21 Ιουν 2019

Ο κύβος ερρίφθη: Θα συζητηθεί στη Γερουσία το νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο! – Ανοίγει ο φάκελος για ΑΟΖ & τουρκικές παραβιάσεις

O κύβος ερρίφθη πλέον, καθώς το Νομοσχέδιο των Μενέντεζ-Ρούμπιο για την Μεσόγειο θα συζητηθεί την Τρίτη στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσιας και ..
από εκεί εάν περάσει, πάει στην Ολομέλεια.

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο επιδιώκουν να παγιώσουν το ενδιαφέρον της αμερικανικής διπλωματίας για την Ανατολική Μεσόγειο και να προχωρήσουν σε μια ουσιαστική αναθεώρηση της αμερικανικής στρατηγικής με στόχο να αναγνωριστούν οι νέες πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή.
Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Κογκρέσου που ένα νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να υποβάλει λίστα στη Βουλή με τον αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον, στο ίδιο νομοσχέδιο ζητείται η άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία
Μάλιστα, πρόκειται μια διακομματική πρωτοβουλία, καθώς ο κ. Μενέντεζ είναι ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ενώ o κ. Ρούμπιο, ο οποίος είναι επίσης μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, εκλέγεται ως Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής στη Φλόριντα.
Το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019», όπως αποκαλείται επίσημα, εισάγει μια σειρά από πρωτοβουλίες που αποσκοπούν να ενισχύσουν την αμερικανική στήριξη στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Υπό αυτό το πρίσμα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση της εταιρικής σχέσης στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας.



Ο κύβος ερρίφθη και ας φωνάζουν οι απολογητές του Ερντογάν στην Κύπρο. Το νομοσχέδιο των @SenatorMenendez και @marcorubio για την Μεσόγειο, θα συζητηθεί την Τρίτη στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσιας. Απ' εκεί πάει στην Ολομέλεια. ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ @Zemenides

28 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Σημαντική εξέλιξη:το νομοσχέδιο @SenatorMenendez @marcorubio για Ανατολική Μεσόγειο, θα συζητηθεί την Τρίτη στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσιας/είναι εγγεγραμμένο στην ημερήσια διάταξη ως δεύτερο θέμα/αν περάσει πάει για ψήφιση σε ολομέλεια σώματος@Zemenides

35 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ Α. ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έρχονται ακόμα πιο κοντά με την Ελλάδα, επιτρέποντας στην χώρα αυτή  να κάνει την παρουσία της πολύ πιο αισθητή στη διεθνή πολιτική σκηνή, καθώς η Τουρκία απομακρύνεται από την Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ, γράφει η γνωστή εφημερίδα The National Herald.
Η Ελλάδα, η οποία εξαρτιόνταν σε μεγαλύτερο βαθμό από το πολιτικό της βάρος, έβαλε τον εαυτό της δίπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες και επέτρεψε μια εκτεταμένη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα, ενώ αναζήτησε έναν μεγαλύτερο ρόλο στη διεθνή πολιτική της περιοχής.
Η Τουρκία βρίσκεται εδώ και μήνες με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πορείας σύγκρουσης για την προγραμματισμένη παραλαβή των ρωσικών πυραύλων S-400, για τους οποίους  η Ουάσιγκτον δηλώνει ρητώς και κατηγορηματικώς  ότι είναι ασυμβίβαστοι με την αντιαεροπορική άμυνα του ΝΑΤΟ, διότι διακινδυνεύουν εκτός όλων των άλλων  και την ασφάλεια των αεροσκαφών F-35, τα οποία η Τουρκία είχε προγραμματίσει  να αγοράσει.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ «συγκρούονται» επίσης σε πολλά θέματα, όπως στην υποστήριξη της Ουάσινγκτον στους Σύρους Κούρδους, στις  κυρώσεις εναντίον του Ιράν και στην φυλάκιση  υπηκόων  των ΗΠΑ που φυλακίστηκαν στην Τουρκία.
Χάρη στην επιδείνωση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Άγκυρα, «το ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον πλησιάζει περισσότερο στην Αθήνα», ανέφερε η εφημερίδα, με μια αυξημένη στρατιωτική συνεργασία, ενώ  οι ΗΠΑ έρχονται κοντά και στην  πλευρά της Κύπρου και της Ελλάδας στη διαμάχη τους με την Τουρκία για τα ενεργειακά δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο.
Τον Μάρτιο, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο συμμετείχε στην έκτη ετήσια σύνοδο των τριών χωρών, όπου όλοι συμφώνησαν να «αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία» και «να υπερασπιστούν τις εξωτερικές κακοήθεις επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή».
Η  Τουρκία έχει γίνει ο πιο ασταθής παίκτης και ακόμα  λιγότερο αξιόπιστος εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, ενώ έχει κλιμακώσει τις εντάσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Η ολοένα εχθρική στάση του Ερντογάν και οι στενές σχέσεις του με τη Ρωσία και το Ιράν δημιούργησαν μια νέα ευθυγράμμιση συμφερόντων που κάποτε φαινόταν αδιανόητη.
Υπάρχει μια παλιά παροιμία: ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου. Αυτό το ρητό, όταν εφαρμοζόταν στη Μέση Ανατολή, συχνά περιέγραφε την πολυπλοκότητα της περιοχής. Αλλά στην περίπτωση της σχέσης του Ισραήλ με την Ελλάδα, είναι σε μεγάλο βαθμό αλήθεια.
Καθώς η Τουρκία έχει γίνει κοινός  εχθρός,  α δύο έθνη είχαν λόγους να αναπτύξουν μια ισχυρή φιλία.
Για το Ισραήλ, το κύριο πλεονέκτημα της τριμερούς σχέσης είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να εμποδίσει την Τεχεράνη να επεκτείνει την επιρροή της μέσω της Τουρκίας.
Το Ισραήλ θεωρεί επίσης ότι η εταιρική σχέση μετην Ελλάδα και την Κύπρο είναι ένας επιπλέον μηχανισμό που εμποδίζει τις πιθανές ιρανικές αλυσίδες εφοδιασμού όπλων, αγαθών και οπλικών συστημάτων να εισέλθουν στο Λίβανο και τη Γάζα.
Η  Ελλάδα και η Κύπρος είδαν με ακρίβεια το Ισραήλ ως χώρα που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να έρθουν πιο κοντά με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μόλις σε λίγες εβδομάδες, η Ελλάδα θα διεξαγάγει τις επόμενες εκλογές της. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τσίπρας  θα υποστεί  μια σαφή ήττα από τον αντίπαλό του, Κυριάκο Μητσοτάκη του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.
Αλλά ακόμα κι αν κερδίσει ο Μητσοτάκης στις 7 Ιουλίου, αναμένεται να διατηρήσει την ίδια πολιτική απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ  και να μην διαταράξει τις σχέσεις που ήδη υπάρχουν.

Μέσα από μια συρροή περιστάσεων και της  εμφάνισης της τριεθνούς συμμαχίας (Trilateral Plus One), η Ελλάδα έχει καταστεί κεντρικός παίκτης σε μια εποχή που η ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας και της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει γίνει πιο απαιτητική από ποτέ στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
πενταποσταγμα