Με μεγάλη ακαδημαϊκή διαδρομή αλλά και με προϋπηρεσία σε δικηγορικά γραφεία ο επικεφαλής Ι. Λιανός (φωτό), που διαδέχτηκε τη Βασιλική Θάνου...
- Από τη Μαρία Παναγιώτου
Αποτέλεσε το πρόσωπο της ημέρας, όταν ανακοινώθηκε πως ο καθηγητής Ιωάννης Λιανός ήταν η επιλογή της κυβέρνησης για τη θέση του προέδρου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού μετά την παύση της Βασιλικής Θάνου μέσω φωτογραφικής διάταξης. Η κυβέρνηση έμοιαζε αποφασισμένη να εκδιώξει από την Επιτροπή την κυρία Θάνου και διακήρυττε σε όλους τους τόνους ότι θα τοποθετήσει στη θέση αυτή ένα πρόσωπο χωρίς κομματικούς χρωματισμούς και με μεγάλο κύρος.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του ονόματός του προβλήθηκε από όλα τα μέσα η ακαδημαϊκή διαδρομή του, η οποία είναι ομολογουμένως -το λιγότερο- εντυπωσιακή. Ο κ. Λιανός είναι, μεταξύ άλλων, καθηγητής Δικαίου Ανταγωνισμού και Δημόσιας Πολιτικής στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL), είναι παράλληλα διευθύνων στο Κέντρο Νομικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του UCL, εκτελεστικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Δικαίου Ανταγωνισμού και Οικονομικών Jevons του UCL και συνδιευθυντής στο Ινστιτούτο Παγκοσμίου Δικαίου. Εχει διατελέσει συνεργάτης/ερευνητής στη Νομική Σχολή του Yale, επισκέπτης καθηγητής σε πολλά και σημαντικά πανεπιστήμια, όπως στο PARI II, και είναι μέλος πολλών ερευνητικών ινστιτούτων.
Πέρα από την ακαδημαϊκή διαδρομή, εκείνο που δεν έγινε ιδιαιτέρως γνωστό είναι η επαγγελματική συνεργασία του κ. Λιανού με δικηγόρους οι οποίοι δραστηριοποιούνται κυρίως στις Βρυξέλλες στο Δίκαιο του Ανταγωνισμού. Η συνεργασία του, δηλαδή, με δικηγόρους που βρίσκονται «απέναντι» από τις εκάστοτε Επιτροπές Ανταγωνισμού.
Πυρήνας αυτής της δραστηριότητας του κ. Λιανού ήταν η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) με τον τίτλο ΙΜΕΔΙΠΑ, ένα Ινστιτούτο Σπουδών για το Δίκαιο Ανταγωνισμού, όπως χαρακτηριζόταν από τους δημιουργούς του, το οποίο ιδρύθηκε το 2007 και σταμάτησε τις δραστηριότητές του μόλις το 2017 (όπως τουλάχιστον δήλωσε ο ίδιος ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας).
Ρόλος
Στην ΙΜΕΔΙΠΑ ο κ. Λιανός δεν ήταν απλώς μέλος αλλά πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής. Αντιπρόεδρος ήταν ο Ιωάννης Κόκκορης, καθηγητής στο Δίκαιο του Ανταγωνισμού στο πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, ενώ μέλος ήταν και ο Ασημάκης Κομνηνός, δικηγόρος, επίσης στο Δίκαιο του Ανταγωνισμού, στην πολυεθνική νομική εταιρία White & Case LLP, η οποία, μεταξύ άλλων, διατηρεί γραφεία και στις Βρυξέλλες. Μία από τις βασικές δράσεις της ΙΜΕΔΙΠΑ ήταν η διοργάνωση συνεδρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Χορηγοί των συνεδρίων αυτών ήταν μεγάλα δικηγορικά γραφεία, τα οποία ασχολούνται, φυσικά, με το Δίκαιο του Ανταγωνισμού.
Η συνεργασία του κ. Λιανού με τον κ. Κόκκορη και τον κ. Κομνηνό μοιάζει σαφέστατα πολυεπίπεδη, αφού έχουν συνεργαστεί και σε πολλές εκδόσεις. Στο βιβλίο, για παράδειγμα, του κ. Λιανού με τίτλο «Δίκαιο Ανταγωνισμού, Διορθωτικά Μέτρα στην Ευρώπη» συμμετέχουν εξίσου ως συγγραφείς τόσο ο κ. Κόκκορης όσο και ο κ. Κομνηνός.
Ακόμη πιο σημαντική είναι η πληροφορία που έχουμε ότι ο κ. Λιανός συνεργαζόταν με τον κ. Κομνηνό σε διάφορες υποθέσεις που αναλάμβανε ο τελευταίος, συντάσσοντας γνωμοδοτικές εκθέσεις. Για την ιστορία, στη μακρά και πλούσια σταδιοδρομία του ο κ. Κομνηνός έχει αναλάβει υποθέσεις μεγάλων εταιριών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, οι οποίες κάποια στιγμή βρέθηκαν ακόμη και ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Εάν η πληροφορία αληθεύει, τότε ευελπιστούμε πως ο κ. Λιανός θα ζητήσει την εξαίρεσή του, βάσει του δικαιώματος που του δίνει ο νόμος, εάν κάποια υπόθεση αυτών των εταιριών φτάσει στην ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως και ο. Παύλος Κοτσώνης, σύζυγος της προέδρου του ΣτΕ Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, η οποία εξετάζει την προσφυγή της κυρίας Θάνου, εργάζεται σε δικηγορική φίρμα των Βρυξελλών, συγκεκριμένα στην Pappas & Associates του Ελληνα δικηγόρου Σπύρου Παππά. Η κυρία Σακελλαροπούλου, μάλιστα, είχε ζητήσει την εξαίρεσή της από την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, ως αντιπρόεδρος του ΣτΕ τότε, καθώς το δικηγορικό γραφείο του κ. Παππά είχε ως πελάτες την Ενωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.
Υπήρχε γαλλικός «δάκτυλος» για την αποπομπή;
Το προηγούμενο διάστημα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η γαλλική κυβέρνηση είχε διαμαρτυρηθεί στην ελληνική για το γεγονός πως η κυρία Θάνου αποφάσισε από τη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων στην υπόθεση της εταιρίας ΕΛΜΙΝ Βωξίτες Α.Ε., που ανήκει στον γαλλικό πολυεθνικό κολοσσό Imerys Group. Το είχε ομολογήσει εξάλλου και ο Παναγιώτης Πικραμμένος στη Βουλή. Αναρωτιόμαστε αν ο κ. Μητσοτάκης, στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, χρησιμοποίησε την απομάκρυνση της κυρίας Θάνου από τη θέση της και την -πιθανότατα- ανέφελη πλέον δράση της γαλλικής εταιρίας στη χώρα μας, προκειμένου να διευκολύνει τις διπλωματικές σχέσεις τους.
ΠΗΓΗ: «κυριακάτικη δημοκρατία»