Σύμφωνα με νέο έγγραφο, από εδώ και στο εξής όλες οι ανακοινώσεις, δημόσιες αναρτήσεις –ακόμα και στο fb– των υπαλλήλων θα πρέπει να πάρουν την έγκριση της ειδικής ..
συμβούλου Επικοινωνίας Αννας Παναγιωταρέα.
Η ενημέρωση στο υπουργείο Πολιτισμού θα είναι από εδώ και πέρα αποκλειστικό μονοπώλιο της πολιτικής ηγεσίας του. Ο συγκεντρωτισμός και ο απόλυτος έλεγχος του επιτελικού κράτους της κυβέρνησης Μητσοτάκη εξαπλώνονται σε όλα τα επίπεδα. Απαγορεύεται από εδώ και στο εξής στους υπαλλήλους όλων των βαθμίδων του υπουργείου Πολιτισμού να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε δημοσιοποίηση, ανακοίνωση, δημόσια ανάρτηση –στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο fb δηλαδή– αν πρώτα δεν έχουν πάρει την έγκριση της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης.
Και όχι μόνον αυτό. «...Οι όποιες επίσημες ανακοινώσεις και ενημερώσεις» θα γίνονται σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου. Δηλαδή, με την ειδική σύμβουλο Επικοινωνίας Αννα Παναγιωταρέα. Και αυτό αφορά όλα τα θέματα, ακόμα και εκείνα για τα οποία «...δεν απαιτείται από την κείμενη νομοθεσία προηγούμενη έγκριση». Αυτό λέει περιληπτικά και προκλητικά το σχετικό έγγραφο του γενικού γραμματέα Πολιτισμού, Γιώργου Διδασκάλου, που εστάλη πριν από τρεις ημέρες στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Εργων. Σαφώς και ομολογουμένως η πολιτική ηγεσία αποφασίζει να έχει τον απόλυτο έλεγχο των ειδήσεων και του σχολιασμού τους, αποκλείοντας την επιστημονική κοινότητα και τους εργαζομένους.
Απόλυτος έλεγχος της ενημέρωσης
Οι αρχαιολόγοι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, που σε πολλές περιπτώσεις είναι και υπεύθυνοι συστηματικών ανασκαφών σε ξηρά και θάλασσα, δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε ανακοινώσεις για τη δουλειά τους, να μιλήσουν σε κάποια εκδήλωση, να δώσουν στοιχεία για τα ευρήματα αν δεν πάρουν την έγκριση για την παρουσίαση αλλά και για το περιεχόμενό της. Το ίδιο και οι προϊστάμενοι των Εφορειών Aρχαιοτήτων για τις δράσεις των ΕΦΑ, για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν ή για έκτακτα περιστατικά, όπως μια κλοπή ή μια πυρκαγιά. Το αυτό οι συντηρητές ή οι αρχιτέκτονες για τα έργα που επιτελούν. Σε ποιες περιπτώσεις θα δίνεται η έγκριση και σε ποιες όχι; Με ποια κριτήρια; Τι θα συμβεί αν κάποιος προχωρήσει σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Οι αρχαιολόγοι, οι προϊστάμενοι στις Εφορείες Αρχαιοτήτων, οι διευθυντές Μουσείων θα πρέπει να παίρνουν έγκριση για να κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους ή να παραχωρήσουν συνέντευξη;
Το έγγραφο με θέμα «Ανακοινώσεις-δημόσιες αναρτήσεις για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του ΥΠΠΟΑ» και ημερομηνία 6/8/2019, απευθύνεται στις Γενικές Διευθύνσεις Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αναστήλωσης, Μουσείων & Τεχνικών Εργων. Ζητάει να ενημερωθούν οι αρμόδιες Υπηρεσίες για το θέμα και αναφέρει: «Στο πλαίσιο του στρατηγικού συντονισμού και της ενιαίας οργάνωσης και λειτουργίας του ΥΠ.ΠΟ.Α. και προκειμένου να διασφαλίζεται η βέλτιστη προστασία και προβολή του έργου του, καθώς και να αποτρέπεται οποιαδήποτε σύγχυση από την αποσπασματική διάδοση πληροφοριών και ειδήσεων που αφορούν στις δράσεις του, παρακαλούμε για τα εξής: πριν από οποιαδήποτε δημοσιοποίηση ή ανακοίνωση ή δημόσια ανάρτηση για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του (για τις οποίες δεν απαιτείται από την κείμενη νομοθεσία προηγούμενη έγκριση), να ενημερώνεται εκ των προτέρων η αρμόδια Γενική Διεύθυνση του ΥΠ.ΠΟ.Α., ώστε σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου να γίνονται οι όποιες επίσημες ανακοινώσεις και ενημερώσεις».
Να θυμίσουμε απλώς ότι ο τρόπος με τον οποίο άσκησε την επικοινωνιακή πολιτική η Αννα Παναγιωταρεά στην περίπτωση της ανασκαφής στην Αμφίπολη ξεσήκωσε θύελλες αντιδράσεων. Η επιστημονική κοινότητα και οι αρχαιολόγοι αντέδρασαν με επιχειρήματα και επίσης στηλίτευσαν τον βιαστικό τρόπο διεξαγωγής της ανασκαφής που έθεσε σε κινδύνους το σπουδαίο μνημείο.
press-gr.com/