Κυβερνοεπίθεση εναντίον ιρανικών οπλικών συστημάτων εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου. Η κυβερνοεπίθεση εξουδετέρωσε συστήματα υπολογιστών ...
που ελέγχουν εκτοξευτές πυραύλων και ρουκετών.
Όπως σημειώνει το BBC, πρόκειται για τα αντίποινα των ΗΠΑ στην κατάρριψη από το Ιράν ενός drone αλλά και για τις επιθέσεις εις βάρος των δεξαμενόπλοιων.
Η κυβερνοεπίθεση ήταν προϊόν σχεδιασμού αρκετών εβδομάδων, σημείωσαν αμερικανικές πηγές σε διάφορα Μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ, και είναι προϊόν εισήγησης να υπάρξει απάντηση στην επίθεση κατά των δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν.
Η κυβερνοεπίθεση στόχευσε οπλισμό που χρησιμοποιεί η Ισλαμική Επαναστατική Φρουρά του Ιράν που θεωρείται υπεύθυνη για την κατάρριψη του αμερικανικού drone την περασμένη Πέμπτη.
Τόσο η Washington Post όσο και το Associated Press μετέδωσαν ότι τα οπλικά συστήματα απενεργοποιήθηκαν. Οι New York Times αναφέρουν ότι στόχος της επίθεσης ήταν να βάλουν τα συγκεκριμένα συστήματα σε καραντίνα για ένα περιορισμένο ένα χρονικό διάστημα.
Οι τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν ήταν απόκτηση πρόσβασης σε ευαίσθητες πληροφορίες, ο «βομβαρδισμός» με σκοπίμως λανθασμένα username ή password προκειμένου να μπλοκάρουν τα συστήματα, καθώς και «κακόβουλη πρόσβαση» μέσω υποκλαπέντων στοιχείων από λογαριασμούς χρηστών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόσουν την Δευτέρα νέες σημαντικές κυρώσεις κατά του Ιράν, λίγες ώρες αφού έδωσε την διαβεβαίωση ότι αν η Ισλαμική Δημοκρατία εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, θα γίνει ο καλύτερος φίλος της».
«Θέτουμε σε εφαρμογή επιπλέον σημαντικές κυρώσεις κατά του Ιράν την Δευτέρα», ανακοίνωσε μέσω του Twitter ο αμερικανός πρόεδρος. «Το Ιράν δεν μπορεί να έχει πυρηνικά όπλα!».
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόσουν την Δευτέρα νέες σημαντικές κυρώσεις κατά του Ιράν, λίγες ώρες αφού έδωσε την διαβεβαίωση ότι αν η Ισλαμική Δημοκρατία εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, θα γίνει ο καλύτερος φίλος της».
Βάσει της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που υπεγράφη το 2015, από την οποία όμως οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν το 2018, το Ιράν έχει δεσμευθεί να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Λίγο νωρίτερα ο Τραμπ, ο οποίος εδώ και μερικές εβδομάδες εναλλάσσει τις στρατιωτικές απειλές με εκκλήσεις για διάλογο, είχε διαβεβαιώσει ότι αν οι Ιρανοί αποκηρύξουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα, θα γίνει ο «καλύτερος φίλος τους».
«Όταν το ιρανικό καθεστώς αποφασίσει να αποκηρύξει τη βία και να απαντήσει στη διπλωματίας μας μέσω διπλωματίας, ξέρει πώς να έρθει σε επαφή μαζί μας. Μέχρι τότε η εκστρατεία μας του διπλωματικού αποκλεισμού και οικονομικής πίεσης εναντίον του καθεστώτος θα ενταθεί», τόνισε από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι αποφάσισε την τελευταία στιγμή να ακυρώσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων στο Ιράν προκειμένου να αποφύγει να προκληθεί μεγάλος αριθμός θυμάτων, εξακολουθεί να απειλεί με αντίποινα την Τεχεράνη για την κατάρριψη την Πέμπτη ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου στρατιωτικού drone.
Από την πλευρά της η Τεχεράνη προειδοποίησε τους Αμερικανούς. «Αν πέσει μία σφαίρα στη κατεύθυνση του Ιράν, θα βάλει φωτιά στα συμφέροντα της Αμερικής και των συμμάχων της» στην περιοχή, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ο υποστράτηγος Αμπολφαζί Σεκαρσί, εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Ο Τραμπ επανέλαβε ότι δεν επιθυμεί πόλεμο με το Ιράν, αλλά αν ξεσπάσει, θα προκαλέσει «έναν όλεθρο που όμοιό του δεν έχετε δει ποτέ».
Ο στρατηγός Σεκαρσί προειδοποίησε από την πλευρά του ότι «η Αμερική και οι σύμμαχοί της» θα «αφανιστούν» εντελώς σε περίπτωση που τους επιτεθεί το Ιράν.
Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει επίσης τη διεξαγωγή αύριο Δευτέρα μιας κεκλεισμένης των θυρών συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράν.
Πηγή: ΑΠΕ