Η Νέα Δημοκρατία τινάζει στον αέρα τις λαϊκές γειτονιές με μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους με την πρόταση αυτή να είχε προκαλέσει θύελλα κριτικής και αντιδράσεων.
Πιο συγκεκριμένα, στον «μπλε φάκελο» με τους άμεσους στόχους και προτεραιότητες που καλεί ο νέος πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, να φέρει εις πέρας το υπουργείο Εσωτερικών, επανέρχεται η εξαγγελία του για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Όπως είναι γνωστό, η σχετική εξαγγελία έγινε από τον κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο, σηκώνοντας θύελλα κριτικής και αντιδράσεων, με την τότε αξιωματική αντιπολίτευση να δείχνει με τις απαντήσεις της ότι δεν έχει λάβει υπόψη της τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν σε δήμους και δημότες, αλλά και ότι δεν είχε επεξεργαστεί πλήρως την πρόταση που εξήγγειλε.
Σύμφωνα με τις τότε εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη, όπως γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών, η είσπραξη αλλά και ο καθορισμός του ΕΝΦΙΑ θα περάσει στους δήμους έπειτα από «μια διετή μεταβατική περίοδο», με τον φόρο ακινήτων να αντικαθιστά τη διασφαλισμένη κρατική χρηματοδότηση, σχεδόν στο σύνολό της.
Οι δήμοι, κατά τον σημερινό πρωθυπουργό, θα μπορούν να αυξάνουν ή να μειώνουν τον τοπικό φόρο στην ακίνητη περιουσία που πληρώνουν οι δημότες.
Το θέμα έχει εξεταστεί από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σε μελέτη του (Νοέμβριος 2017), έχει καταλήξει ότι ακόμη και εάν τα έσοδα των δήμων από κρατική χρηματοδότηση και φόρο ακινήτων είναι περίπου ίδια ως σύνολο, θα προκληθούν μεγάλες ανισότητες μεταξύ δήμων και τοπικών κοινωνιών.
Την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης εξαγγέλλει μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος διετίας.
Επομένως, μειώνεται με βεβαιότητα η χρηματοδότηση των δήμων.
Οι δε ανισότητες μεταξύ δήμων θα διαμορφωθούν με βάση σκληρά ταξικά χαρακτηριστικά, συνοπτικά στο δόγμα «οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι».
Οι δήμοι με υψηλές αξίες ακινήτων θα μπορούν να αυξήσουν τα έσοδά τους.
Οι δήμοι με χαμηλής αξίας ακίνητα προκειμένου να διατηρήσουν σε σταθερό επίπεδο τις παρεχόμενες στους πολίτες υπηρεσίες είτε θα πρέπει να αυξήσουν τη φορολογία στους δημότες είτε να εκχωρήσουν υπηρεσίες σε ιδιώτες και να απολύσουν εργαζομένους – κάτι που επίσης θα προκαλέσει αυξημένο κόστος για τους δημότες.
Παρόμοια πρόταση για μετατροπή του φόρου ακίνητης περιουσίας σε ανταποδοτικό τέλος υπέρ των δήμων με ταυτόχρονη κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης είχε προτείνει η «Δράση» του νέου υφυπουργού Οικονομικών -αρμόδιου για τη δημοσιονομική πολιτική- Θ. Σκυλακάκη, τον Σεπτέμβριο του 2014.
«Στρογγυλεύτηκε» όψιμα από τη Ν.Δ. μέσω της υπόσχεσης για δημιουργία ενός «μηχανισμού δημοσιονομικής εξισορρόπησης» για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων δήμων, χωρίς όμως να εξηγηθεί το μοντέλο εφαρμογής του
Με τη νέα κυβέρνηση, το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει και την αρμοδιότητα της δημόσιας διοίκησης σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.
Ο σημερινός πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης επανέρχεται στην προοπτική ενός συστήματος επιβράβευσης των δημοσίων υπαλλήλων μέσω του συστήματος αξιολόγησης, χωρίς να αποσαφηνίζει εάν αυτό συνεπάγεται και οικονομική-μισθολογική επιβράβευση.
Υπενθυμίζεται ότι το ισχύον σύστημα αξιολόγησης οδηγεί σε ταχύτερη βαθμολογική εξέλιξη όσους υπαλλήλους συγκεντρώνουν καλή βαθμολογία σε διαδοχικές διαδικασίες αξιολόγησης.
Παράλληλα -και μεταξύ άλλων- στις προτεραιότητες που καλείται να εφαρμόσει το υπουργείο Εσωτερικών περιλαμβάνεται η διαμόρφωση «νέου απλουστευμένου» πειθαρχικού δικαίου και η καταπολέμηση της διαφθοράς. Αν το τελευταίο αποτελεί ευχολόγιο ή όχι, θα αποδειχθεί στην πορεία.
tribune.gr