18 Σεπ 2019

To ΥΠΕΞ βοά και ο Σαμαράς δεν αντιδρά!

Με άρωμα... Ηρώδου Αττικού η περίεργη αφωνία του Μεσσήνιου για τις παραβιάσεις του deal των Πρεσπών από τα Σκόπια...

Ο ημέτερος Γιώργος Χαρβαλιάς, στο άρθρο του της Κυριακής, σημείωνε ότι «ο Αντ. Σαμαράς είναι φανατικός πολέμιος της Συμφωνίας των Πρεσπών με ελληνική εθνική συνείδηση, κι αυτό, τουλάχιστον, δεν αμφισβητείται», με αποτέλεσμα το Βερολίνο να αντιδρά στο ενδεχόμενο διορισμού του ως επιτρόπου στην Ε.Ε. 
Η «δημοκρατία», που έχει ασκήσει επανειλημμένα δριμεία κριτική στον πρώην πρωθυπουργό για σειρά τραγικών επιλογών κατά τη διάρκεια της θητείας του και μέχρι σήμερα, συμμερίζεται την άποψη του αρθρογράφου της. Το ίδιο και πολλά στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Άλλωστε ο κ. Σαμαράς είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών το 1990-92 και ως πρωθυπουργός είχε καθημερινή ενασχόληση με τα διπλωματικά θέματα. Και, μέχρι σήμερα, τα παρακολουθεί, έχοντας άριστη γνώση των εξελίξεων, αφού τον επισκέπτεται πλήθος διπλωματών και άλλων στελεχών του υπουργείου.
Όμως κάτι περίεργο συμβαίνει τον τελευταίο καιρό… Το υπουργείο Εξωτερικών βοά για τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά ο κ. Σαμαράς σιωπά δημοσίως.
Καμία παρέμβαση
Και, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, δεν έχει παρέμβει ούτε προς τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, για να τον προειδοποιήσει για τους κινδύνους και να του υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα πρέπει να αξιώσει από τον κ. Ζάεφ άμεση συμμόρφωση πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα μέσα Οκτωβρίου, που ίσως προσφέρει στα Σκόπια ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε. Χωρίς την ημερομηνία η κλονιζόμενη κυβέρνηση Ζάεφ ίσως καταρρεύσει.
Ισως, βέβαια, η σιωπή του να οφείλεται στη σφοδρή επιθυμία του να μετακομίσει στην Ηρώδου Αττικού. Και ίσως «θυμηθεί» το μείζον εθνικό ζήτημα εν ευθέτω χρόνω...
Όπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία» τον Ιούνιο (δηλαδή πριν από τις εκλογές και τη νίκη της Ν.Δ.), οι διπλωμάτες μας είχαν αρχίσει να διαμαρτύρονται και επί ΣΥΡΙΖΑ.
Χρειάστηκε δε να σταλούν από την Αθήνα σχεδόν σε όλες τις πρεσβείες μας ειδικές οδηγίες στις οποίες αναγνωριζόταν πως υπάρχει διαρκής διολίσθηση προς μία προβληματικότατη κατάσταση λόγω της επικράτησης του όρου «μακεδονικός/ή» σε όλες τις άλλες χρήσεις εκτός του επίσημου ονόματος του γειτονικού κράτους.
Δυστυχώς, τα πράγματα έχουν γίνει πολύ χειρότερα τις τελευταίες εβδομάδες και με τη χρήση της επίσημης ονομασίας. Χωρίς η ελληνική κυβέρνηση να αλλάζει πολιτική και χωρίς διάφοροι παράγοντες με επιρροή στη Ν.Δ., όπως ο κ. Σαμαράς, να παροτρύνουν για μεταβολή της στάσης μας τον Οκτώβριο.
Πέρα από τις πινακίδες και τις σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας, που βλέπει κανείς παντού, η κυβέρνηση Ζάεφ (ομολογουμένως πολύ έξυπνα και πονηρά) έχει στήσει μηχανισμό επίσημων εγγράφων με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για χρήση τα επόμενα πέντε ή δέκα χρόνια ή και εσαεί.
Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας προειδοποίησε για το ζήτημα τον ομόλογό του Ν. Ντιμιτρόφ στην πρόσφατη συνάντησή τους, αλλά η κυβέρνηση Ζάεφ δεν υποχωρεί και ο κ. Μητσοτάκης δεν την πιέζει.
Ισως, τελικά, μας σώσει, όπως έλεγαν οι παλιοί, «ο Θεός της Ελλάδας» μέσω Γαλλίας και Ολλανδίας, καθώς οι ηγέτες τους εξακολουθούν να είναι αντίθετοι στον ορισμό ημερομηνίας για τους γείτονές μας.