Αντιφατικές διατάξεις, που ουσιαστικά επαναφέρουν στο σημείο… μηδέν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ακομμάτιστους υπηρεσιακούς γενικούς, περιέχει το νομοσχέδιο για το Επιτελικό Κράτος. ..
Ως γνωστόν, με το νομοσχέδιο θεσπίζεται ο θεσμός τους υπηρεσιακού γραμματέα. Με την συγκεκριμένη ρύθμιση η κυβέρνηση υποστήριξε ότι «καταπολεμάται η κομματικοποίηση στο δημόσιο». Οι συγκεκριμένες κορυφαίες θέσεις της διοικητικής πυραμίδες θα στελεχώνονται αποκλειστικά από δημόσιους υπαλλήλους, με την κυβέρνηση να τονίζει ότι θεσπίζει αυστηρά κωλύματα και ασυμβίβαστα. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 36 και στην παράγραφο 5:
«Δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιοι για τις θέσεις των Υπηρεσιακών Γραμματέων Υπουργείων υπάλληλοι οι οποίοι κατά τα προηγούμενα πέντε (5) έτη πριν την υποβολή της υποψηφιότητάς τους: (α) έχουν αποσπαστεί σε πολιτικό κόμμα, ή (β) έχουν θητεύσει σε θέσεις μετακλητών γενικών γραμματέων, αναπληρωτών γενικών γραμματέων, ειδικών γραμματέων, γενικών γραμματέων ΟΤΑ Α’ βαθμού ή εκτελεστικών γραμματέων ΟΤΑ Β’ βαθμού».
Ωστόσο, κανένα από τα παραπάνω κωλύματα δεν θα ληφθεί υπόψη στην πρώτη διαδικασία επιλογής των υπηρεσιακών γενικών γραμματέων. Και αυτό στις μεταβατικές διατάξεις υπάρχει σαφή πρόβλεψη για την αναίρεση των κωλυμάτων. Το άρθρο 115, παράγραφος 10, είναι σαφές:
«Τα κωλύματα υποβολής υποψηφιότητας για την επιλογή Υπηρεσιακών Γραμματέων της παραγράφου 5 του άρθρου 36 δεν εφαρμόζονται στην πρώτη διαδικασία επιλογής των προσώπων για τις θέσεις αυτές».
Επομένως, τα συγκεκριμένα ασυμβίβαστα θα εφαρμοστούν από την δεύτερη διαδικασία επιλογής υπηρεσιακών γραμματέων. Προς το παρόν, δυνατότητα να διεκδικήσουν τις θέσεις αυτές έχουν όλοι όσοι είχαν αποσπαστεί την τελευταία 5ετία σε πολιτικά κόμματα ή κατείχαν θέσεις γενικών γραμματέων στο δημόσιο ή στους ΟΤΑ.