14 Σεπ 2019

Κτηματολόγιο: Το μεγάλο έργο ακυρώνεται στην πράξη

Δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ούτε το 2025, όπως παραδέχεται πλέον και το υπουργείο περιβάλλοντος. Οι λόγοι της καθυστέρησης..

Από τον
Β. Παπακωνσταντόπουλο
Κτηματολόγιο 2025: Όχι, δεν είναι ο τίτλος ταινίας ή ενημερωτικής εκστρατείας, αλλά το ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης αυτού του μεγάλου έργου!
Όπως ανέφερε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος, τα προβλήματα του Κτηματολογίου φέρνουν συνεχείς παρατάσεις και οι παρατάσεις οδηγούν σε επανάπαυση των πολιτών, με συνέπεια να συντηρείται ένας φαύλος κύκλος.
«Ο αρχικός μνημονιακός στόχος του 2019 έγινε 2020, μετά 2021 και τώρα το βλέπω δύσκολο να ολοκληρωθεί ακόμη και το 2025» σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας με δημοσιογράφους. 
Η πολύ χαμηλή προσέλευση των ιδιοκτητών ακινήτων και οι διαδοχικές παρατάσεις επιβεβαιώνουν τα «αγκάθια» της διαδικασίας, τα οποία έχει αναδείξει πολλάκις η «δημοκρατία» με αναλυτικά ρεπορτάζ.
Η έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας στις αγροτικές περιοχές της χώρας, τα κληρονομικά δικαιώματα σε ακίνητα, ο εντοπισμός τους, αλλά και το υψηλό κόστος «φρενάρουν» το έργο, με τη συμμετοχή κατά μέσον όρο να ξεπερνά μετά βίας το 20%, ενώ σε κάποιες περιοχές είναι σχεδόν μηδενική.
Στην περίπτωση που η συμμετοχή των πολιτών δεν αγγίξει το 60%, ουσιαστικά «δεν θα υπάρχει» κτηματολόγιο. Σημειώνεται ότι σε αυτή την τέταρτη φάση θα καταγραφούν 16.500.000 δικαιώματα πολιτών σε 57 περιφερειακές ενότητες της χώρας, εκ των οποίων τα 6.200.000 σε αστικές περιοχές και τα 10.300.000 σε αγροτικές και ορεινές.
Για το «ΚΤΙΜΑ 16», όπως έχει ονομαστεί το πρόγραμμα, έχουν υπογραφεί οι 27 από τις 32 συμβάσεις του διαγωνισμού, ενώ για τις άλλες πέντε (Κυκλάδες, Θεσπρωτία - Κέρκυρα, Ρέθυμνο, Χανιά και Ηράκλειο) εκκρεμεί η εκδίκαση ενστάσεων από συμμετέχοντες.
Νέα καμπάνια
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να παρατείνουν εσαεί τις προθεσμίες και επεξεργάζονται παρεμβάσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών.
Σε πρώτη φάση, θα δοθούν παρατάσεις από 15 ημέρες έως δύο μήνες για όλες τις περιοχές στις οποίες έχει εκπνεύσει η προβλεπόμενη από τον νόμο εξάμηνη προθεσμία και «τρέχει» ήδη η πρώτη παράταση.
Στελέχη του ΥΠΕΝ ξεκαθάρισαν ότι δεν θα υπάρξει ενιαία παράταση για όλες τις περιοχές της χώρας, αλλά θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ομαδοποίηση των περιοχών.
Παράλληλα, θα «τρέξει» ενημερωτική καμπάνια για την υποχρέωση όλων να σπεύσουν να δηλώσουν τα ακίνητά τους και θα φέρει βελτιωτικές ρυθμίσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών.
Επεξεργάζεται επίσης την ενεργοποίηση των προστίμων, τα οποία ήδη προβλέπονται από τη νομοθεσία, για όσους υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις.
Λύση αναζητείται και για το χρόνιο πρόβλημα της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, που έχει μπλοκαριστεί πολλές φορές από το ΣτΕ.
Οι σχετικές διατάξεις αφαιρέθηκαν από το κείμενο του αναπτυξιακού νόμου, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, και το ΥΠΕΝ φιλοδοξεί να ορίσει εντός των επόμενων μηνών Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης σε αρκετούς δήμους, ώστε να γίνει εφικτή η ενεργοποίηση του θεσμού.
Όσον αφορά τις οικιστικές πυκνώσεις, έχει οριστεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή προκειμένου να ενσωματώσει τις παρατηρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο είχε κρίνει αντισυνταγματική τη σχετική υπουργική απόφαση για την οριοθέτηση των οικιστικών πυκνώσεων και την εξαίρεσή τους από τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών.