1 Ιουν 2019

H win-win κινηση της Φώφης Γεννηματά με την “αποπομπή” Βενιζέλου

Σε μία κίνηση που μπορεί φαινομενικά να δείχνει υψηλού ρίσκου αλλα στην πραγματικότητα είναι απόλυτα ασφαλής πολιτικά, η Φώφη Γεννηματά με την “αποπομπή” του Βαγγέλη Βενιζέλου ....
πετυχαίνει να έχει και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη, όπως λέει η λαϊκή ρήση.
Πιο συγκεκριμένα, στέλνοντας το Βαγγέλη Βενιζέλο (πιθανότατα και 2-3 ακόμα στελέχη της τάσης των εκσυγχρονιστών και φιλικά διακείμενα προς τη στρατηγική συνεργασία με τη ΝΔ) στην αγκαλιά του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην πραγματικότητα στέλνει και τα ποσοστά των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ που ακολουθούν αυτή την τάση (του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βνιζέλου) να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία ελπίζοντας ότι έτσι το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πετύχει την αυτοδυναμία.
Με αυτό τον τρόπο το ΚΙΝΑΛ θα βγει από τη δύσκολη θέση να είναι ενδεχομένως εκείνη η παράταξη που θα πρέπει να στηρίξει πολιτικά μία κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, εάν δεν εξαασφαλίσει αυτοδυναμία, αφού ουσιαστικά θα το έχει κάνει με πλάγιο τρόπο. Έτσι, εκτιμά η Φώφη Γεννηματά, το ΚΙΝΑΛ δεν θα χρειστεί να περάσει μία νέα δοκιμασία άμεσης συνεργασίας κυβερνητικής με τη Νέα Δημοκρατία, πράγμα το οποίο το οδήγησε την προηγούμενη φορά στα όρια του αφανισμού.
Ταυτόχρονα, πριμοδοτώντας ενδεχόμενη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, με τους ψηφοφόρους εκείνους που επηρεάζονται από το Βαγγέλη Βενιζέλο και πιθανόν 2-3 ακόμα πολιτικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ, ελπίζει ότι αν επιτύχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτό το στόχο, το ΚΙΝΑΛ θα καρπωθεί και μία μεγάλη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα, διατηρώντας όμως (το ΚΙΝΑΛ) την αξιοπρέπειά του ότι το ίδιο δεν χρειάστηκε να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία – τουλάχιστον φάνερά – προς αυτή την κατεύθυνση.
Ενδιαφέρον πάντως έχει ο χρόνος και η πολιτική συγκυρία που επέλεξε, τουλάχιστον δημόσια, η Φώφη Γεννηματά να “αποπέμψει” υποτίθεται το Βαγγέλη Βενιζέλο από το ΚΙΝΑΛ και να του δώσει το δικαίωμα να μιλάει για “ουρά του ΣΥΡΙΖΑ”, δίνοντας σήμα στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ να στραφούν προς τη ΝΔ, καθώς το κάνει σε ένα μη ουδέτερο πολιτικά χρόνο, αμέσως μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, που οδήγησαν στην προκήρυξη εθνικών εκλογών και ενώ και η ίδια και ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Παύλος Χρηστίδης, τόσο το βράδυ των ευρωεκλογών, όσο και τις επόμενες ημέρες, πανηγύριζαν για νίκη του ΚΙΝΑΛ. Είναι προφανές ότι με βάση τη λογική πως “ομάδα που κρδίζει δεν αλλάζει”, εάν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν όντως θετικό για το ΚΙΝΑΛ, η κ.Γεννηματά δεν θα είχε κανένα λόγο να πυροδοτήσει μία μείζοντα πολιτική κρίση στο εσωτερικό του κόμματός της στο δρόμο προς τις εθνικές κάλπες σε 30 ημέρες.
Εκτός εάν τελικά, είναι αυτό ακριβώς που επιδιώκει. Να δημιουργήσει δηλαδή μείζοντα πολιτική κρίση στο ΚΙΝΑΛ και να στείλει ψήφους στη Νέα Δημοκρατία.
Σημειώνεται ότι θα είναι η δεύτερη φορά που σε μία κρίσιμη συγκυρία η Φώφη Γεννηματά πριμοδοτεί τους στόχους της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την άρνησή της το 2017 να υπερψηφίσει την εφαρμογή από αυτές τις εκλογές της απλής αναλογικής κι ενώ προηγουμένως ήταν θετική στην άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου.
thefaq.gr