Συνελήφθησαν 14 μέλη (11 άντρες και 3 γυναίκες) μεταξύ των οποίων και οι αρχηγοί των δύο εγκληματικών οργανώσεων. Παράλληλα αναζητούνται 18 ακόμα άτομα, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για την ταυτοποίηση και των υπολοίπων. Οι τρεις σπείρες είχαν συνεργασία μεταξύ τους και αντάλλασσαν πληροφορίες και τεχνογνωσία για να διαπράξουν τις εγκληματικές τους ενέργειες και χρησιμοποιούσαν παρατσούκλια. Μπαλαμπάνης, ανιψιός, τσαμπί, θείος, καλομοίρης, ξάδερφος, μάγκας και Εγγλέζος, ήταν μερικά από αυτά που χρησιμοποιούσαν.
Η επιχείρηση της αστυνομίας έγινε στις 20 Ιουνίου από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής από κοινού με το Τ.Α Αλίμου και τη συνδρομή ενισχυτικών αστυνομικών δυνάμεων της Ο.Π.Κ.Ε, της Υ.Α.Τ, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αργολίδος και της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στις περιοχές Αθήνας, Ασπροπύργου, Κινέττας, Αχαρνών, Γέρακα, Κορυδαλλού Αττικής, καθώς και Νέας Κίου Αργολίδος και Θεσσαλονίκης.
Από την έρευνα προέκυψε ότι έδρα της πρώτης σπείρας ήταν η περιοχή του Ασπροπύργου Αττικής και έδρα της δεύτερης και τρίτης ήταν η περιοχή της Νέας Κίου Αργολίδας. Η δράση τους υπολογίζεται να έχει ξεκινήσει τουλάχιστον από το έτος 2018.
Η πρώτη σπείρα έχει διαπράξει 78 κλοπές και απάτες, η δεύτερη 15 και η τρίτη 92. Η συνολική ζημία που προκάλεσαν στα θύματά τους, υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το ποσό του 1.200.000 ευρώ.
Πως δρούσαν οι τρεις σπείρες
Οι τρεις σπείρες διέθεταν ιεραρχική δομή, κατανεμημένους και διακριτούς ρόλους, καθώς και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης, ενώ οργάνωναν τις απάτες και τις κλοπές με σχεδιασμό και μεθοδικότητα.
Τα αρχηγικά μέλη, εντόπιζαν μέσω αγγελιών (στο διαδίκτυο ή στον έντυπο τύπο) προϊόντα προς πώληση. Στη συνέχεια, προσποιούμενοι τους ενδιαφερόμενους αγοραστές έρχονταν σε επαφή με το υποψήφιο θύμα και αφού το έπειθαν, συμφωνούσαν προφορικά για την αγοροπωλησία του προϊόντος. Πωλούσαν παράνομα από αυτοκίνητα μέχρι κρέατα.
Για να παραπλανήσουν τα θύματά τους έφτιαχναν ένα πλαστό αποδεικτικό κατάθεσης χρηματικού ποσού τραπεζικού λογαριασμού πάντα διαφορετικής τράπεζας από αυτή που υποδείκνυε το θύμα, μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας (e-banking ) και στη συνέχεια τους απέστελλαν με e-mail το αποδεικτικό. Έτσι εκμεταλλευόμενοι την υπάρχουσα διαδικασίας VALEUR του τραπεζικού συστήματος, κατά την οποία το ποσό πιστώνεται σε χρονική διάρκεια περίπου δύο ημερών και όχι άμεσα, παραλάμβαναν το συμφωνηθέν εμπόρευμα, πριν ο πωλητής αντιληφθεί την απάτη.
Δεν ήταν λίγες οι φορές που τα μέλη των τριών οργανώσεων στα πλαστά αποδεικτικά ηλεκτρονικής πληρωμής που απέστελλαν στους παθόντες, σκοπίμως ανέγραφαν μεγαλύτερο χρηματικό ποσό από αυτό που είχε ήδη συμφωνηθεί, προσποιούμενοι ότι πρόκειται για λάθος χρηματική κατάθεση,ζητώντας από το θύμα να καταβάλλει, πέραν του βασικού αντικειμένου της απάτης και το ποσό της διαφοράς μετρητοίς.
Οι τρεις σπείρες λειτουργούσαν άκρως επαγγελματικά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα μέλη που ενεργούσαν τις παραλαβές και μεταφορές των εμπορευμάτων γνώριζαν μόνο τα ψευδώνυμα των αρχηγών και των άμεσων συνεργατών τους, ενώ πολλές φορές εμπλέκονταν τρίτα άτομα, επίσης μέλη της οργάνωσης, τα οποία το άτομο που πραγματοποιούσε τη μεταφορά δεν γνώριζε.
Επιπλέον τα αρχηγικά μέλη συντόνιζαν τη δράση των οργανώσεων αποκλειστικά μέσω τηλεφωνικών συσκευών, τις οποίες άλλαζαν αρκετά συχνά, και έτσι ήταν αδύνατη την αναγνώρισή τους.
Επίσης, αφού πραγματοποιούνταν η συναλλαγή τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων φρόντιζαν να απενεργοποιήσουν την τηλεφωνική σύνδεση που χρησιμοποιούσαν για την επικοινωνία τους με τα θύματα.
Πού στόχευαν τα μέλη των τριών σπειρών
Τα αντικείμενα στα οποία στόχευαν ήταν φορτηγά και επαγγελματικά οχήματα, αυτοκίνητα, ακίνητα, φωτογραφικά είδη, drones , διάφορα προσωπικά αντικείμενα, κ.α.
Ενώ όταν το θύμα τους αφορούσε επιχειρήσεις, αυτές ήταν κυρίως κάβες ποτών, τουριστικά γραφεία, ξενοδοχεία, συναλλακτήρια, μάντρες οικοδομικών υλικών, καταστήματα εμπορίας υδραυλικών ειδών, ψησταριές, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα τροφίμων, κ.α.
Αφού αποκτούσαν παράνομα από τα θύματα τα διάφορα αντικείμενα, στη συνέχεια τα εκποιούσαν σε ενδιαφερόμενο αγοραστή, σε τιμή πολύ μικρότερη της πραγματικής του, έχοντας ως σκοπό την άμεση αποκόμιση χρηματικού ποσού.
Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 255 υποθέσεις που αφορούν στις συγκεκριμένες σπείρες, κυρίως απάτες καθώς και εκβιάσεις, πλαστογραφίες και κλοπές, ενώ η έρευνα συνεχίζεται και θεωρείται σίγουρο ότι ο αριθμός θα ανέβει.
Τι βρήκαν στα σπίτια των δραστών
Από 12 έρευνες στα σπίτια των μελών των τριών σπειρών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα πιστόλι διαμετρήματος 8 mm, μία κυνηγετική καραμπίνα, 15 αβολίδοτα φυσίγγια των 9 mm, δύο αεροβόλα όπλα, μια σιδηρογροθιά, πλήθος συσκευών κινητής τηλεφωνίας και εκατοντάδες πακέτα καρτών τηλεφωνικών συνδέσεων, 14 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και tablet, δύο τηλεοράσεις μεγάλων διαστάσεων, 4 αυτοκίνητα και 10 πινακίδες κυκλοφορίας βουλγαρικών αρχών, το χρηματικό ποσό των 35.900 ευρώ, βιβλιάρια καταθέσεων, κάρτες ανάληψης διαφόρων τραπεζών καθώς και πλήθος Υπεύθυνων Δηλώσεων, για ονομαστικοποίηση και ενεργοποίηση τηλεφωνικών συνδέσεων.
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.