17 Ιουλ 2019

Στρώνουν «χαλί» για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ...




Ολοένα και πληθαίνουν οι πληροφορίες από τους κόλπους της νέας κυβέρνησης αναφορικά με το μέλλον της ΔΕΗ. Όλες μάλιστα συγκλίνουν στην επείγουσα ανάγκη «διάσωσης» της...

επιχείρησης, την οποία τόσο το κυβερνών κόμμα παρουσιάζουν στο «χείλος του γκρεμού».

Το σκηνικό της «κατάρρευσης» της ΔΕΗ βέβαια δεν στήθηκε από τη μια μέρα στην άλλη. Ήδη από το τέλος του 2018 η μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας είχε μπει -στρατηγικά όπως αποδεικνύεται- στο στόχαστρο των  κορυφαίων στελεχών της,  με αφορμή αρνητικά στοιχεία στα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης. Αυτό σκηνικό εντάθηκε σε μεγάλο βαθμό και μέσα στο τρέχον έτος, ιδιαίτερα μάλιστα στην προεκλογική περίοδο. 

Πρωταγωνιστής δε σε αυτή την απόπειρα απαξίωσης της ΔΕΗ υπήρξε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω υπήρξε ο υπεύθυνος για την πώληση της Ολυμπιακής έναντι ενός ευρώ επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή το 2008. Έτσι λοιπόν δεν έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να του δώσει το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας, που έχει την ευθύνη της ΔΕΗ.

Δεν πέρασαν μάλιστα παρά λίγες μέρες από την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων από τον Κωστή Χατζηδάκη για να προκύψει η «απόλυτη καταστροφή» για την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Αυτή φαίνεται πως ήρθε μέσω της προδιαγεγραμμένης αρνητικής εξέλιξης του δεύτερου διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, ο οποίος κρίθηκε άγονος λόγω μη συμμετοχής των έξι ομίλων που είχαν εκφράσει αρχικά ενδιαφέρον. Και αναμενόμενο καθώς πλέον το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών στρέφεται στα «φιλέτα» της ΔΕΗ. Από το υπουργείο Ενέργειας μιλούν για δραματική κατάσταση στη ΔΕΗ, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα. Που κρύβεται αυτή η λύση; Μα φυσικά στην άμεση προώθηση της ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης.

«Επιστροφή» στο 2014

Πρόκειται για το σχέδιο που έμεινε στη μέση το 2014, όταν είχε νομοθετηθεί η λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ». Αυτή προέβλεπε  τον διαμελισμό και την ιδιωτικοποίηση σχεδόν του 30% οριζοντίως της επιχείρησης με την πώληση 22% του παραγωγικού δυναμικού, 21,4% του λιγνιτικού δυναμικού, 18% του δυναμικού φυσικού αερίου και 26,3% του υδροηλεκτρικού δυναμικού.

Εκείνη την εποχή η ΔΕΗ βρισκόταν πράγματι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας με ευθύνη των τότε διοικήσεων της επιχείρησης αλλά και των πολιτικών προϊσταμένων τους. Ήταν η εποχή άλλωστε που είχε κλιμακούμενα χρέη, κι αυτό παρά την αύξηση των τιμολογίων κατά περίπου 60% μέσα σε πέντε χρόνια, κάτι που οδήγησε σε πλήρες αδιέξοδο εκατοντάδες χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά. Υπήρξε η ίδια περίοδο που πολλές επιχειρήσεις είχαν αφήσει «φέσια» ύψους 800 εκ ευρώ, αλλάζοντας πάροχο κι αφήνοντας απλήρωτα τα χρέη τους. Παράλληλα, τα σκάνδαλα της Energa και της Hellas Power, δυο ιδιωτικών  εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, που είχαν ζημιώσει την επιχείρηση με 128 εκ ευρώ.

Ταυτόχρονα, τα τραπεζικά δάνεια της ΔΕΗ σημείωναν διαδοχικά limit up φτάνοντας στο ποσό των 5,5 δισ ευρώ. Ένα μέρος μάλιστα των εν λόγω δανείων (περίπου 950 εκ ευρώ) διοχετεύτηκε για την δημιουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα V, αφού οι εκάστοτε διοικήσεις της ΔΕΗ επί δεκαετίες απέφευγαν συστηματικά τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Βλέπετε ακόμη κι όσες προχωρούσαν, αποτελούσαν προνομιακό πεδίο αποκλειστικά για ιδιώτες-πολιτικούς φίλους των κυβερνώντων κάθε εποχής (πχ το πάρτι με τα φωτοβολταϊκά).

Στοχεύοντας στα υδροηλεκτρικά

Άνθρωποι με γνώση των δεδομένων αναφορικά με τη ΔΕΗ επισημαίνουν μιλώντας στο Τvxs.gr ότι «πράγματι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν κάποια αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα, το οποία όμως δεν οφείλονται σε κακή λειτουργία της επιχείρησης, αλλά σε εξωγενείς παράγοντες, όπως  η εκτόξευση των τιμών στα δικαιώματα εκπομπής ρύπων, που στις αρχές του 2018 ήταν 7 ευρώ ο τόνος και στο τέλος του ίδιου έτους άγγιξαν τα 20 ευρώ, ενώ στο ενδιάμεσο πλησίασαν ακόμη και τα 25 ευρώ». Προσθέτουν δε ότι αυτά τα οικονομικά αποτελέσματα είναι μάλλον συγκυριακά, με την επιχείρηση να επανέρχεται στην κερδοφορία, όπως συνέβαινε την τριετία 2015-2018.

Αναφορικά με το περίφημο ναυάγιο της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι εταιρίες που παρουσιάζονταν ως ενδιαφερόμενες για την αγορά τους, στην πραγματικότητα ήθελαν να πάρουν πακέτο και τις υδροηλεκτρικές μονάδες. «Ο λόγος είναι απλός: οι υδροηλεκτρικές μονάδες έχουν πολύ χαμηλό κόστος. Αυτός είναι κι ο λόγος που οι ιδιώτες στοχεύουν στην αγορά τους. Αντίθετα, οι λιγνιτικές μονάδες έχουν πολύ μεγάλο κόστος, καθώς εκτός των άλλων είναι αυτές που επιβαρύνονται με τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων» επισημαίνουν και προσθέτουν: «Πολλές επιχειρήσεις πίεζαν εδώ πατώντας σε απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου να ανοίξει πλήρως η πρόσβαση στις πηγές ενέργειας. Προφανώς, μόνο οι λιγνιτικές μονάδες δεν τους καλύπτουν. Αποφάσισαν λοιπόν να σαμποτάρουν τη διαδικασία, εκτιμώντας πως η επόμενη πολιτική κατάσταση θα είναι πιο ευνοϊκή για τα συμφέροντά τους» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Κι η αλήθεια είναι πως δε φαίνεται να έχουν πολύ άδικο, καθώς η νέα κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να φέρει άμεσα ένα πολύ γενναίο πακέτο ιδιωτικοποίησης, καθώς εκτός των άλλων «στο σφυρί» αναμένεται να βγουν σύγχρονες μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο και κυρίως τα περιζήτητα υδροηλεκτρικά .

Το «φιλέτο» του ΔΕΔΔΥΕ και το κόστος για καταναλωτές και εργαζόμενους της ΔΕΗ

Το «κερασάκι» όμως έχει να κάνει με την σχεδιαζόμενη εκποίηση και του ιδιαίτερα κερδοφόρου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, του ΔΕΔΔΥΕ. Η δε φούρια και στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει την αιτία της: σύντομα ο ΔΕΔΔΥΕ αναμένεται να παραλάβει περίπου 7,5 εκ από τους λεγόμενους «έξυπνους μετρητές». Όποιος λοιπόν διαχειρίζεται τον ΔΕΔΔΥΕ, θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο και στη συγκεκριμένη προμήθεια.

Oι προβλέψεις και για τους καταναλωτές είναι δυσοίωνες. Ένα πρώτο δείγμα γραφής δίνεται άλλωστε από την κατάργηση του πριμ για τους συνεπείς καταναλωτές, που από την 1η Απριλίου είχε μειωθεί από 15% σε 10%. Παράλληλα, εξαιρετικά πιθανή θα πρέπει να θεωρείται και η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ. «Θα επικαλεστούν μια καταστροφική -για τους ίδιους- εικόνα θα ρίξουν την ευθύνη για τις αυξήσεις στην προηγούμενη κυβέρνηση. Ο πραγματικός λόγος όμως έχει να κάνει με την έμμεση πριμοδότηση των ιδιωτών ανταγωνιστών, οι οποίοι θα προβάλλονται ως “φτηνοί” σε σχέση με τη ΔΕΗ κι επομένως πιο θελκτικοί για τους καταναλωτές» εκτιμά άνθρωπος που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις.

Τέλος, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο μείωσης των μισθών για τους 16.747 εργαζομένους στη ΔΕΗ, που έχουν ήδη υποστεί πολλές περικοπές, ενώ σχεδιάζεται και εθελούσια έξοδος για 2.000 υπαλλήλους της επιχείρησης, πέρα από αυτούς που αποχώρησαν στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης των δύο λιγνιτικών μονάδων...

tvxs.gr