21 Οκτ 2019

«Πνίγεται» η αγορά: Αυξήθηκαν στα 2,6 δισ. € τα… φέσια του Δημοσίου στους ιδιώτες

Στο ύψος των 1,63 δισ. ευρώ βρισκόταν στο τέλος Αυγούστου το ληξιπρόθεσμο χρέος του Δημοσίου προς ιδιώτες, ενώ αν συνυπολογιστούν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων που μετά την...
 εκκαθάριση φόρου εισοδήματος και των δηλώσεων ΦΠΑ ανήλθαν σε 992.000.000 ευρώ(!), τότε το συνολικό χρέος του κράτους στους φορολογούμενους και όσους συνεργάζονται μαζί του ανέρχεται σε 2,63 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι θεσμοί θεωρούν αδικαιολόγητη την εκκρεμότητα επιστροφών φόρου άνω των 90 ημερών, ενώ οι μεγαλύτερες οφειλές που χρονίζουν προέρχονται από τον ΕΦΚΑ και είναι 555.000.000 ευρώ από συντάξεις που δεν έχουν δοθεί.

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «δημοκρατία», θεωρητικά, με βάση τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί έναντι των δανειστών, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου θα έπρεπε να είχαν μηδενιστεί ήδη από τον Αύγουστο του 2018 με το τέλος του προγράμματος, ενώ ο επόμενος στόχος, ο οποίος επίσης παρήλθε χωρίς να κλείσουν οι εκκρεμότητες, είχε τεθεί για το τέλος του περασμένου έτους.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, ακολουθούν τα χρέη των νοσοκομείων με 501.000.000 ευρώ, των ΟΤΑ με 207.000.000 ευρώ και του ΕΟΠΠΥ με 184.000.000 ευρώ. Τον Ιούλιο το ληξιπρόθεσμο χρέος ήταν στα ίδια επίπεδα (1,63 δισ. ευρώ), αλλά οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων βρίσκονταν στα 460.000.000 ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι είναι προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης ο εντοπισμός και η εξάλειψη εκείνων των συστημικών δυσλειτουργιών που αποτελούν την πηγή δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.
Συγκεκριμένα, έχει πει ότι «αυτό θα το επιτύχουμε θεσπίζοντας αυστηρές και τυποποιημένες διαδικασίες και θέτοντας ηλεκτρονικές δικλίδες σε όλη τη διαδικασία αποπληρωμής υποχρεώσεων προς τρίτους. Σημειώνεται ότι έχει αρχίσει ήδη η κατάρτιση νέου πλάνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε συνεργασία με τις οικονομικές υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων».