Ανακολουθίες από τον νέο πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού – Ο Γ. Λιανός δήλωσε ότι το Ινστιτούτο Μελετών Δικαίου και Πολιτικής Ανταγωνισμού είχε κλείσει από το 2017, αλλά εμφανίστηκε να ...
πραγματοποιεί συνέδριο το 2018 με σπόνσορες εταιρείες που θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο εξέτασης…
Σε εξηγήσεις υποχρεώθηκε ο Γιάννης Λιανός καθώς αποδείχτηκε ότι το Ινστιτούτο Μελετών Δικαίου και Πολιτικής Ανταγωνισμού (ΙΜΕΔΙΠΑ), το οποίο είχε συστήσει, πραγματοποίησε συνέδριο τον Ιούνιο του 2018, αν και εκείνος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είχε δηλώσει ότι το ΙΜΕΔΠΑ έχει κλείσει από το 2017! Το ΙΜΠΕΔΙΠΑ διοργάνωσε συνέδρια λαμβάνοντας χορηγίες από επιχειρήσεις και ιδιωτικούς φορείς.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος και ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου επεσήμαναν την αντίφαση. Τον Νοέμβριο του 2018 η UCL φαίνεται να χρηματοδοτεί συνεδρίαση του ΙΜΕΔΙΠΑ, ανέφερε ο Γ. Κατρούγκαλος. «Υπήρξαν χορηγίες από συγκεκριμένες εταιρείες που θα είναι αντικείμενο εξέτασης, αλλά και νομικές εταιρείες, οι οποίες, ενδεχομένως, είναι συνεργάτες της Επιτροπής ή αντίδικοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού» είπε ο Β. Κεγκέρογλου.
Ο Γ. Λιανός παραδέχτηκε ότι τα συνέδρια «χρηματοδοτούνται σχεδόν από τους ίδιους σπόνσορες, μια και είναι πολύ μικρή η ελληνική αγορά», και υποστήριξε ότι μπήκε το όνομα του ΙΜΕΔΙΠΑ επειδή το γνώριζε ο κόσμος! «Το ΙΜΕΔΙΠΑ δεν υπήρχε εκείνη την περίοδο. Το συνέδριο αυτό διοργανώθηκε από το UCL και το Queen Mary, πανεπιστήμια του Λονδίνου και τα δύο, στα οποία δόθηκαν και οι χορηγίες. Το ΙΜΕΔΙΠΑ βασικά δεν υπήρχε πλέον, γιατί είχε πλέον κλείσει και ο λογαριασμός και οτιδήποτε. Μπήκε επειδή, ακριβώς, το διοργανώνουν αυτό το συνέδριο κάθε χρόνο τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ελλάδα και ο κόσμος βασικά ήξερε ότι ήταν το συνέδριο του ΙΜΕΔΙΠΑ, ακριβώς και μόνο γι’ αυτό τον λόγο. Από τότε δεν έχει υπάρξει ξανά καμία άλλη δραστηριότητα του ΙΜΕΔΙΠΑ, το οποίο δεν υπάρχει πλέον», ισχυρίστηκε.
Ο Γ. Κατρούγκαλος επέμεινε να ρωτάει αν το 2018 λειτουργούσε το ΙΜΕΔΙΠΑ. «Δεν λειτουργούσε. Ήταν απλώς και μόνο για λόγους μάρκετινγκ του συνεδρίου, για να μπορέσει ο κόσμος να ξέρει ότι αυτή είναι η συνέχεια του συνεδρίου αυτού που γινόταν και έγινε από το UCL και το Queen Mary», απάντησε ο Γ. Λιανός.
Ήταν τόσο δυσχερής η θέση του προέδρου που έσπευσε προς βοήθεια η προτεινόμενη αντιπρόεδρος Καλλιόπη Μπενετάτου. «Και η αναφορά στον όποιο σπόνσορα για το συνέδριο αναιρεί κάθε πιθανότητα οποιασδήποτε εμπλοκής. Είναι διεθνής πρακτική διοργάνωσης συνεδρίων και καλύπτει μόνο τα έξοδα του κάθε συνεδρίου. Δεν καταλαβαίνω τι πρόβλημα μπορεί να υπάρχει με αυτό» ανέφερε.