Ρύθμιση-σκάνδαλο για μετόχους - χρηματοδότες μέσων ενημέρωσης
Φωτογραφικό άρθρο στον νέο αναπτυξιακό νόμο προβλέπει ότι θα μένουν κρυφοί οι πραγματικοί ..
καναλάρχες και εκδότεςΦωτογραφικό άρθρο στον νέο αναπτυξιακό νόμο προβλέπει ότι θα μένουν κρυφοί οι πραγματικοί ..
Οι αλλαγές στα εργασιακά, στους συντελεστές δόμησης και τους αιγιαλούς
Η Θέση μας: Ανάπτυξη όπως στην Κολομβία!
Την πλήρη αδιαφάνεια στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, με τη δημιουργία σκοτεινών καθεστώτων, στα οποία επί της ουσίας δεν θα γνωρίζουμε ούτε ποιος κρύβεται πίσω από τον νευραλγικό χώρο της πληροφόρησης ούτε πού βρήκε τα λεφτά τα οποία επένδυσε, προωθεί το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, μέσω άρθρου που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή. Κι όλα αυτά με τη δικαιολογία ότι έτσι «αίρονται αντικίνητρα για επενδύσεις»!
Συγκεκριμένα με το άρθρο 158, που δεν τέθηκε ποτέ προς δημόσια διαβούλευση, εξαιρούνται από την ονομαστικοποίηση των μετοχών οι Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ), δηλαδή τα funds, ανεξάρτητα μάλιστα από το εάν είναι εισηγμένες ή όχι στο Χρηματιστήριο.
Εξαιρούνται ακόμη από την ονομαστικοποίηση των μετοχών και οι νομίμως λειτουργούντες πάροχοι «περιεχομένου εθνικής εμβέλειας, μέχρι την ολοκλήρωση της αδειοδότησης για τον τύπο προγράμματος που αφορά η ενεστώσα λειτουργία τους».
Δηλαδή καταρχάς οι καναλάρχες, αλλά έχει και συνέχεια... Όπως υποστηρίζει η αιτιολογική έκθεση, με τον τρόπο αυτό παρέχεται η δυνατότητα στα funds «να συμμετέχουν ως επενδυτές σε επιχειρήσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης, χωρίς υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών τους, μέχρι φυσικού προσώπου, ανεξαρτήτως του εάν είναι εισηγμένοι στις ρυθμιζόμενες αγορές», όπως προέβλεπε ο νόμος 4339/2015. Τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα; Οτι από εδώ και πέρα δίνεται η δυνατότητα να χρηματοδοτούνται μέσα μαζικής ενημέρωσης από πρόσωπα που δεν θα μαθαίνουμε ποτέ ούτε το όνομά τους ούτε τους στόχους τους.
Μετοχική σύνθεση
Όμως, το πολυνομοσχέδιο δεν σταματά εδώ: Με πρόσχημα την ασφάλεια Δικαίου και τον εναρμονισμό, το μέτρο της μη ονομαστικοποίησης των μετοχών επεκτείνεται και στη μετοχική σύνθεση των εταιριών «κατόχων αδειών παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών» και στη μετοχική σύνθεση εταιριών «που υποβάλλουν αίτηση για χορήγηση άδειας ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού» αλλά και τη μετοχική σύνθεση εταιριών «που είναι ιδιοκτήτες εφημερίδων και περιοδικών και εταιριών που δραστηριοποιούνται στην εκτύπωση ή στη διανομή εφημερίδων και περιοδικών».
Και εδώ έρχεται το καλύτερο: ενώ αναφέρεται ότι διατηρείται η υποχρέωση υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες» για «ιδιοκτήτες, μετόχους, προέδρους, διευθύνοντες συμβούλους και διευθυντές μέσων μαζικής ενημέρωσης κ.λπ.», οι βασικοί μέτοχοι και οι μέτοχοι των παραπάνω εταιριών απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής «πόθεν έσχες», επειδή απαλλάσσονται και από την υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών τους.
Επειδή το νομοσχέδιο είναι εξαιρετικά κακογραμμένο, αναρωτιόμαστε τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Μήπως ότι οι ιδιοκτήτες που έχουν εταιρίες οι οποίες ασχολούνται μόνο με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν «πόθεν έσχες», ενώ οι μέτοχοι εταιριών με άλλες δραστηριότητες οι οποίοι επενδύουν σε μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν θα έχουν; Η διαπλοκή και η ανισότητα σε όλο τους το μεγαλείο.