21 Οκτ 2019

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται οι «φρουροί του Δέλτα» στον Έβρο

Οι «φρουροί του Δέλτα» στον Έβρο βρίσκονται σε αναμένα κάρβουνα για τις 168 καλύβες που ανήκουν σε ψαράδες, κτηνοτρόφους και κυνηγούς της περιοχής, καθώς στο τέλος του μήνα λήγει η διετής ...αναστολή εκτέλεσης προστίμων και πράξεων κατεδάφισης που έχουν επιβληθεί για τις 168 καλύβες, που είναι όμως αυθαίρετες. Κρίνεται ως επιτακτική η ανάγκη επίλυσης του ζητήματος, προκειμένου να μη χάσουν οι ντόπιοι τις περιουσίες τους.
Αν δεν δοθεί νέα παράταση, οι χρήστες απειλούνται με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικών λογαριασμών, αλλά και με άμεση επιβολή προστίμων διατήρησης, ύψους κατά μέσο όρο 50 ευρώ ημερησίως που θα τους υποχρεώσουν να κατεδαφίσουν μόνοι τους τα παραπήγματα.
«Αν φύγουμε εμείς θα έρθουν άλλοι και θα χάσουμε το Δέλτα», λένε οι ιδιοκτήτες των καλυβών, προβάλλοντας τον άτυπο ρόλο των φρουρών των ελληνοτουρκικών συνόρων που διαδραματίζουν ως εθνοφύλακες. Όπως υποστηρίζουν, βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με Τούρκους αλιείς που ψαρεύουν σε ελληνικά νερά, ενώ δεν λείπουν και τα «θερμά» επεισόδια, με στρατιώτες που σηκώνουν και όπλα εναντίον τους.

Οι άνθρωποι του Δέλτα ζητούν νέα παράταση στο «πάγωμα» των κυρώσεων και δρομολόγηση οριστικής λύσης, που θα εξασφαλίζει την διατήρηση των κατασκευών με συμβατές χρήσεις και όρους που θα τις εντάσσουν αρμονικά στο ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής.
kalybes_ebroy2credits_stelios_hontas.jpg

Ο Τούρκος κατασκηνωτής και οι Εθνοφύλακες

Μια από τις εμβληματικές φιγούρες του Δέλτα είναι ο ψαράς Θανάσης Καμηλάρης, ο οποίος βλέπει ως δεύτερο σπίτι του την καλύβα που διατηρεί σ΄ αυτό και έχει τιμηθεί με έπαινο για τον ρόλο του ως εθνοφύλακας. Πρόσφατα είχε βγει για ψάρεμα όπως συνήθως στις εκβολές του ποταμού και κινήθηκε με την πλάβα του προς μια νησίδα, όταν είδε καπνό να αναδύεται από εκεί. «Είδα έναν τύπο που είχε φτάσει εκεί με το κανό του, είχε στήσει τη σκηνή του για να διανυκτερεύσει και είχε ανάψει φωτιά. Η νησίδα είναι σε ελληνικό έδαφος, πάνω από ένα χιλιόμετρο μακριά από το σύνορο», είπε στο «Έθνος της Κυριακής» και πρόσθεσε: «Τον ρώτησα ποιος είναι και τι δουλειά έχει εκεί. Δήλωσε πως είναι τουρίστας, Τούρκος, και είχε έρθει για αναψυχή. Κάλεσα την αστυνομία που ήρθε και τον συνέλαβε».
o_thanasis_kamilaris_enas_apo_toys_anthropoys_toy_delta.jpg
Δεν ήταν η πρώτη φορά, όπως λένε οι «φρουροί» του Δέλτα, που εισέρχονται Τούρκοι στα ελληνικά νερά. Δεκάδες φορές έχουν υπάρξει επεισόδια μεταξύ αλιέων από τις δύο πλευρές, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι Έλληνες ψαράδες έχουν αντικρίσει την κάννη όπλου που έχουν σηκώσει απειλητικά εναντίον τους Τούρκοι στρατιώτες. Επίσης, η περιοχή αποτελεί πέρασμα για τα δίκτυα διακίνησης μεταναστών.
«Από την εδώ πλευρά οι σκοπιές είναι αφύλακτες. Σε μια απέραντη έκταση 98.000 στρεμμάτων, η μοναδική ελληνική ανθρώπινη παρουσία είμαστε εμείς» υποστήριξε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα», Πάρις Παπαδάκης.

Δικηγόρος στο επάγγελμα, ο ίδιος γνωρίζει καλά για τις δικαστικές εκκρεμότητες των ιδιοκτητών των παραπηγμάτων και αγωνιά για την πιθανή ενεργοποίηση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί, καθώς η κλεψύδρα αδειάζει και το διετές «πάγωμα» που δόθηκε το 2017 λήγει στο τέλος Οκτωβρίου.
kalybes7.jpg
Από τους 168 ιδιοκτήτες καλυβών που υπάρχουν στο Δέλτα, οι 108 έχουν βεβαιωμένα πρόστιμα, αποφάσεις κατεδάφισης, αλλά και εκκρεμή ποινικά δικαστήρια για παράνομη καταπάτηση δημόσιας έκτασης. Είναι το σύνολο όσων είχαν προσέλθει στη διαδικασία απογραφής και δήλωσαν την ιδιοκτησία τους. Οι υπόλοιπες καλύβες είναι χωρίς επίσημα γνωστό ιδιοκτήτη.
Αν δεν γίνει κάτι μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής εκτέλεσης, οι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν με άμεση εκτέλεση των προστίμων από την Πολεοδομία, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικών λογαριασμών.
Επιπλέον, το Δασαρχείο υποχρεούται να τους επιβάλει το ειδικό πρόστιμο διατήρησης, ύψους 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για κάθε μέρα που παραμένει η παράνομη κατασκευή.

Πολυετής εκκρεμότητα

Οι πρόχειρες καλύβες άρχισαν να στήνονται στον υγροβιότοπο του Δέλτα από το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, εξυπηρετώντας ανάγκες αλιέων, κτηνοτρόφων και κυνηγών για την πρόσκαιρη διαμονή τους, φύλαξη των εργαλείων, την προστασία από τις καιρικές συνθήκες κ.ά. Οι περισσότερες έχουν εμβαδόν 40-40 τ.μ.. και είναι κατασκευασμένες από λαμαρίνες, ξύλο και πάνελ αλουμινίου.
Η διαχρονική εκκρεμότητα παραμένει, παρά τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης που έχουν γίνει κατά καιρούς από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (Ν. 4495/2017) δόθηκε διετής αναστολή εκτέλεσης των πράξεων κατεδάφισης και των προστίμων, ενόψει της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος που επρόκειτο να γίνει ως το τέλος ισχύος της αναστολής (Νοέμβριος 2017). Αυτό δεν επιτεύχθηκε, με αποτέλεσμα να επικρέμεται πάλι η απειλή πάνω από τους χρήστες των κατασκευών.
Με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητούν να πληροφορηθούν αν θα δοθεί νέα παράταση πέραν του Νοεμβρίου του 2019, μέχρι να εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα και χωρίς εμπόδια η παρουσία των ανθρώπων με τις δραστηριότητές τους, σε ένα τόσο κρίσιμο και ζωτικό σημείο, όπως αναφέρουν.
Επίσης, ρωτούν τον υπουργό αν προτίθεται να δώσει εντολή προτεραιότητας της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης που είχε υπογραφεί κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία για την οριοθέτηση και τον καθορισμό ζωνών χρήσης γης και δραστηριοτήτων στις προστατευόμενες περιοχές και να δοθεί οριστική λύση.
«Πρέπει να δοθεί τέλος σε αυτή την εκκρεμότητα. Έχουμε βαρεθεί με τις παρατάσεις. Επιβάλλεται να νομιμοποιηθούν τα παραπήγματα, είτε ως εθνικά φυλάκια από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είτε ως μέσα για συμβατές χρήσης ενταγμένες στο οικοσύστημα, από το υπουργείο Περιβάλλοντος» ανέφερε ο πρόεδρος του «Αινήσιου Δέλτα», Πάρις Παπαδάκης
kalybes5.jpg
Τα μέλη του Συλλόγου έχουν έρθει σε επαφή με τους τοπικούς βουλευτές Έβρου της ΝΔ, ενημερώνοντάς τους για τις εξελίξεις και ζητώντας τους να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες.
Παράλληλα, γνώστης του θέματος είναι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Πριν από λίγες μέρες βρέθηκε στην περιοχή του Δέλτα στο πλαίσιο άσκησης ο υφυπουργός Άμυνας και επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος γνωρίζει καλά το θέμα. «Έχουμε ανησυχία μεγάλη. Τον ενημερώσαμε για την εκκρεμότητα που υπάρχει, του δώσαμε κάποια έγγραφα και είπε πως θα ενημερώσει τον υπουργό», είπε ο Θανάσης Καμηλάρης.
Σημειώνεται πως ο τέως υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, που είχε επισκεφθεί τις καλύβες του Δέλτα τον Φεβρουάριο του 2018 και είχε διανυκτερεύσει σε μια από αυτές μαζί με τον τότε Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και μετέπειτα διάδοχό του, Ευάγγελο Αποστολάκη, είχε δεσμευτεί προσωπικά για τη σωτηρία των καλυβών με τον χαρακτηρισμό τους ως φυλακίων της Εθνοφυλακής. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ωστόσο, δεν ευοδώθηκε.