18 Οκτ 2019

Οι Έλληνες γυρίζουν όλο και περισσότερο την πλάτη τους στο κάπνισμα



Σταθερή είναι η μείωση των καπνιστών στη χώρα μας, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ενήλικες και ..
εφήβους σε πανελλαδικό επίπεδο.
Τα αποτελέσματα των ερευνών παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας Ευάγγελος Φιλόπουλος ανέφερε ότι ο επιπολασμός του καπνίσματος στον ενήλικο πληθυσμό ανέρχεται στο 27,5%, σταθερά και σημαντικά μειούμενος, πλησιάζοντας τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 17,9% του πληθυσμού είναι συστηματικοί καπνιστές.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Μπεχράκης ανέφερε ότι το 94,6% των πολιτών εκτίθεται σε παθητικό κάπνισμα σε ετήσια βάση. Το 72% δηλώνει ότι νιώθει θυμό όταν επισκέπτεται κλειστούς δημόσιους χώρους όπου δεν απαγορεύεται το κάπνισμα, ενώ το 81,1% πιστεύει ότι η μη εφαρμογή του νόμου για το παθητικό κάπνισμα αποτελεί σημείο πολιτιστικής υποβάθμισης της χώρας.
Τα στοιχεία
Η ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Άννα Κοκκέβη, επιστημονική υπεύθυνη των ερευνών του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), παρουσίασε τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη μεταστροφή της νοοτροπίας της νέας γενιάς, όπως αποτυπώνεται με τη μείωση του καπνίσματος για τους εφήβους – μαθητές της στ’ δημοτικού, της β’ γυμνασίου και της α’ λυκείου, ηλικίας 11½, 13½ και 15½ ετών, αντίστοιχα.
Την τελευταία 20ετία (1998-2018) το κάπνισμα τουλάχιστον μία φορά σε όλη τη ζωή των 15χρονων μειώθηκε από 46,3% σε 30,9% και το καθημερινό κάπνισμα από 13,7% σε 8,1%. Μεταξύ των 15χρονων που αναφέρουν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου (έστω μία φορά σε όλη τη ζωή), ποσοστό 32,3% δεν έχει καπνίσει ποτέ συμβατικό τσιγάρο.
Το ποσοστό των 15χρονων μαθητών που έχουν κάνει χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το 2014 (15,4%).