπήσεις µε 17 και 15 µονάδες διαφορά; Τώρα µας λένε ότι πρέπει να κερδίσουν µε µία ψήφο διαφορά». Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι θα υπάρξει δηµοσιονοµικό περιθώριο στη συνέχεια του χρόνου για νέες ελαφρύνσεις υπέρ των πολλών.

Προγραµµατική αντεπίθεση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Να φτάσουν σε όλους τους ψηφοφόρους οι προτάσεις της Ν∆ και να γίνουν αντιληπτές, όπως τονίζεται από την Πειραιώς, οι ευεργετικές συνέπειές τους για την οικονοµία επιχειρεί τα τελευταία 24ωρα της προεκλογικής περιόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με εµφανή διάθεση να µη σπαταλήσει πολύτιµο επικοινωνιακό κεφάλαιο σε ανέξοδες, όπως χαρακτηρίζονται, αντιπαραθέσεις µε τον πρωθυπουργό και το κυβερνών κόµµα, ο πρόεδρος της ΝΔ θα επικεντρωθεί στις περιοδείες, τις οµιλίες και τις συνεντεύξεις της τελευταίας εβδοµάδας στην εξειδίκευση της «γαλάζιας» προγραµµατικής ατζέντας, µε έµφαση στους τοµείς της οικονοµίας και της ασφάλειας.
Στο πνεύµα αυτό, ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται να υπογραµµίζει εφεξής και έως τις 26 Μαΐου ότι µισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελµατίες θα επωφεληθούν από τις δεσµεύσεις της Πειραιώς, βελτιώνοντας ουσιωδώς την καθηµερινότητά τους. Επιπλέον, αναµένεται να αξιοποιήσει συγκεκριµένα, ποσοτικοποιηµένα παραδείγµατα, προκειµένου να γίνεται ευδιάκριτο το ετήσιο ποσό της εξοικονόµησης, αλλά και οι χαοτικές, όπως χαρακτηρίζονται, διαχωριστικές γραµµές µε το κυβερνητικό µοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Μητσοτάκης υπογραµµίζει ότι η οριζόντια µείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας συνεπάγεται 150 ευρώ λιγότερο φόρο για τον µέσο ιδιοκτήτη, καθώς και ότι η µείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα στο 9% για εισοδήµαταµέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που είναι σήµερα, αλλά και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύµατος σηµαίνουν ότι τρεις στους τέσσερις ελεύθερους επαγγελµατίες θα πληρώνουν φόρο έως 900 ευρώ, έναντι των 2.850 ευρώ που καταβάλλουν σήµερα, δηλαδή έως 1.950 ευρώ λιγότερα.
Στο ίδιο µήκος κύµατος, η κατάργηση της µείωσης του αφορολόγητου ορίου, για την οποία έχει δεσµευθεί ο κ. Μητσοτάκης (καταθέτοντας, µάλιστα, σχετική τροπολογία την οποία, όπως σηµειώνεται, αρνήθηκε να υπερψηφίσει η κυβέρνηση), ισοδυναµεί µε ενίσχυση του ετήσιου εισοδήµατος κατά 442 ευρώ για έναν συνταξιούχο µε µηνιαία σύνταξη 750 ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ πρόκειται, εξάλλου, να επαναφέρει στο προσκήνιο τις δεσµεύσεις που ανέλαβε στο 12ο τακτικό συνέδριο του κόµµατος για τη χορήγηση ενίσχυσης ύψους 2.000 ευρώ για κάθε νεογέννητο παιδί, αλλά και για την καθολική πρόσβαση στους βρεφονηπιακούς σταθµούς. Επικαλούµενοι τα ευρήµατα των δηµοσκοπήσεων των τελευταίων ηµερών, στο Μοσχάτο συµπεραίνουν πως η κυβερνητική παροχολογία απέτυχε να αντιστρέψει τους παγιωµένους εδώ και καιρό πολιτικούς συσχετισµούς. Εκτιµούν, µάλιστα, πως το επικοινωνιακό όπλο της 13ης σύνταξης µετατρέπεται σε µπούµερανγκ για το Μέγαρο Μαξίµου, επιµένοντας ότι οι συνταξιούχοι δεν έχουν ανάγκη από προεκλογική ελεηµοσύνη, αλλά από µόνιµους µηχανισµούς στήριξης του εισοδήµατός τους, που προϋποθέτουν την επανεκκίνηση της πραγµατικής οικονοµίας.
Θεωρούν, µάλιστα, πως οι περισσότεροι συνταξιούχοι εξοργίστηκαν µε την απόπειρα εξαπάτησής τους, καθώς συνειδητοποίησαν στα ΑΤΜ ότι η δήθεν 13η σύνταξη, που τους υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας, δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα προεκλογικό επίδοµα. Το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης µιλά στην Πάτρα, ενώ κλείνει την προεκλογική εκστρατεία την Παρασκευή µε οµιλία στη Θεσσαλονίκη, αφού προηγουµένως θα έχει περιοδεύσει σε Φλώρινα και Εδεσσα.
εθνος