18 Ιουλ 2019

6 θεραπευτικές τροφές για όσους γυμνάζονται

6 θεραπευτικές τροφές για όσους γυμνάζονται
Η τροφή είναι καύσιμο αλλά μπορεί να είναι και φάρμακο. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το φαγητό ήταν η συνταγή για «πάσα νόσο» και αποκαστάσταση. Ο Ιπποκράτης έλεγε: «Φάρμακο ας γίνει..
η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας», ο οποίος πίστευε πως η διατροφή μας είναι το σπουδαιότερο πράγμα για την σωματική και ψυχική υγεία, και πως τα καλύτερα φάρμακα μας τα προσφέρει η φύση απλόχερα. Δες ποιες τροφές είναι θεραπευτικές για όσους γυμνάζονται: βοηθούν στην αποκατάσταση και μειώνουν τον πόνο..
1 Βρομελίνη

Ένα ένζυμο που βρίσκεται στον πλούσιο σε φυτικές ίνες πυρήνα του ανανά. Περισσότερες από 1.500 μελέτες το ταξινομούν ως «αληθινό φάρμακο». Η βρομελίνη είναι ένας ισχυρός αντιφλεγμονώδης και αντιδιογκωτικός παράγοντας, ο οποίος καταπραΰνει και ανακουφίζει από την ένταση και τη φλεγμονή των μυών. Η συμπληρωματική λήψη βρωμελίνης είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση τενοντίτιδας, διαστρεμμάτων και μυϊκών τραυματισμών. Επιπλέον χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση της, μειώνει τη διόγκωση και πρήξιμο των ιστών που έχουν τραυματιστεί.
Πώς να την καταναλώσεις: Συνδύασε τον ανανά στο πρωινό σου smoothie ή στο γιαούρτι για σνακ μετά την προπόνηση.

2 Σαρδέλες

Οι σαρδέλες είναι τα «πιο υγιεινά» ψάρια και είναι οικονομικές. Αυτό όμως που κάνει τις σαρδέλες να ξεχωρίζουν και να εντάσσεται στην κατηγορία των υπερτροφών είναι το είδος των λιπαρών που παρέχουν: μόνο 100 γραμμάρια από αυτά τα μικρά ψάρια είναι γεμάτα από θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των 2.300 mg λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα για τον οργανισμό επειδή δεν μπορεί να τα συνθέσει, και με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο (καλή επιλογή για γυναίκες που θέλουν να γίνουν μαμάδες). Επίσης, οι σαρδέλες ως ζωϊκή τροφή παρέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Περιέχουν επίσης σελήνιο (ισχυρό αντιοξειδωτικό χρήσιμο για την αποκατάσταση), βιοδιαθέσιμο ασβέστιο και φώσφορο, καθώς και βιταμίνη D, μια θρεπτική ουσία που βρίσκεται σε λίγα τρόφιμα.
Πώς να τις καταναλώσεις: Την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε ψαράδικο ξέρεις τι να διαλέξεις για τη σχάρα: σαρδέλες!

3 Κουρκουμάς
Αυτό το ινδικό καρύκευμα περιέχει κουρκουμίνη, έναν από τους πιο ισχυρούς, φυσικούς αντιφλεγμονώδεις παράγοντες που έχουν εντοπιστεί ποτέ. Είναι γνωστό για τον θετικό ρόλο του στην πρόληψη κάποιων ασθενειών και στην αντιγήρανση. Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται για πληθώρα καταστάσεων υγείας, κυρίως για την αντιμετώπιση της φλεγμονής και του χρόνιου πόνου.
Πώς να τον καταναλώσεις: Δοκίμασε να πίνεις νερό με κουρκουμά. Έρευνα δείχνει πως το να πίνεις νερό με κουρκουμά ισοδυναμεί με 60 λεπτά στο γυμναστήριο!

4 Τζίντζερ

Το τζίντζερ βοηθά στην ενίσχυση της ανοσίας και στην καταπολέμηση των ιογενών λοιμώξεων. Μια μελέτη από το Διεθνές Περιοδικό Προληπτικής Ιατρικής έδειξε ότι το τζίντζερ μειώνει τον πόνο των μυών μετά από έντονη άσκηση. Καταναλώνοντας 2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο τζίντζερ αντιμετωπίζει τους μυικούς πόνους και τα πιασίματα μετά από την προπόνηση. Όσον αφορά την πέψη, είναι πολύ σημαντικό θέμα για όλους τους δρομείς η λειτουργία του εντέρου, και η κατανάλωση τζίντζερ βοηθάει τόσο στη δυσκοιλιότητα όσο και στη διάρροια.
Επιπλέον, μετά την προπόνηση, μαζί με τους υδατάνθρακες που θα αναπληρώσουν το χαμένο γλυκογόνο, πρόσθεσε αντιφλεγμονώδεις τροφές όπως το τζίντζερ, για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα.
Πώς να το καταναλώσεις: Για να απολαύσεις τα οφέλη του δοκίμασε τσάι τζίντζερ (ρίξε στο τσάι σου φέτες τζίντζερ), τρίψτε το σε σαλάτες ή φάτο σκέτο.

5 Κεράσια

Ψάχνεις για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό εκτός από τη βιταμίνη C; Οι ανθοκυανίνες που περιέχουν τα κεράσια σου παρέχουν ακριβώς αυτό! Αυτό το φυτοθρεπτικό συστατικό μειώνει την οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από την άσκηση και έτσι μπορεί να μειώσει και το χρόνο αποκατάστασης. Μια μελέτη από την Εφημερίδα της Διεθνούς Εταιρείας Αθλητικής Διατροφής διαπίστωσε ότι η κατανάλωση χυμού κερασιού δυο φορές ημερησίως για επτά ημέρες πριν από έναν αγώνα δρόμου μειώνει σημαντικά τον πόνο μετά τον αγώνα.
Πώς να τα καταναλώσεις: Η κατανάλωση του χυμού με μισό scoop πρωτεΐνης ορού γάλακτος είναι ένα τέλειο ρόφημα μετά την προπόνηση για ταχύτερη αποκατάσταση.

6 Παντζάρι
Έρευνες έδειξαν ότι το παντζάρι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό στην ενίσχυση της ενέργειάς σου από την καφεΐνη. Βρετανοί ερευνητές ζήτησαν από δύο ομάδες αθλητών να πιουν η πρώτη βιολογικό χυμού παντζαριού και η δεύτερη placebo (εικονικό φάρμακο). Η πρώτη ομάδα αύξησε την απόδοσή της έως και 16% περισσότερο σε σχέση με τη δεύτερη ομάδα. Ο χυμός παντζαριού περιέχει υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ουσιών. Παρόλα αυτά ο χυμός είναι γνωστός για την υψηλή του περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα, βεταϊνη και πολυφαινόλες. Τα νιτρικά άλατα που περιέχει το παντζάρι, προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα το οξυγόνο να διοχετεύεται καλύτερα σε όλα τα όργανα και τους ιστούς, καθώς και στους μυϊκούς ιστούς. Τα νιτρικά άλατα βοηθούν επίσης τους μυϊκούς ιστούς να αξιοποιούν καλύτερα το οξυγόνο σε μεσαίας και υψηλής έντασης άσκηση, όπως είναι το τρέξιμο και το ποδήλατο, με αποτέλεσμα να δίνουν στον οργανισμό μεγαλύτερη αντοχή. Ταυτόχρονα, μειώνουν την κόπωση της καρδιάς κατά τη διάρκεια της άσκησης. Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές ουσίες του χυμού παντζαριού βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες που παράγεται κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Πώς να το καταναλώσεις: Για να ενισχύσεις τη δική σου απόδοση επένδυσε σε έναν καλό αποχυμωτή και φτιάχνε κάθε μέρα ένα χυμό παντζαριού. Μπορείς να δοκιμάσεις και τα beet it.
Photo pixbay.com / pexels.com
Πηγή: wefit.gr