20 Αυγ 2019

Σάλος με τον αποκλεισμό δύο αδελφών που πιάστηκαν χέρι χέρι πριν τον τερματισμό

Σάλος έχει προκληθεί στην παγκόσμια κοινότητα του τριάθλου μετά τα όσα έγιναν στον αγώνα του Τόκιο που αποτέλεσε και την πρόβα τζενεράλε του αθλήματος (δοκιμαστική διοργάνωση - τεστ ιβέντ) ..
για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.
Οι δύο αδελφές Λερμόνθ και Tζιόρτζια Τέιλορ-Μπράουν λίγα μέτρα πριν από τον τερματισμό πιάστηκαν χέρι χέρι για να απολαύσουν τον τερματισμό τους και την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου όμως οι διοργανωτές απέκλεισαν τις δύο αθλήτριεςεπειδή σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς του αθλήματος απαγορεύεται αυστηρά η βοήθεια ή υποστήριξη αθλητή μέσα στον αγώνα.

Η μεγάλη γκάφα του τριάθλου

«Η 31χρονη Λερμόνθ και η 25χρονη αδελφή της Τέιλορ κατάφεραν να νικήσουν τις υψηλές θερμοκρασίες και τα υψηλά ποσοστά υγρασίας (80%) που υπήρχαν στην ιαπωνική πρωτεύουσα αλλά έχασαν από την ακαμψία και τη μεγάλη γκάφα της παγκόσμιας ομοσπονδίας τριάθλου», έγραψαν τα κορυφαία Μέσα Ενημέρωσης.
Μάλιστα οι λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών οι διοργανωτές είχαν μειώσει νωρίτερα την απόσταση σε πέντε χιλιόμετρα. Ακόμη και με αυτές τις προφυλάξεις η Γαλλίδα Κασάνδρα Μπογκράντ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με συμπτώματα ηλίασης.

Ακύρωσαν την πιο ωραία στιγμή...

Το εντυπωσιακό είναι πως ο νέος αυστηρός κανονισμός στο άθλημα θεσπίστηκε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016  όταν ο Βρετανός χρυσός Ολυμπιονίκης Αλιστέρ Μπράουνλιστο παγκόσμιο πρωτάθλημα βοήθησε να τερματίσει τον αδελφό του Τζόνι που παρέπαιε λίγα μέτρα πριν τον τερματισμό. «Η πιο συγκλονιστική στιγμή του τριάθλου αντί να προβληθεί ακυρώθηκε και αυτό είναι τραγικό», είπε ο πρόεδρος της βρετανικής ομοσπονδίας τριάθλου.

Σαν κεραυνός ο αποκλεισμός

Η απόφαση του μηδενισμού - αποκλεισμού των αδελφών Μπράουν έπεσε σαν κεραυνός στην Βρετανική ομάδα αλλά και στις δύο αθλήτριες οι οποίες έκαναν ένσταση και υποστήριξαν πως δεν υπήρχε αλληλοβοήθεια αλλά ένα φερ πλέι που έστειλε ένα ωραίο μήνυμα στην παγκόσμια αθλητική κοινότητα. Οι ισχυρισμοί τους δεν έγιναν δεκτοί και έχασαν την τρίτη και τέταρτη θέση και μαζί και το χάλκινο μετάλλιο. Ετσι ανέλπιστα βρέθηκε στο βάθρο μία άλλη Βρετανίδα, η Βίκι Χόλαντ η οποία από την πέμπτη θέση ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου και πήρε το χάλκινο μετάλλιο πίσω από την Φλόρα Νταφ από τις Βερμούδες.  

Θα περάσουν στην αντεπίθεση

Οι δύο αδελφές που τον τελευταίο χρόνο έχουν κερδίσει κορυφαίους αγώνες στο τρίαθλο ήταν τόσο αναστατωμένες μετά τον αποκλεισμό τους που δεν ήθελαν να κάνουν κάποια δήλωση. Επιφυλάχθηκαν όμως να πάρουν θέση τις επόμενες ημέρες. Η τοποθέτηση τους αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς στο άθλημα ενώ ήδη χιλιάδες φίλοι του τριάθλου ερίζουν σχετικά με την χρησιμότητα του νέου κανονισμού υποστηρίζοντας πως καταστρατηγεί κάθε έννοια του φερ πλέι. «Είναι μία μεγάλη δυσφήμιση για το τρίαθλο όσα έγιναν στο Τόκιο και είμαστε προβληματισμένοι για το μέλλον», είπε κορυφαίο στέλεχος της βρετανικής ομοσπονδίας τριάθλου και επαίνεσε την στάση των αδελφών Μπράουν.

Φωνές διαμαρτυρίας

«Είναι προφανώς απογοητευτικό το γεγονός πως στο βάθρο δεν βρίσκονται οι πραγματικές νικήτριες αλλά κάποια άλλη αθλήτρια», σχολίασε. Στο πλευρό των Μπράουν τάχθηκε και η χάλκινη Ολυμπιονίκης του Ρίο, η Καβέντις από την Ολλανδία. Πάντως ο Πίτερ Τσάρλιτς που είναι μέλος της παγκόσμιας ομοσπονδίας (ITF) είπε πως από την στιγμή που υπάρχει αυτός ο κανονισμός η ITF έπρεπε να τηρήσει τους κανονισμούς και να τις αποκλείσει. 
ΕΘΝΟΣ