3 Σεπ 2019

Απίστευτη γκάφα...Ο Πρωθυπουργός «χαρίζει» τα «Ελγίνεια» στους Βρετανούς!...

Η τελευταία φορά που συνδέθηκε κάποιος Μητσοτάκης με την Ακρόπολη δεν ήταν πολύ...
κολακευτική. Για την ακρίβεια ήταν όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε για τον- πρωθυπουργό τότε

-  Κώστα Μητσοτάκη: «Αυτός δεν θα πουλήσει  απλώς την Ακρόπολη, θα τη δώσει και σε εξευτελιστική τιμή».

Τώρα ο γιος του  Κυριάκος, πρωθυπουργός επίσης, συνδέεται μόνος του με κάτι που μάλλον θα τον τρομάξει, αν συνειδητοποιήσει τι πάει να κάνει και θα πετάξει  από τον ιερό βράχο  όποιον το εισηγήθηκε.  Γιατί  απλούστατα έτσι  η Ελλάδα αναγνωρίζει για πρώτη φορά  ότι  τα μάρμαρα -που έκλεψε ο  διαβόητος λόρδος Έλγιν  και κοσμούν  το Βρετανικό Μουσείο – είναι …βρετανικά. Βάζει τα χέρια της και βγάλει τα μάτια της.

Χωρίς κανέναν εμφανή λόγο σε μια συνέντευξη του στον Observer  ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε  ότι θα προτείνει στον ανισόρροπο  αντιευρωπαίο που κατάφερε να γίνει Πρωθυπουργός εκείθεν της Μάγχης: « Μπόρις, σαν πρώτη κίνηση, δάνεισέ μου τα Γλυπτά του Παρθενώνα για μία συγκεκριμένη περίοδο και θα σου στείλω πολύ σημαντικά τεχνουργήματα που δεν έχουν βγει ποτέ από την Ελλάδα, προκειμένου να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο».

Έτσι ακριβώς. Θα υποβάλει αίτημα για τα ελληνικά μάρμαρα. Ήτοι θα παρακαλέσει. Και αν θέλει ο  άλλος το δέχεται.  Λεπτομέρεια: δείχνει να μην γνωρίζει καν  πως λειτουργούν τα πράγματα στη Μεγ. Βρετανία και λέει ότι θα μιλήσει στον «Μπόρις», ενώ  πρόκειται για αρμοδιότητα του Βρετανικού Μουσείου. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο.

Όσοι αντιλαμβάνονται τι είπε μένουν άναυδοι.  Η χώρα αγωνίζεται για τέσσερις δεκαετίες για την επιστροφή των  Γλυπτών του Παρθενώνα στη φυσική τους της θέση και τώρα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της υπονομεύει αυτόν τον αγώνα, αν δεν τον ακυρώνει οριστικά.

Η  ελληνική διεκδίκηση έχει απλή και σαφή βαση: τα μάρμαρα ανήκουν στην Ελλάδα. Τα θέλει πίσω  όχι  γιατί της αρέσουν ή η γιατί έχουν ελληνική προέλευση, αλλά επειδή είναι δικά της.

Με τη έννοια που δανεισμού  και της ανταλλαγής που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνωρίζονται ως ιδιοκτήτες  ο Βρετανοί. Τις δεν καταλαβαίνουν το μέγαρο Μάξιμου;

Δεν ζητάς από  κάποιον που κατέχει παράνομα κάτι δικό σου να στο δανείσει και μάλιστα  του δίνεις κι εσύ κάτι ως αντάλλαγμα. Του  ζητάς να στο επιστρέψει.  Με αυτό το έννοια κινητοποιούμε τη διεθνή κοινότητα.

Από τη στιγμή που μπαίνεις στο παιχνίδι περί δανεισμού είναι σαν να υπογράφεις ότι ιδιοκτήτης είναι ο άλλος.  Ιδίως όταν για να τον πείσεις  για τον δανεισμό προσφέρεις κάτι  ιδιαίτερο: «Να εκτεθούν στο Λονδίνο θησαυροί που δεν έχουν βγει ποτέ από την Ελλάδα».

Εκτός από το απρόβλεπτο προσωπικό ύφος και τον πρώτο ενικό, ο  Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα της χώρα … παρεμπιπτόντως: «Βέβαια, παραμένει το αίτημά μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Δεν νομίζω ότι η Βρετανία πρέπει να δίνει μια χαμένη μάχη».

Το ερώτημα είναι ότι αν δίνουν οι Βρετανοί «χαμένη μάχη» γιατί τους προσφέρουμε επιχείρημα να την κερδίσουν.  Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός της γκάφας, τι είναι;

Αν υπάρξει αυτή η προτεινόμενη ανταλλαγή πολύ εύκολα θα ισχυρίζονται ότι είναι οι ιδιοκτήτες των  Μαρμάρων αφού ακόμη οι Έλληνες τα δανείσθηκαν με ανταλλάγματα και τα επέστρεψαν στο Βρετανικό  Μουσείο.

Το λένε άλλωστε καθαρά στα ΝΕΑ: «Αν αναγνωρίσετε ότι είμαστε οι ιδιοκτήτες, θα εξετάσουμε το αίτημά σας». Με τρόπο εντελώς εξευτελιστικό για τη χώρα, σπεύδουν να αξιοποιήσουν το τραγικό λάθος του Πρωθυπουργού για να κλείσουν αυτή τη  συζήτηση υπέρ τους.

Γενικώς ο Πρωθυπουργός δείχνει μια περίεργη προτίμηση στο δανεισμό ελληνικών αρχαιοτήτων με ανταλλάγματα. Κατά τη επίσκεψη του στο Παρίσι η κυβέρνηση μας ενημέρωσε ότι εξασφάλισε το δανεισμό της μετόπης του Παρθενώνα που βρίσκεται στο Λούβρο,  προκειμένου να εκτεθεί στην Ελλάδα το 2021.

Βεβαίως δεν πρόκειται περί γενναιοδωρίας του Μακρόν προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό που τον σαγήνευσε. Η είδηση έχει και συνέχεια που απεκρύβη: πρόκειται για ανταλλαγή.

Ο  Γάλλος πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός συμφώνησαν να υπάρξει το 2021 έκθεση με μοναδικά εκθέματα από τον Λούβρο και από άλλα ιδρύματα στο Μουσείο της Ακροπόλεως και στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο των Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα να πραγματοποιηθεί έκθεση χάλκινων ευρημάτων από την Ελλάδα για πρώτη φορά στο Μουσείο Λούβρου- όπως ζητούν από χρόνια οι  Γάλλοι.

Τι είδους διακανονισμός είναι αυτός όταν  προσπαθούμε να τους δελεάσουμε με δώρα για να μας δώσουν ιστορικά μνημεία που μας ανήκουν;

Ποιος φωστήρας το σκεφθηκε;

Δεν ξέρουμε ποιος έβαλε αυτή την ιδέα  για…αίτημα στον Τζόνσον από τον Πρωθυπουργό αν και πολλά  δείχνουν την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στη οποία αποδίδεται μια περίεργη δήλωση κατά την οποία έχουμε πολλά αρχαία και δεν προλαβαίνουμε να τα εκθέσουμε.

Αν  ισχύει, τότε η αποπομπή της θα είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να αποκαταστήσει το λάθος.  Αν πάλι η κυρία δεν έχει σχέση, το χρέος της είναι να αντιδράσει σ’ αυτό το περίεργο παζάρι- αντί να το σιγοντάρει. Αν μη τι άλλο, τουλάχιστον ως αρχαιολόγος.

Δεν πρόκειται περί «εξωστρέφειας» με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση το 2021, με τη διοργάνωση μεγάλων αρχαιολογικών εκθέσεων σε μουσεία εγνωσμένου κύρους στο εξωτερικό, όπως έχει πει η ίδια. Πρόκειται περί  ακατανόητης αλλαγής στρατηγικής σε ένα πάγιο ελληνικό αίτημα. Τόσο απλό.

Μετά την προκλητική αντίδραση των Βρεττανών υπουργός τα έκανε χειρότερα: <Από την στιγμή που έχουμε κλοπή αυτομάτως αυτό δεν δημιουργεί δικαιώματα» κυριότητας, νομής, ή κατοχής>. Μας κάνει πλάκα: πως νοείται να ζητάει ο Πρωθυπουργός να του δανείσουν τα κλαπέντα. Και πως < η πρόταση δανεισμού που θα καταθέσει η Αθήνα θα θέτει σαφές πλαίσιο που θα διασφαλίζει τις ελληνικές διεκδικήσεις>; Δηλαδή επιμένει να την καταθέσει; Σοβαρότης μηδέν...

Γ. Λακόπουλος

Πηγή: anoixtoparathyro.gr