23 Ιουλ 2019

Θρίλερ στη Νότια Κορέα! Προειδοποιητικά πυρά κατά ρωσικού αεροσκάφος

Τα μαχητικά της Νότιας Κορέας έριξαν δυο φορές προειδοποιητικά πυρά κατά ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους προκειμένου, όπως ανακοινώθηκε, να το αναγκάσουν να αλλάξει πορεία ..
γιατί παραβίαζε τον νοτιοκορεάτικο εναέριοχώρο στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της χώρας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Νότιας Κορέας, εκτός από το ρωσικό αεροσκάφος, τον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας παραβίασαν και κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη.
Το συμβάν σημειώθηκε περί τις 09:00 (τοπική ώρα, 03:00 ώρα Ελλάδας). Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής επίσημη αντίδραση ούτε από τη Μόσχα, ούτε από το Πεκίνο.
Κατά τη Σεούλ, το στρατιωτικό αεροσκάφος που αναχαιτίστηκε ήταν ένα από τα τρία ρωσικά που εισήλθαν στη Ζώνη Εντοπισμού Αεροπορικής Άμυνας(Korea Air Defense Identification Zone, KADIZ), δηλαδή την περιοχή ευθύνης της Πολεμικής Αεροπορίας της Νότιας Κορέας, νωρίτερα σήμερα (23.07.2019) το πρωί. Δύο στρατιωτικά αεροσκάφη της Κίνας μπήκαν επίσης στην KADIZ, πάντα σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Άμυνας.
Πληροφορίες που μεταδίδουν νοτιοκορεάτικα ΜΜΕ αναφέρουν ότι το ρωσικό αεροσκάφος παραβίασε δύο φορές την KADIZ, με διαφορά είκοσι λεπτών, και έμεινε εντός της ζώνης για περίπου τρία λεπτά κάθε φορά.
Το συμβάν σημειώθηκε κοντά στις νησίδες Βράχοι Λιανκούρ, ανατολικά του νότιου τμήματος της κορεατικής χερσονήσου. Οι νησίδες αυτές αποτελούν το αντικείμενο εδαφικής διένεξης ανάμεσα στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.
Είναι η πρώτη φορά που ρωσικό αεροσκάφος παραβίασε το τμήμα του εναέριου χώρου της Νότιας Κορέας που τελεί υπ’ ευθύνη των ένοπλων δυνάμεων, επισήμανε αξιωματούχος του υπουργείου, προσθέτοντας ότι η νοτιοκορεάτικη κυβέρνηση προσπαθεί να κατανοήσει τους λόγους.
Ωστόσο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι στα μέσα του Ιουνίου, νοτιοκορεατικά μαχητικά είχαν απογειωθεί εκτάκτως για να αναχαιτίσουν ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95.
Η Σεούλ ανακοίνωσε ότι θα επιδώσει επίσημη διαμαρτυρία στο Πεκίνο και στη Μόσχα για τις παραβιάσεις.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαιώνει ότι όλες οι πτήσεις ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών γίνονται εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου και των κανόνων για τη χρήση του εναέριου χώρου πάνω από ουδέτερες θαλάσσιες ζώνες.