17 Οκτ 2019

Μοιραίοι και άβουλοι να διαχειριστούν το Προσφυγικό

«Πόντιος Πιλάτος» ο Αβραμόπουλος, Γερμανός υπουργός ο Κουμουτσάκος!
Εξοργίζουν οι ανεύθυνες και προκλητικές τοποθετήσεις των καθ' ύλην αρμοδίων της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας ...
Γιώργου Κουμουτσάκου και Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ο μεν πρώτος μιλά ως... υπουργός της Γερμανίας, αδυνατώντας να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα της χώρας μας, ενώ και ο Ευρωπαίος επίτροπος δεν πήγε πίσω, καθώς μεταξύ άλλων θυμήθηκε στο τέλος της θητείας του να κρούσει δήθεν τον κώδωνα κινδύνου για την είσοδο τζιχαντιστών στην Ευρώπη. 
Οι δηλώσεις των δύο ανδρών -που ενημέρωσαν τις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής για το Μεταναστευτικό- κατέδειξαν με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο την πλήρη απουσία σοβαρού σχεδίου αντιμετώπισης του ζητήματος από την Πολιτεία, η οποία φαίνεται ότι παρακολουθεί αμήχανη, αδυνατώντας να παρέμβει.
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τα θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, απέδειξε ότι δεν έχει ως στόχο την υπεράσπιση του συμφέροντος των Ελλήνων που τον εξέλεξαν, ενδιαφερόμενος, όπως όλα δείχνουν, περισσότερο για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
«Με ποια ισχύ και δύναμη θα ζητήσουμε από τον δήμαρχο, για παράδειγμα, του Μάνχαϊμ να φιλοξενήσει 300 Σύρους πρόσφυγες, αν, που λέει ο λόγος, ο δήμαρχος της Κρύας Βρύσης δεν δέχεται ούτε έναν;» αναρωτήθηκε χωρίς καμιά αιδώ ο Γιώργος Κουμουτσάκος από το κοινοβουλευτικό βήμα, καλώντας τους τοπικούς άρχοντες να επιδείξουν υπευθυνότητα και να μην υποδαυλίζουν τις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών!
Φαίνεται ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης ο κ. Κουμουτσάκος, εν αντιθέσει με τους ίδιους τους βουλευτές της Ν.Δ., όπως τον Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο οποίος μετέφερε την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας στην παραλιακή περιοχή του νομού Λάρισας εξαιτίας πληροφοριών μετεγκατάστασης ασυνόδευτων εφήβων σε ξενοδοχείο.
Την ίδια ώρα πάντως που ο αναπληρωτής υπουργός σιωπούσε για την κραυγή αγωνίας των τοπικών κοινωνιών, επεσήμανε την απειλή εισόδου στην Ευρώπη φανατικών ισλαμιστών, ενώ ανάλογη ανησυχία εξέφρασε και ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Λίγο πριν από τη λήξη της θητείας του ο κ. Αβραμόπουλος υπεραμύνθηκε των πολιτικών της Ευρώπης στο Μεταναστευτικό, αποσιωπώντας με χαρακτηριστική ευκολία την απουσία οποιουδήποτε στρατηγικού σχεδιασμού και διαχείρισης των αυξημένων ροών εκ μέρους της Κομισιόν.
Προκάλεσε δε αίσθηση ότι δεν έκανε καμιά απολύτως αυτοκριτική για τον κατά κοινή ομολογία αναποτελεσματικό τρόπο ελέγχου των ροών προς τα ελληνικά σύνορα. Τουναντίον, επιχείρησε να βγάλει την ουρά του απέξω επιρρίπτοντας τις ευθύνες στις ανεπάρκειες του ελληνικού κράτους.
«Αν ο κρατικός μηχανισμός έκανε σωστά τη δουλειά του, σήμερα δεν έπρεπε να είναι ούτε ένας πρόσφυγας ή μετανάστης στα νησιά» είπε, καταγγέλλοντας τις καθυστερήσεις στη δήλωση Ευρώπης - Τουρκίας, λες και δεν είναι ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ελέγχει κατά πόσον εφαρμόζεται ή όχι η συμφωνία. «Θυμήθηκε» δε να προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο αυξημένων ροών ριζοσπαστικοποιημένων ομάδων στην Ευρώπη, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τη διαφύλαξη της ζώνης Σένγκεν, τονίζοντας ότι δύο φορές κατά τη διάρκεια της θητείας του ήρθε πρόταση από χώρες της κεντρικής Ευρώπης για έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη.
Υπόσχεση για απομάκρυνση «ικανού αριθμού» μεταναστών από τη Σάμο
Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί από το βράδυ της Δευτέρας στη Σάμο, μετά τη μεγάλη φωτιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, που ξέσπασε ύστερα από συμπλοκές ανάμεσα σε ομάδες προσφύγων. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος, ο οποίος τονίζει ότι το νησί βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι κάτοικοι φοβούνται για το μέλλον τους, καθώς ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών έχει ξεπεράσει το όριο που η κοινωνία μπορεί να αντέξει.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στάντζος, «υπάρχουν αγανάκτηση, φόβος και αγωνία για το μέλλον του νησιού, για το μέλλον των παιδιών μας. Είμαστε ένα νησί 8.000 κατοίκων και φιλοξενούμε περί τους 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Το πρόβλημα είναι σοβαρότατο.
Το ΚΥΤ έχει δυναμική 650 ατόμων. Οι υπόλοιποι είναι σκορπισμένοι περιμετρικά σε φαβέλες, σε μια δασική έκταση γεμάτη πεύκα. Εχουν λεηλατήσει περιουσίες, σκεπές, πορτοπαραθυρόφυλλα». Ο ίδιος συμπληρώνει πως το ΚΥΤ της Σάμου είναι το μοναδικό που τοποθετείται μέσα στην πόλη και μέχρι να ετοιμαστούν οι νέες εγκαταστάσεις εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος η διαχείριση των προσφύγων είναι στο κόκκινο.
Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και βίντεο που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, τα επεισόδια άρχισαν όταν δύο ομάδες προσφύγων, Αφγανών και Σύρων, συναντήθηκαν στο δημοτικό πάρκο της πόλης, έχοντας προηγούμενα μεταξύ τους. Εντελώς ξαφνικά άρχισαν να διαπληκτίζονται και να παλεύουν με μπουνιές, κλοτσιές, ακόμη και με αιχμηρά αντικείμενα. Αν και οι δράστες συνελήφθησαν λίγη ώρα αργότερα, όπως φαίνεται, η σύγκρουση ήταν η αφορμή να ξεσπάσουν βίαιες συγκρούσεις και στο κέντρο μεταναστών της Σάμου, περίπου στις 10 το βράδυ, στη διάρκεια των οποίων εκδηλώθηκε η μεγάλη πυρκαγιά.
Το αποτέλεσμα των συγκρούσεων ήταν να τραυματιστούν συνολικά 11 άτομα. Λόγω της έκρυθμης κατάστασης, άτομα που διέμεναν στο ΚΥΤ άρχισαν να εγκαταλείπουν τον καταυλισμό και να κινούνται προς το παραλιακό μέτωπο, ενώ επέστρεψαν τις πρώτες πρωινές ώρες.
Τα επεισόδια σήμαναν συναγερμό και στο σημείο έσπευσαν η Πυροσβεστική, ώστε να σβήσει τη μεγάλη φωτιά, και ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας για να επιβάλουν την τάξη. Το πρωί της Τρίτης, μετά τα επεισόδια, ο δήμαρχος συγκάλεσε σύσκεψη με την παρουσία όλων των αρμόδιων φορέων και αποφασίστηκε να ζητηθεί από την κυβέρνηση η άμεση αποσυμφόρηση του νησιού. Επίσης, αποφασίστηκε να μη λειτουργήσουν αρκετά σχολεία που βρίσκονται πλησίον του ΚΥΤ. Ο κ. Στάντζος, όπως αποκάλυψε, είχε τηλεφωνική επικοινωνία χθες το πρωί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος του είπε ότι θα πάρει αμέσως ικανό αριθμό ατόμων από το νησί.
Χθες, εξάλλου, ενισχυτικές αστυνομικές δυνάμεις κατέφθασαν στο νησί, όπου μετέβη και ο Πάτροκλος Γεωργιάδης, γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου, ενώ έγινε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Τέλος, ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί επιρρίπτει στην προηγούμενη κυβέρνηση ο βουλευτής Σάμου της Ν.Δ. Χριστόδουλος Στεφανάδης. Όπως τονίζει σε δήλωσή του, τα γεγονότα επιβεβαιώνουν με τον πιο δυσάρεστο τρόπο αυτό που πολύ καιρό έλεγε η Νέα Δημοκρατία σχετικά με τις επιπτώσεις τις αλόγιστης διαχείρισης του Προσφυγικού/Μεταναστευτικού από την προηγούμενη κυβέρνηση.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ