29 Αυγ 2019

Σε ετοιμότητα οι ΕΔ: Τα σενάρια που εξετάζουν τα Επιτελεία – «Τζαρτάρισμα» & νηοψία σε τουρκικό σκάφος – «Ξεσκονίζονται» οι Exocet

Μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις που διέπλευσε το Αιγαίο χθες κατευθυνόμενο προς το λιμάνι της Αττάλειας,
σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, από τρεις φρεγάτες και δύο πυραυλακάτους! Προορισμός το λιμάνι της Αττάλειας. Το Όρουτς Ρέις και τη συνοδεία του, παρακολουθούν φρεγάτες του Στόλου μας.
Απέναντι από τη Σάμο πλέουν ακόμη δύο μικρά ερευνητικά τουρκικά σκάφη. Ο απόπλους του νέου αυτού σκάφους πάντως αποδεικνύει πως η Άγκυρα αποσκοπεί στο να κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή του Αιγαίου και της κυπριακής ΑΟΖ προκειμένου να προωθήσει τις αξιώσεις της για τον έλεγχο των υδρογονανθράκων.
Αυτό δείχνουν η πολεμική ρητορική σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και οι συνεχείς προκλήσεις από την αντίπερα όχθη του Αιγαίου.
ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Η ΑΘΗΝΑ

Τα ελληνικά επιτελεία είναι σε ετοιμότητα άμεσης εφαρμογής αν το Ορουτς Ρέις αποπειραθεί να κάνει κάτι και για αυτό ανώτατες στρατιωτικές πηγές υπενθύμισαν για μια ακόμη φορά την σειρά μέτρων με τον κωδικό «Λερναία Ύδρα» που είναι έτοιμα να λάβουν αν και εφόσον χρειαστεί. Η ελληνική πλευρά το έδωσε το σχέδιο αυτό πριν κάμποσες μέρες στη δημοσιότητα μέσω δημοσιεύματος στον Τύπο την θέλοντας να στείλουν ένα μήνυμα στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου.
Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με το δημοσίευμα των Νέων, πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν τους σχεδιασμούς για την πρόληψη και αντιμετώπιση μιας ελληνοτουρκικής κρίσης στο Αιγαίο υπογραμμίζουν ότι η Αθήνα έχει λάβει όλα τα μέτρα και είναι κατάλληλα προετοιμασμένη διά παν ενδεχόμενο, έστω και αν απεύχεται την κλιμάκωση της έντασης.
Στο πλαίσιο της αυξημένης ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων εντάσσεται και η σταδιακή ενεργοποίηση του σχεδίου με την ονομασία «Λερναία Υδρα», εάν κάποιο τουρκικό ερευνητικό κινηθεί προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα. 
Οπως υπογραμμίζουν πηγές με γνώση των στρατιωτικών θεμάτων που παροικούν στο Μέγαρο Μαξίμου, οι σχεδιασμοί της ελληνικής πλευράς ποικίλλουν τόσο σε σενάρια όσο και σε διαβαθμίσεις, τα οποία συνδέονται άμεσα με τον χαρακτήρα της ενδεχόμενης τουρκικής πρόκλησης. 
Τα μέτρα που σχεδιάζονται ξεκινούν από μια ήπια πρόκληση και φτάνουν έως και το ακραίο σενάριο της προσπάθειας εγκατάστασης ενός τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου σε ελληνικά νερά. Σχέδια άκρως απόρρητα, τα οποία επανεξετάζονται και αναδιαμορφώνονται, με το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία να θεωρούνται ωστόσο ότι θα έχουν τον πρώτο λόγο, εάν φτάσουμε σε σημείο ανάγκης.
Τα σενάρια απάντησης ανάλογα με τον βαθμό κλιμάκωσης αν οι Τούρκοι επιλέξουν την όξυνση.
Να θυμίσουμε επίσης πως σύμφωνα με διάφορα σενάρια απάντησης που εξετάζονται σύμφωνα με την ανώτατη στρατιωτική πηγή που μίλησε στο news.gr, η απάντηση της Ελλάδας θα έχει διαβαθμίσεις ανάλογα με το πόσο θα τραβάει το σχοινί η Τουρκία.
Αυτές θα ξεκινούν για παράδειγμα από ένα «μπαράζ» κλήσεων στον ασύρματο όπως είχε γίνει σε σημαντικό βαθμό όταν η φρεγάτα «Νικηφόρος» κράτησε την θεση της και με αποφασιστικότητα απέτρεψε την είσοδο του Barbaros στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Σε δεύτερο βαθμό εξετάζεται το…«τζαρτάρισμα» ή αποτροπή μέσω ελιγμών, όπως έχει γίνει σε πλείστες περιπτώσεις μεταξύ σκαφών του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και της τουρκικής ακτοφυλακής.
Από εκεί και πέρα πλέον τα πράγματα γίνονται πιο «περίπλοκα» καθώς εξετάζονται σενάρια που περιλαμβάνουν ακόμα και την νηοψία του τουρκικού σκάφους αν αυτό επιμείνει σε πορεία και δράσεις μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Σε αυτό τον βαθμό πολλοί επιτελείς είναι που αναμένουν την έντονη αντίδραση της Τουρκίας οπότε εκεί ανοίγει το «κουτί της Πανδώρας» ή του φρενοκομείου κατά άλλους καθώς πλέον τα σενάρια περνάνε σε επίπεδο θερμής αντιπαράθεσης με την χρήση πυρών από υποβρύχια, φρεγάτες, πυραυλακάτους και αεροσκάφη…
Δεν είναι τυχαίο πως η παρουσία των σύγχρονων υποβρυχίων Παπανικολής έχει αυξηθεί στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να δημιουργηθούν δεύτερες σκέψεις στους επιτελείς της Τουρκίας ενώ και η αεροπορία «ξεσκονίζει» τους Exocet AM-39 που η εμβέλειά τους φτάνει τα 38 ναυτικά μίλια αλλά και άλλα έξυπνα όπλα που διαθέτει για πλήγματα πέραν του ορίζοντα που έχουν και δυνατότητες ναυτικού πλήγματος.
πενταποσταγμα