Όταν τον περασμένο Ιανουάριο αναλάμβανε καθήκοντα ΥΕΘΑ ο Ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης, υπήρχε το σοβαρό ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών τον Μάιο...
και συνεπώς ετίθετο ζήτημα κατά πόσο σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να κάνει κάτι ουσιαστικό ως υπουργός ή θα είχε μια “αδιάφορη” υπουργική θητεία.
Ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών επιβεβαιώθηκε και βρήκε τον ΥΕΘΑ χωρίς να έχει προωθήσει κάποιο από τα μείζονα θέματα του υπουργείου του.
Επί των ημερών του κ. Αποστολάκη στο ΥΠΕΘΑ, συμφωνήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του η επανέναρξη του τεχνικού διαλόγου των δύο χωρών για τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, το μόνο ίσως ζήτημα κάποιας σημασίας από πλευράς πολιτικής του υπουργείου.
Αλλά εμπρός στο ενδεχόμενο του μηδενικού ουσιαστικού έργου, όσο και για λόγους καθαρά συμβολικούς – υστεροφημίας, αργά το απόγευμα της Παρασκευής 30 Μαΐου ο κ. Αποστολάκης υπέγραψε την πρόταση των Γενικών Επιτελείων για την Νέα Δομή Δυνάμεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Τα Γενικά Επιτελεία έχουν επεξεργαστεί εδώ και αρκετά χρόνια τις προτάσεις τους αλλά από το 2017 ο τότε ΥΕΘΑ Π. Καμμένος είχε παγώσει την Νέα Δομή Δυνάμεων, για πολιτικούς λόγους, επειδή η χώρα βρισκόταν ατύπως σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Με την υπογραφή του ο κ. Αποστολάκης συνηγορεί στην πρόταση αλλά αυτό στην παρούσα φάση δεν σημαίνει και πολλά…
Τυπικώς, από διαδικαστικής απόψεως, τα Γενικά Επιτελεία καλούνται τώρα να στοιχειοθετήσουν καλύτερα τις προτάσεις και σε επόμενη φάση η πρόταση της Νέας Δομής Δυνάμεων προωθείται από τον ΥΕΘΑ προς έγκριση από το ΚΥΣΕΑ.
Με δεδομένο ότι επί της ουσίας στην χώρα έχουμε υπηρεσιακή κυβέρνηση, σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ πρέπει να αναμένεται μόνο μετά τις εκλογές. Τότε, ο νέος ΥΕΘΑ ασφαλώς θα ζητήσει ενημέρωση για την Νέα Δομή Δυνάμεων και κατόπιν θα την παρουσιάσει στο ΚΥΣΕΑ. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικώς το ζήτημα μπορεί να τεθεί στο ΚΥΣΕΑ κάπου στο 2020, στο πιο αισιόδοξο σενάριο…
Η Νέα Δομή Δυνάμεων αφορά και τους τρεις Κλάδους, ως συνήθως όμως οι μεγαλύτερες μεταβολές περιστρέφονται γύρω από τον Ελληνικό Στρατό. Σύμφωνα με πληροφορίες, τίθεται θέμα καταργήσεως των Επιχειρησιακών Στρατηγείων των XII και XVI Μ/Κ Μεραρχιών Πεζικού, μιας Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού στην Ζώνη Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού και μιας ακόμη στην Μακεδονία.
Οι Σχηματισμοί θα υπαχθούν απευθείας στο Σώμα ενώ οι ταξιαρχίες προβλέπεται να λάβουν τετραδική δομή, ώστε να ενισχυθούν. Μικρότερης εκτάσεως μεταβολές με συγχωνεύσεις θα ισχύσουν σε βοηθητικές μονάδες, τόσο του Δ΄ Σώματος Στρατού όσο και της ΑΣΔΕΝ.
Στο ΓΕΕΘΑ, η κυριότερα εξέλιξη αφορά την συγκρότηση της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου, στην οποία θα συγκεντρωθούν όλες οι μονάδες Ειδικών Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού και οι μονάδες της Διακλαδικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ.