Λίγες μόνον ώρες άντεξε η πρώτη από τις πέντε παρεμβάσεις για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για την παρέμβαση που προέβλεπε επέκταση του ...
Αρχαιολογικού Μουσείου στο ιστορικό συγκρότημα του Πολυτεχνείου στην Πατησίων.
Η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και με παρέμβαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, το βράδυ της Δευτέρας, διαβεβαίωσε τις πρυτανικές αρχές του πρώτου τεχνολογικού ιδρύματος της χώρας ότι θα παραμείνουν στον χώρο τους η Αρχιτεκτονική και οι υποδομές άλλων σχολών του Πολυτεχνείου και δεν θα ενταχθούν στο σχέδιο αντιμετώπισης της έλλειψης χώρων του Αρχαιολογικού Μουσείου.
Ενδεικτικό της προχειρότητας της κυβερνητικής παρέμβασης είναι ότι ανάλογη πρόταση είχε διατυπωθεί το 2008 από την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, την οποία όμως αναγκάστηκε να αποσύρει όχι μόνο λόγω των αντιδράσεων της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και διότι το κληροδότημα της Ελένης Τοσίτσα, με το οποίο αγοράστηκε το οικόπεδο και κατασκευάστηκαν τα βασικά κτίρια, ορίζει ρητά ότι η δωρεά αφορά αποκλειστικά εκπαιδευτικούς σκοπούς του Πολυτεχνείου. Ο όρος δεν μπορεί να παρακαμφθεί.
Πριν από την τελική απόφαση της κυβέρνησης, είχε προηγηθεί τη Δευτέρα συνεδρίαση των κοσμητόρων όλων των σχολών του Πολυτεχνείου ύστερα από πρόσκληση του πρύτανη Γιάννη Πασπαλιάρη. Στην ομόφωνη απόφασή τους τονίζουν ότι «το ΕΜΠ αιφνιδιάστηκε με τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, οι οποίες αφορούν σχέδιο ενοποίησης του Αρχαιολογικού Μουσείου με το συγκρότημα της Πατησίων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Για το σχέδιο αυτό που αφορά και σε χώρο του ΕΜΠ δεν υπήρξε, όπως είναι επιβεβλημένο, προηγούμενη ενημέρωση της πολυτεχνικής κοινότητας, ούτε και της διοίκησης του Ιδρύματος». Ενημερώνουν ότι «στο ιστορικό και εμβληματικό συγκρότημα της Πατησίων πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του ΕΜΠ σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και στεγάζεται η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών». Και καταλήγουν: «Αυτονόητο είναι ότι σε οποιαδήποτε συζήτηση για αναβάθμιση της περιοχής, το ΕΜΠ πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο».
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στο Πολυτεχνείο, έγινε ενημέρωση ότι θα ακολουθήσουν διευκρινίσεις από την υπουργό Πολιτισμού, η οποία είχε ήδη υιοθετήσει από το βήμα της Βουλής το σχέδιο του πρωθυπουργού. Σε νεότερες δηλώσεις η Λίνα Μενδώνη ανέφερε: «Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) αποτελούν μαζί έναν υπερτοπικό πολιτιστικό πόλο. Συλλειτουργούν απολύτως.
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η Αρχιτεκτονική Σχολή παραμένουν στους χώρους τους. Επιθυμούμε η Αρχιτεκτονική Σχολή να παραμείνει στο κέντρο της Αθήνας, καθώς παράγει η ίδια υψηλής ποιότητας και δυναμικής πολιτισμό. Επενδύουμε στις συνέργειες που μπορούν να αναπτύσσουν οι δύο φορείς. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο επεκτείνεται υπογείως, εξασφαλίζοντας τον αναγκαίο χώρο για τη σωστή έκθεση των συλλογών του και διασυνδέεται υπογείως με το Ακροπόλ».
Διαβεβαιώσεις
Στο ίδιο πνεύμα παρενέβη τηλεφωνικά ο υπουργός Επικρατείας καθηγητής Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος διαβεβαίωσε τον κοσμήτορα της Αρχιτεκτονικής, Δημήτρη Ησαΐα, και τον πρύτανη ότι η εξαγγελία του πρωθυπουργού θεωρεί ότι το Πολυτεχνείο και η σχολή δεν μετακινούνται αλλά παραμένουν στο κέντρο της πόλης.
Η «Εφ.Συν.» συνομίλησε με καθηγητές του Πολυτεχνείου, οι οποίοι επισήμαναν ότι οποιαδήποτε συζήτηση για αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής πρέπει να εξασφαλίζει την ενημέρωση και κυρίως την καθοριστική συμμετοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας στην εκπόνηση των αναγκαίων μέτρων. «Ας μην επαναπαυτούμε για λήξη του συναγερμού κι ας ετοιμάσουμε τις προτάσεις μας», μας είπε χαρακτηριστικά μέλος του διδακτικού προσωπικού που έχει πάρει μέρος σε πανεπιστημιακές μελέτες για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας.
efsyn.gr
efsyn.gr