26 Σεπ 2019

Ντροπή! Οι Ρώσοι γιορτάζουν την κατάληψη της Κέρκυρας μαζί με τους Τούρκους και εμείς… κοιτάμε

Από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου η φρεγάτα «Ναύαρχος Μακάροβ» του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού θα πραγματοποιήσει ..
επίσκεψη στο λιμάνι της Κέρκυρας, στο πλαίσιο της 17ης Ελληνορωσικής Εβδομάδας στην Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά.
Σύμφωνα με ενημέρωση της πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα, οι κάτοικοι του νησιού θα μπορέσουν να επισκεφθούν τη φρεγάτα «Ναύαρχος Μακάροβ» στις εξής ημερομηνίες και ώρες:
Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 17.00-19.00
Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 10.00-12.00
Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 15.00-17.00
Τρίτη 1 Οκτωβρίου 10.00-12.00
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που δημοσιεύθηκε από τη ρωσική πρεσβεία, το πρωί του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί η ανάγνωση του χαιρετισμού του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόβ από τον πρέσβη της Ρωσίας Αντρέι Μάσλοφ, η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ιωάννη Καποδίστρια, στο μνημείο του Αγίου ναυάρχου Θεόδωρου Ουσακόφ, στο μνημείο των πεσόντων Ελλήνων και Ρώσων.
Ο Καποδίστριας δεν έχει σχέση με το κατοχικό πανηγυράκι τους, θα εξηγήσουμε παρακάτω τι εννοούμε και πολύ κακώς τον μπερδεύουν.
Την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, στις 19.00-21.00, θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της Κέρκυρας εορταστική συναυλία με τη συμμετοχή της Στρατιωτικής ορχήστρας και του Συγκροτήματος χορού του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας.
Την επόμενη ημέρα θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή της αντιπροσωπείας από τη Μορντόβια και των Αρχών του νησιού της Κέρκυρας με θέμα: «Η Ρωσο-ελληνική συνεργασία στον τουρισμό και την οικονομία».

Ποιος ήταν ο «Άγιος» ναύαρχος Ουσακόφ

Είναι εκείνος που επικεφαλής ρωσοτουρκικού στόλου (συμμαχικού στόλου Ρώσων και Τούρκων) επιτέθηκε στα Επτάνησα για να τα «απελευθερώσει» από τους Γάλλους δημοκρατικούς και τον ευρωπαϊκό διαφωτισμό.
Οι Γάλλοι δημοκρατικοί, στρατεύματα της Γαλλικής Επανάστασης, είχαν γίνει δεκτοί από τους Έλληνες στα Επτάνησα ως απελευθερωτές από τη βενετσιάνικη κατοχή.
Ο Ουσακόφ, επικεφαλής ενός στόλου της θεοκρατίας και του σκοταδισμού, επιτέθηκε στους δημοκρατικούς Γάλλους και εξαιτίας του Τούρκοι «πάτησαν» για πρώτη φορά στα Επτάνησα.
Οι Ρώσοι τον έκαναν «Άγιο» (για τα συμφέροντά τους βεβαίως και είναι) και υπάρχουν και εξευτελισμένοι Έλληνες που πάνε και προσκυνάνε αυτόν τον εχθρό του ελληνικού έθνους.
Την 1 Οκτωβρίου του 1798 μετά από ρωσοτουρκικές συσκέψεις στη Κωνσταντινούπολη ο Ουσακόφ αναλαμβάνοντας αρχηγός του ρωσοτουρκικού στόλου και με υπαρχηγό τον Καντήρμπεη απέπλευσε από την Κωνσταντινούπολη και κατέπλευσε στη θαλάσσια περιοχή των Επτανήσων.
Εκεί κάλεσε με προκήρυξή του στις 16 Νοεμβρίου του 1798 τους Κερκυραίους σε επανάσταση, «κατά της ασέβειας και αθεΐας των Γάλλων», μεταφέροντας και ειδική πατριαρχική εγκύκλιο του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄, του ίδιου Πατριάρχη που αφόρισε τους Κλέφτες της Πελοποννήσου (1805) και της Ελληνική Επανάσταση (1821).
Διότι ο Γρηγόριος ο Ε΄, αφήστε τι σας είπαν στο σχολείο, όπου έβλεπε επαναστάτες και δημοκρατικούς τους αφόριζε. Όταν τον κρέμασε ο σουλτάνος, ο Κοραής έγραψε: «Αντί να κρεμά τους εχθρούς του, κρεμά τους φίλους του». Εάν δεν τον είχε κρεμάσει ο σουλτάνος, που ιστορικά τον ανέδειξε σε σύμβολο εθνικό, ο Γρηγόριος ο Ε΄ θα είχε μείνει ως ο μεγαλύτερος δοσίλογος που πέρασε ποτέ από το Φανάρι.
Μετά τη συνομολόγηση της ρωσοτουρκικής συμμαχίας του 1799, ο Ουσακώφ προχώρησε με τη στρατιωτική βοήθεια του Αλή Πασά στην κατάληψη και κατοχή της Επτανήσου από τα ρωσοτουρκικά στρατεύματα, δίνοντας τέλος στη δημοκρατική περίοδο των Επτανήσων υπό γαλλική προστασία.
Ο Ουσακόφ, το ξαναλέμε, είναι εκείνος που έφερε τους Τούρκους στα Επτάνησα. Αυτός είναι ο «Άγιος». Η Ρωσική Εκκλησία τον ανακήρυξε «Άγιο» το 2001.
Κανένας Έλληνας πατριώτης δεν πρέπει να αποδίδει τιμές στον Ουσακόφ και στους Τούρκους συμμάχους του.
Κάθε Έλληνας δημοκράτης οφείλει να αποστρέφεται τον σκοταδισμό και τη σλαβοορθοδοξία που διαφθείρει το ελευθερόψυχο και έλλογο των ανθρώπων.

Για να μαθαίνουμε

Πριν από τους Πολέμους της Γαλλικής Επανάστασης, τα Ιόνια Νησιά αποτελούσαν μέρος της Δημοκρατίας της Βενετίας.
Όταν η Συνθήκη του Κάμπο Φόρμιο το 1797 διαλυθεί, η Δημοκρατία της Βενετίας προσαρτήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία.
Τον Ιούνη του 1797, η άφιξη των Δημοκρατικών Γάλλων στην Κέρκυρα σημαίνει το τέλος της βενετικής κυριαρχίας τεσσάρων αιώνων και τη διάχυση των ιδεών της Γαλλικής Επανάστασης στα Ιόνια Νησιά.
Μεταξύ του 1798 και του 1799, οι Γάλλοι εκδιώχθηκαν από μια κοινή ρωσο-οθωμανική δύναμη.
Οι δυνάμεις κατοχής ίδρυσαν την Επτάνησος Πολιτεία, που απολάμβαναν σχετική ανεξαρτησία υπό ονομαστική οθωμανική επικυριαρχία και ρωσικό έλεγχο από το 1800 έως το 1807.
Τα νησιά του Ιονίου βρίσκονται και πάλι υπό γαλλική κατοχή μετά τις Συνθήκες του Τιλσίτ το 1807.
Λίγα χρόνια αργότερα Αγγλία και Γαλλία βρίσκονται πάλι σε εμπόλεμη κατάσταση.
Το 1809, το Ηνωμένο Βασίλειο νίκησε τον γαλλικό στόλο στα ανοικτά της Ζακύνθου στις 2 Οκτωβρίου και κατέλαβε την Κεφαλονιά, τα Κύθηρα και τη Ζάκυνθο.
Οι Βρετανοί κατέλαβαν τη Λευκάδα το 1810. Το νησί της Κέρκυρας παρέμεινε υπό την κυριαρχία των Γάλλων μέχρι το 1814.
Η αγγλική σημαία υψώθηκε στα κερκυραϊκά φρούρια στις 12 Ιουνίου 1814.
Στις 29 Μαρτίου του 1864 οι εκπρόσωποι του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελλάδας, της Γαλλία και της Ρωσίας υπέγραψαν τη Συνθήκη του Λονδίνου, με τη δέσμευση της μεταβίβασης των νήσων στην Ελλάδα.
Αυτό είχε ως στόχο να ενισχύσει τη βασιλεία του πρόσφατα νεοεγκατασταθέντα βασιλιά Γεωργίου Α’ των Ελλήνων.
Έτσι στις 28 Μαΐου, με την ανακήρυξη της Ύπατης Αρμοστείας του Κυρίου, τα Επτάνησα ενώθηκαν με την Ελλάδα.
https://www.tribune.gr