12 Ιουλ 2019

Ευρωδίλημμα για τον Κυριάκο!

Ενστάσεις από τους δανειστές στο σχέδιο να οριστεί ο Σαμαράς σε θέση επιτρόπου
Δεύτερες σκέψεις φαίνεται ότι επικρατούν τις τελευταίες ώρες στο στενό επιτελείο του ..
Κυριάκου Μητσοτάκη για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Ενώ αρχικά έμοιαζε ειλημμένη η απόφαση του νέου πρωθυπουργού να επιλεχθεί ο Αντώνης Σαμαράς (ο οποίος είχε αποδεχθεί και τη σχετική πρόταση), το κλίμα έχει αλλάξει, έπειτα από κάποιες ενστάσεις που διατυπώθηκαν, διακριτικά μέχρι στιγμής, από την πλευρά των δανειστών. 
Βερολίνο και Βρυξέλλες μετέφεραν μήνυμα σε συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι ναι μεν ο κ. Σαμαράς, ως πρώην πρωθυπουργός, δικαιούται μία θέση αντιπροέδρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ίσως ένα άλλο πρόσωπο θα μπορούσε να αποσπάσει χαρτοφυλάκιο, πολύ πιο σημαντικό για τα φλέγοντα συμφέροντα της Ελλάδας.
Οι δανειστές δεν κρύβουν ότι θεωρούν βέλτιστη λύση τον έμπειρο «σπόουκσμαν» της Κομισιόν και πρώην ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος την τελευταία στιγμή έμεινε εκτός κυβερνητικού σχήματος (προοριζόταν για τη θέση του αναπληρωτή ΥΠ.ΕΞ. με αρμοδιότητα Ευρωπαϊκά Θέματα) και θα αποτελέσει πιθανότατα «χρυσή εφεδρεία» για τη θέση του Ελληνα επιτρόπου, την οποία σύντομα παραδίδει ο κ. Αβραμόπουλος.
Η ιδέα για την αξιοποίηση Σαμαρά στην Κομισιόν ανήκει σε στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ανέλαβε το βάρος της προεκλογικής επικοινωνιακής στρατηγικής και πλέον μετέχει στο κυβερνητικό σχήμα.
Σύμφωνα με το σκεπτικό που αναπτύχθηκε, θα ήταν καλύτερο ο πρώην πρωθυπουργός να αναλάβει ένα πόστο εξωτερικού, που θα τον κρατά απασχολημένο με εθνικά καθήκοντα, από το να αναμειγνύεται στα εσωτερικά του κόμματος και της κυβέρνησης, σε αναζήτηση ενεργού ρόλου…
Στο ίδιο πνεύμα, άλλωστε, εξετάζεται και η υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Φεβρουάριο, προοπτική που έχει ακροθιγώς συζητηθεί, μετά και την ανοιχτή στήριξη του πρώην πρωθυπουργού στο πρόσωπο του Κυριάκου κατά την προεκλογική περίοδο.
Και ενώ για την περίπτωση Καραμανλή δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις, καθώς ούτε ο ίδιος έχει αποσαφηνίσει αν ενδιαφέρεται, η περίπτωση Σαμαρά εθεωρείτο δεδομένη μέχρι να έρθει το μήνυμα από τους δανειστές.
Εξ απορρήτων σύμβουλος του νέου πρωθυπουργού, που έχει αναλάβει και τη διαμόρφωση της εικόνας της κυβέρνησης σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, μετέφερε προσφάτως τις επιφυλάξεις Βρυξελλών και Βερολίνου στο πρόσωπο του κ. Σαμαρά.
Οι ενστάσεις προβάλλονται κυρίως από τη γερμανική πλευρά, καθώς είναι γνωστό ότι ο Αντώνης Σαμαράς ουδέποτε ανέπτυξε καλή χημεία με την καγκελάριο Μέρκελ, κυρίως λόγω της κατηγορηματικής άρνησής του να ανοίξει οποιαδήποτε συζήτηση για το Μακεδονικό.
Οι δανειστές επιμένουν πως για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Κομισιόν χρειάζεται ένα πιο «φρέσκο» πρόσωπο, με καταγεγραμμένο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, και προς αυτή την κατεύθυνση προτείνουν τον Μαργαρίτη Σχοινά, που ούτως ή άλλως θα ήθελε να αξιοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η εικόνα πάντως αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά την επικείμενη υπερψήφιση της υποψηφιότητας της Γερμανίδας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 16 Ιουλίου, διαδικασία που δεν θα είναι τόσο απλή όσο φαίνεται, καθώς απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία 376 ψήφων στο Ευρωκοινοβούλιο, και ήδη υπάρχουν γκρίνιες για την επιλογή της.
Η μεταβίβαση της προεδρίας της Κομισιόν στους Γερμανούς, που θα έχουν πλέον και τυπικά τον πρώτο λόγο για τη στελέχωσή της, θα καθορίσει τις τελικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.
dimokratianews.gr