Η νέα Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές θα κληθεί θα δώσει την μάχη για την αναίρεση της μείωσης του αφορολόγητου την στιγμή που οι Βρυξέλλες επιστρέφουν στην συμπεριφορά που είχαν εντός μνημονίων.
Η ψήφιση της τροπολογίας με την οποία αναιρούνταν το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου μαζί με τα αντίμετρα που δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί αλλά είχαν ψηφιστεί από το 2017 την Παρασκευή αιφνιδίασε κάποιους κύκλους των Βρυξελλών.
Παρόλο που έως τώρα η επίσημη θέση ήταν ότι η Ελλάδα βρίσκεται εκτός προγράμματος και άρα έχει την κυριότητα της οικονομικής της πολιτικής, η αντίδραση ήταν άμεση. Ήρθε από κύκλους του EWG, οι οποίοι θύμιζαν ότι τόσο η μείωση του αφορολόγητου όσο και αντίμετρα, όπως η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του πρώτου συντελεστή για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα και η μείωση του ΕΝΦΙΑ ήταν μέρος ενός συνολικότερου σχεδιασμού. Περιέβαλλαν μάλιστα την θέση αυτή με θεσμικά επιχειρήματα.
Στην κατεύθυνση αυτή θύμιζαν, ότι η μείωση του αφορολόγητου δεν ήταν μόνο δημοσιονομικό μέτρο αλλά και διαρθρωτικό. Επεσήμαναν δηλαδή, ότι η μείωση του αφορολόγητου δεν θα προσθέσει μόνο περίπου 2 δισ. ευρώ στους προϋπολογισμούς από το 2020 και μετά, αλλά διευρύνει και την φορολογική βάση, άρα προάγει την φορολογική δικαιοσύνη.
Πίσω από τις αντιρρήσεις βρίσκονται και ο ESM όσο και ο άξονας Γερμανίας - Ολλανδίας. Όλοι αυτοί βλέπουν ένα χρόνο μετά την συμφωνία του Ιουνίου του 2018 για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που εγκρίθηκε και από τα εθνικά τους κοινοβούλια να καταρρέει από μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας.
Ενδιάμεσος σταθμός μέχρι και τις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα είναι το Eurogroup της Πέμπτης, όπου έχει ήδη αποφασιστεί να μην συζητηθεί η η έκθεση για την 3η αξιολόγηση της Ελλάδας. Ωστόσο θεωρείται σίγουρο ότι ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θα δεχθεί ερωτήσεις για την σκοπιμότητα της πρόωρης κατάργησης του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου, χωρίς να αναμένεται κάτι παραπάνω από μια νέα υπόμνηση ότι οι δεσμεύσεις θα πρέπει να τηρούνται.
Μετά τις εκλογές η μάχη για αφορολόγητο πλεονάσματα
Το πρόβλημα για τους δανειστές, που ετοιμάζονται για «αντεπίθεση» μετά τις εκλογές στην νέα Ελληνική Κυβέρνηση, είναι ότι τόσο η σημερινή Κυβέρνηση όσο και ο αρχηγός της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια έντονη προεκλογική εκστρατεία, διαβεβαιώνουν ότι το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί το 2020.
Επίσης διακομματική είναι η πρόθεση να ανοίξει το θέμα των δημοσιονομικών στόχων. Την μείωση δηλαδή των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από 3,5% ως το 2022 στο 2,5% του ΑΕΠ. Και αυτό το θέμα είναι αιτία πολέμου για ορισμένους κύκλους των Βρυξελλών, οι οποίοι πιστεύουν, ότι η συμφωνία που έγινε για την Ελλάδα θα πρέπει να συζητηθεί κατά γράμμα.
Κατά συνέπεια, αμέσως μετά τις εκλογές θα πρέπει να αναμένουμε ένα σκηνικό που θα θυμίζει το 2015 με αποστολή των θεσμών που θα θελήσει να ξεκαθαρίσει το μέλλον της μεταμνημονιακής πορείας της Ελλάδας που θα αποτελέσει ένα κομβικό σημείο και για την πορεία της οικονομίας.
news247.gr