18 Σεπ 2019

Φάρμακα: Σε ισχύ η κατά 50% μείωση στη συμμετοχή των ασθενών

«Πέρασε» στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) η μειωμένη κατά 50%
συμμετοχή των ασθενών στην τιμή αποζημίωσης φαρμάκων.

Πρόκειται για την υλοποίηση της απόφασης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, η οποία είχε ψηφιστεί κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια τον περασμένο Μάιο και η οποία προέβλεπε μείωση του ήδη θεσμοθετημένου ποσοστού συμμετοχής κατά το ήμισυ, στην περίπτωση φαρμάκων για τα οποία ολοκληρώνεται επιτυχώς η διαδικασία διαπραγμάτευσης.
Βάσει των νέων δεδομένων, οι ασθενείς αντί για το 25% θα καταβάλουν το 12,5% και αντί για 10% το 5%.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της σχετικής τροπολογίας, η εν λόγω διάταξη δίνει ένα σημαντικό κίνητρο για την επιτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης, που επιφέρει σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη στο πλαίσιο της αποζημιωτικής πολιτικής φαρμάκων, αλλά και ταυτόχρονα ελάφρυνση του κόστους που καταβάλουν οι πολίτες.
Επιπλέον, παρέχει σημαντικό κίνητρο για την προτίμηση των γενοσήμων, τα οποία, όπως επισημαίνει, συμβάλλουν επίσης σημαντικά στην δημοσιονομική εξυγίανση, αφού συνεπάγονται μικρότερο κόστος τόσο για την κρατική αποζημίωση, όσο και συνολικά για την ιδιωτική συμμετοχή.

Εκτός από τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), στα οποία η συμμετοχή των ασθενών είναι μηδενική, σταδιακά εισέρχονται στη διαδικασία αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης και άλλα φάρμακα, τα οποία διακινούνται μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων με συμμετοχή του ασφαλισμένου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης έχουν κατατεθεί από τον Αύγουστο του 2018 περισσότεροι από 200 φάκελοι για δραστικές ουσίες. Από αυτούς μόνο οι 22 αξιολογήθηκαν και εντάχθηκαν στη «θετική λίστα» τον περασμένο Ιούνιο.
Αυτή τη στιγμή, περίπου 50 επιπλέον αξιολογήσεις έχουν ολοκληρωθεί και έχουν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Αφού καταλήξουν στις τιμές, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την έγκριση του υπουργού Υγείας.
Πηγή: mononews.gr (Έφη Τσιβίκα)