9 Σεπ 2019

Ζήσε Μάη μου ...

Παγωμάρα για τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, αφού πολλά θετικά μέτρα πάνε πίσω
«Τα αναδρομικά στους συνταξιούχους θα δοθούν σε βαθος εύλογου χρόνου»
Κωμική συνεντευξη τύπου με 51 φιλικές ερωτήσεις (από τις 52)

Kαθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός ότι θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος και το 2020 για να συνεχίσει την πολιτική μείωσης των φόρων, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνησή του θα κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.
Η εναρκτήρια ουσιαστικά φράση του κ. Μητσοτάκη στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ήταν προς αυτή την κατεύθυνση. «Είχαμε δεσμευτεί ότι θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη αυτά που καθ' υπερβολήν τής πήρε η προηγούμενη κυβέρνηση. Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας και δεν θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία» τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η κυβερνητική πολιτική «δίνει έμφαση στην ανάπτυξη». 
Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε αρκετές φορές για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη μείωσή τους, την οποία έχει μεταθέσει για το 2021, και ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει πιο ρεαλιστικά ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα στην κατάλληλη συγκυρία και με όπλο του τα θετικά αναπτυξιακά αποτελέσματα που θα φέρει η κυβέρνησή του.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε δύο κυβερνητικές κινήσεις.
Επίσημο αίτημα
Στη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα καταθέσει αίτημα για την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, κάτι που, αν επιτευχθεί, θα μειώσει το συνολικό ποσό του δημόσιου χρέους.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ανάλογο αίτημα είχε υποβληθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και είχε μετατεθεί από τους θεσμούς για μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε ανοιχτά την επιδίωξή του για την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, τονίζοντας «πρόθεσή μας είναι να τα χρησιμοποιήσουμε για να κερδίσουμε δημοσιονομικό χώρο», συμπληρώνοντας παράλληλα ότι θεωρεί «εύλογο» από τη μεριά των εταίρων «να συνδεθούν με την τέταρτη αξιολόγηση». 
Ο κ. Μητσοτάκης, στο φόντο των εκτιμήσεων για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, υποστήριξε ότι σε κάθε περίπτωση, αν και ο ίδιος δεν θεωρεί πιθανή μια τέτοια εξέλιξη, η απειλή μιας παγκόσμιας ύφεσης θα προσέθετε ένα ακόμα επιχείρημα υπέρ της Ελλάδας για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
«Έχει τεθεί ανεπίσημα» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, στον απόηχο των επαφών του με Μέρκελ και Μακρόν, ενώ κατά την ομιλία του το Σάββατο είχε αναφέρει: «Είναι καλύτερο να συζητάς, παρά να ζητάς. Και είναι καλύτερο να υπερασπίζονται άλλοι το δίκαιό μας, παρά να αναλωνόμαστε σε μονολόγους χωρίς αντίκρισμα. Μόνο έτσι μπορείς τελικά να απαιτείς, παρά να επαιτείς».
Φορολογικές ελαφρύνσεις, αλ   λά με... δόσεις, έως το 2023!
Σταδιακά και σε βάθος τριετίας (2020-2023) θα υλοποιηθεί το πακέτο φοροελαφρύνσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, ύψους 1,2 δισ. ευρώ (ή 6 δισ. ευρώ, αν υπολογιστεί στο σύνολο της περιόδου).
Πολλές από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης στο φορολογικό μετατίθενται χρονικά, προφανώς για να επιμεριστεί ανά έτος το δημοσιονομικό κόστος και να καμφθούν πιθανές ενστάσεις των δανειστών. Έτσι, για το 2021 και μετά μεταφέρονται τα εξής μέτρα:
• Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, που μετατίθεται κατά ένα έως τρία χρόνια (κάπου ανάμεσα στο 2020-2023).
• Η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ μετατίθεται για το 2021, κάτι που σημαίνει ότι το 2020 το μόνο που θα δουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι η επερχόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που φέρνει επιβαρύνσεις στο χαράτσι!
Στη φορολογία εισοδήματος, οι ελαφρύνσεις θα αφορούν τις φορολογικές δηλώσεις του 2021. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την καθιέρωση από το νέο έτος νέας φορολογικής κλίμακας (δηλαδή, για τα εισοδήματα του 2020) για όλα τα φυσικά πρόσωπα, που θα έχει εισαγωγικό συντελεστή 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος, με παράλληλη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους, που είναι σήμερα στα 8.636 ευρώ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διατήρηση του αφορολογήτου θα γίνει με μείωση της έκπτωσης φόρου που χορηγείται στα περίπου 770 ευρώ, από 1.900 ευρώ που είναι σήμερα.
Με βάση τις αλλαγές, ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, ο οποίος σήμερα επιβαρύνεται με φόρο 300 ευρώ, με τη μείωση του συντελεστή στο 9% θα κληθεί να πληρώσει φόρο εισοδήματος 122,76 ευρώ. Δηλαδή, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος κερδίζει 177,24 ευρώ.
Επίσης, μισθωτός με ένα παιδί και ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, με τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου των 8.636 ευρώ και την προσαύξησή του κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, θα έχει αφορολόγητο όριο εισοδήματος 9.636 ευρώ, από 8.864 ευρώ που είναι σήμερα. Σήμερα πληρώνει φόρο για το εισόδημά του 250 ευρώ, ο οποίος με τις αλλαγές περιορίζεται στα 32,76 ευρώ.
Οι ελαφρύνσεις στο πεδίο της φορολογίας που έρχονται από το νέο έτος είναι οι εξής:
• Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων που θα αφορά τα φετινά εισοδήματα. Ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής μειώνεται από το 28% στο 24%. Η δεύτερη δόση της μείωσης από το 24% στο 20% θα γίνει, όπως φαίνεται, αργότερα, πιθανόν από τη χρήση του 2021.
• Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από τη φετινή χρήση στο 5% από 10%.
• Θέσπιση έκπτωσης φόρου 40% για τις δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής ή αισθητικής αναβάθμισης ακινήτων με παραστατικά. Το ποσό της έκπτωσης που δικαιούται κάθε ιδιοκτήτης θα πιστώνεται στο TAXIS και θα μπορεί να αποσβεστεί και μελλοντικά, αν δεν επαρκεί ο φόρος που πληρώνει σε ένα έτος, είτε είναι εισοδήματος είτε ΕΝΦΙΑ.
• «Παγώνει» για μία τριετία, δηλαδή έως το τέλος του 2022, ο ΦΠΑ και ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα.
• Μείωση του φόρου για τα αγροτικά οχήματα στο 10%, ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε και σε μερικές αόριστες φορολογικές εξαγγελίες, χωρίς να διευκρινίσει τον χρόνο εφαρμογής τους. Συγκεκριμένα, προανήγγειλε:
• Θέσπιση υπεραποσβέσεων για τις επενδύσεις που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις. Μελετάται ο συντελεστής αποσβέσεων να είναι 200%.
• Παρεμβάσεις ελάφρυνσης της φορολογίας για τις επιχειρήσεις που παρέχουν στους εργαζομένους τους αμοιβές σε είδος (π.χ. εταιρικό όχημα, ενοίκιο).
• Αποσαφήνιση της νομοθεσίας για τη φορολογική κατοικία, προκειμένου να γίνει προσέλκυση εύπορων αλλοδαπών, αλλά και να δοθούν κίνητρα για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα από αλλοδαπούς φορολογικούς κατοίκους.
• Θέσπιση περισσότερων κινήτρων για πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών από τους καταναλωτές, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Η διάψευση για συνάντηση με Μαρινάκη
Υπό το βλέμμα του Βαγγέλη Μαρινάκη έγινε η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο το βράδυ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο των εγκαινίων της 84ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
Μάλιστα, το 12μηνο κυβερνητικό σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης και για το οποίο ζήτησε να κριθεί από τον ελληνικό λαό στην επόμενη ΔΕΘ εν μέρει επισκιάστηκε από δημοσιεύματα του διαδικτύου, σύμφωνα με τα οποία οι κ. Μητσοτάκης και Μαρινάκης το βράδυ του Σαββάτου είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση.
Ερωτηθείς σχετικά την Κυριακή το μεσημέρι στη συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός διέψευσε τα δημοσιεύματα αυτά και, στο ερώτημα αν μπορεί να διαβεβαιώσει για το αν η σχέση του με τον εφοπλιστή δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά, υποστήριξε ότι δεν έχει φιλίες με επιχειρηματίες λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχω καμία ιδιαίτερη σχέση με τον κ. Μαρινάκη. Τον χαιρέτησα μπαίνοντας στο ξενοδοχείο, όπως έκανα και με περίπου άλλα 100 άτομα στο λόμπι του ξενοδοχείου».
«Η δική μου δουλειά» -πρόσθεσε ο πρωθυπουργός- είναι να θέτω κανόνες. Δεν έχω προσωπικές σχέσεις ή φιλίες με επιχειρηματίες». Συμπλήρωσε δε ο κ. Μητσοτάκης ότι «δουλειά μας είναι να καθορίζουμε τους όρους του επιχειρηματικού παιχνιδιού και από κει και πέρα όλοι πρέπει να συμμορφώνονται με αυτό το πλαίσιο».
Καταλήγοντας στην απάντησή του ο πρωθυπουργός σημείωσε σχετικά με τον θόρυβο από τα δημοσιεύματα του διαδικτύου ότι «αν με απασχολούσε οτιδήποτε γράφεται στο διαδίκτυο για μένα και έπρεπε να απαντάω σε κάθε fake news (σ.σ.: ψευδής είδηση), τότε δεν θα έκανα τίποτε άλλο».
Τον Δεκέμβριο του 2020 η 13η σύνταξη, έρχονται αλλαγές στην επικουρική.
Υπομονή μέχρι το τέλος του 2020 θα πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι για να πάρουν το έκτακτο βοήθημα που καταβάλλεται έναντι της 13ης σύνταξης.
Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη παροχή θεσμοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, με την επισήμανση ότι θα καταβάλλεται σε ετήσια βάση κοντά στο Πάσχα, αυτό σημαίνει ότι ειδικά για του χρόνου θα καταβληθεί με τουλάχιστον οκτώ μήνες καθυστέρηση!
Παροχή
Από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βέβαια, έκανε λόγο για μια παροχή που ονομάστηκε 13η σύνταξη, επειδή φέτος καταβλήθηκε ως «προεκλογικός μποναμάς»!
Παρουσίασε δε ένα «πακέτο» μέτρων για τα εργασιακά και το Ασφαλιστικό, που περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:
• Σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιουλίου του 2020 κατά 5 μονάδες, έως και το 2023. «Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά περίπου μία μονάδα» εξήγησε ο πρωθυπουργός. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελάφρυνση θα επιμερίζεται κατά 0,5% στους εργοδότες και 0,5% στους εργαζομένους. Το μέτρο θα αφορά μόνο συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.
• Καθιέρωση ηλεκτρονικής κάρτας εργαζομένου. Με τη χρήση της θα διαπιστώνεται η ώρα εισόδου και εξόδου του εργαζομένου κατά τη διάρκεια των ελέγχων.
• Αύξηση του κόστους της υπερωρίας κατά 10% την ώρα για τους μερικώς απασχολουμένους. Με τον τρόπο αυτόν οι εργοδότες που δηλώνουν πως απασχολούν προσωπικό με μερική απασχόληση, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για υποκρυπτόμενη πλήρη εργασία, θα κληθούν να πληρώνουν αυτή την επιλογή τους επιπλέον 10% για κάθε ώρα, έως τις 8 ώρες την ημέρα και 40 ώρες την εβδομάδα που αντιστοιχούν στο νόμιμο ωράριο της πλήρους απασχόλησης.
• Θα αναβαθμιστεί το σύστημα Εργάνη, ώστε να περιοριστούν οι παραβάσεις. Παράλληλα, θα καθιερωθεί το λευκό μητρώο των επιχειρήσεων, με στόχο να επιβραβευτούν οι συνεπείς επιχειρηματίες.
• Εως τον Ιούνιο του 2020 το 34% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία του ενδιαφερομένου. Εως τον Ιούνιο του 2021 το ποσοστό αυτό θα έχει ανέλθει στο 90%.
• Θα γίνει προετοιμασία για τη μετάβαση στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης προκειμένου από την 1/1/2021 να ενταχθούν σε αυτό οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας. Με το νέο κεφαλαιοποιητικό, επικουρικό σύστημα ασφάλισης που επεξεργάζεται το υπουργείο κάθε εργαζόμενος πλέον θα διαθέτει τον δικό του ατομικό λογαριασμό, ο οποίος θα παραμένει διασφαλισμένος στο όνομά του. Η κύρια σύνταξη παραμένει δημόσια, υποχρεωτική και διανεμητική, ενώ στον τρίτο πυλώνα θα έχει κάθε ασφαλισμένος και τη δυνατότητα μιας προαιρετικής ιδιωτικής ασφάλισης. Ετσι, με τον δεύτερο και τον τρίτο πυλώνα θα επιτυγχάνεται η διάχυση του κινδύνου που θα μπορούσε να προκύψει εξαιτίας μιας πιθανής δημοσιονομικής κρίσης ή μιας δημογραφικής κρίσης που απασχολεί τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αυτή τη στιγμή.
• Θα εκσυγχρονιστεί ο συνδικαλιστικός νόμος και θα προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα.
• Θα εξαιρούνται από τις κλαδικές συμβάσεις οι επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό αναδιάρθρωση ή υπό διάσωση για να διασώζονται οι θέσεις εργασίας. Βάσει των εισηγήσεων και των σεναρίων που εξετάζονται, θα δίνεται η ευκαιρία στους κοινωνικούς εταίρους να συμφωνούν εξαιρέσεις, ώστε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας, είναι υπερχρεωμένες ή βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης να παρεκκλίνουν της κλαδικής σύμβασης.
«Ψυχρολουσία» για τους συνταξιούχους με τα αναδρομικά!
Πάγωσαν οι συνταξιούχοι, ακούγοντας τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 84ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης να στέλνει το μήνυμα ότι, ακόμα και αν τα δικαστήρια τους δικαιώσουν για τα αναδρομικά τους, αυτό δεν σημαίνει ότι η Πολιτεία θα τα επιστρέψει στην ώρα τους! Εν αναμονή των δικαστικών αποφάσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση αυτή σέβεται τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου», προσθέτοντας ότι μέχρι να εκδοθούν και να ανακοινωθούν αυτές οι αποφάσεις δεν θα ήθελε να προβεί σε περαιτέρω σχόλια.
Μάλιστα, αν το κράτος κληθεί τελικώς να πληρώσει τα αναδρομικά, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Θα δούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια και οι επιστροφές θα γίνουν σε εύλογο βάθος χρόνου».
Ο πρωθυπουργός ήταν φειδωλός και σε άλλου είδους αλλά ανάλογου τύπου εξαγγελίες, όπως οι προσλήψεις στο Δημόσιο, αν και τόνισε ότι θα είναι πιο χαλαρός ο κανόνας προσλήψεων και αποχωρήσεων, και δεν θα επαναφέρει τον κανόνα «ένα προς πέντε».
Ουσιαστικά, ο κ. Μητσοτάκης είχε μια διπλή στόχευση σε αυτή την πρώτη του παρουσία ως πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και έχοντας μόλις δύο μήνες στην κυβερνητική εξουσία: Αφενός ήθελε να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. που του έδωσαν την αυτοδυναμία και να διαμηνύσει ότι θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμά του για τη μείωση των φόρων και την προσέλκυση επενδύσεων, προκειμένου να επιτύχει τον βασικό του στόχο, που είναι η ανάπτυξη, αφετέρου επιχείρησε να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης σε μια σειρά θεμάτων, καθώς διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να κοπεί κανένα επίδομα, ενώ θα προχωρήσουν και προσλήψεις που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Χαμηλοί τόνοι
Αντίστοιχα, χαμηλούς τόνους σε επίπεδο ρητορικής, χωρίς να κάνει πίσω στην ατζέντα του, κράτησε ο κ. Μητσοτάκης σε θέματα όπως η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, τα εργασιακά και η καταπολέμηση της ανομίας και της παραβατικότητας, καθώς τα μέτρα αυτά συναντούν τη σφοδρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, επέμεινε στις προτεραιότητές του για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τις ιδιωτικοποιήσεις, και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της ιδιωτικοποίησης των ΕΛ.ΤΑ., τονίζοντας ότι είναι μία ακόμα «βόμβα», πέραν της ΔΕΗ, που παρέλαβε η κυβέρνησή του, ενώ σε ό,τι αφορά το μέλλον της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού άφησε ανοιχτό και το θέμα της διερεύνησης των ποινικών ευθυνών για την κατάσταση της εταιρίας.
Συνολικά, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι επικεντρώνεται στην εφαρμογή της πολιτικής του, που έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση με την ψήφο της 7ης Ιουλίου, και σε αυτή την κατεύθυνση έδειξε να κατεβάζει αισθητά τους τόνους, μεταθέτοντας ουσιαστικά στις ελληνικές καλένδες την εξεταστική επιτροπή για τη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν έχω πρόθεση να μετατρέψω τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών. Το τι έγινε το 2015 είναι γνωστό και έχει κριθεί πολιτικά» σημείωσε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, χαριτολογώντας, ανέφερε ότι θα πάει να δει την ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στο δωμάτιο», αν και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το σενάριό της θα είναι μονομερές, καθώς στηρίζεται στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη.
Καμία δέσμευση
Από τα σημεία της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού στην 84η ΔΕΘ που ξεχώρισαν είναι το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να δεσμευτεί ότι θα προτείνει την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. «Ρωτήστε με σε τρεις μήνες» απάντησε χαρακτηριστικά στο συγκεκριμένο ερώτημα.
Πρόσθεσε ότι «αδικούμε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον θεσμό, εάν ανοίγουμε αυτή τη συζήτηση πριν από την ώρα της», ενώ υπενθύμισε με νόημα ότι η πρόταση της Ν.Δ. είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με απλή πλειοψηφία 151 ψήφων, αν δεν συγκεντρώνεται η απόλυτη πλειοψηφία στις δύο πρώτες ψηφοφορίες της Βουλής.
Ο πρωθυπουργός, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στο Κίνημα Αλλαγής πρωτίστως, φρόντισε να αποσυνδέσει την αναθεώρηση του Συντάγματος από την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την κατάργηση της απλής αναλογικής, και ζήτησε την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου με 200 ψήφους για να αποφευχθούν διπλές εκλογές. «Με 40%, ένα κόμμα δικαιούται άνετη πλειοψηφία» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ